Články

 

12.03.2010 - Iva Veselá

Co je wasabi?

1823MWY.jpg

 


Jestli jste jedlíkem sushi, tak wasabi jistě budete znát. Ale kdo tento název slyší poprvé, tak pozor na zelenou hmotu, která se právě k jídlu sushi podává. Wasabi je japonský zelený křen, který je velmi ostrý. Tvoří jednu z nejběžnějších ingrediencí japonského jídla sushi (suši). Používá se jako přísada v japonské kuchyni. U nás ho můžeme zakoupit v podobě pasty nebo prášku. Jestliže wasabi ponecháte na vzduchu, bude ztrácet na síle. Ve styku se vzduchem ztrácí na síle. je název pro japonský zelený křen, který je silnější než nám známý křen selský. Stejně jako křen selský má velmi výrazné aroma. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky.


Křen má velmi specifické nároky na prostředí, velkovýrobně se pěstuje na Hokkaidu a na dalekém jihu Kyushu, ale také v Severní Americe. Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Pěstování wasabi je velmi náročné a výsledný produkt je tím pádem drahý.

 

ČTĚTE TAKÉ: Sušení ryb a sushi

 

Výživné hodnoty japonského křenu
Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Navíc při trávení pomáhá stimulovat žaludek. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií, což by z něj učinilo poměrně zajímavý doplněk diety, ale již množství o velikosti lískového oříšku by mnohému stačilo. Zastavují množení bakterií v ústní dutině, omezují proliferaci rakovinných buněk a mají antiastmatické účinky.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

Wasabi v kuchyni
Prodává se buď v prášku, který je nutno smísit s malým množstvím vody a vytvořit jemnou kašičku nebo v pastě, ale také čerstvý. Dokonce se konzumují i křenové listy, z nichž se připravuje pikantní wasabi salát.


Vůbec nejznámější je ale wasabi v souvislosti právě se sushi. Eliminuje totiž bakterie, které se množí v čerstvých rybách a v mořských plodech. Po ulovení a dále umrtvení ryby to jde s růstem bakterií nahoru. Mrtvé ryby se poměrně rychle kazí a různými bakteriemi jen hemží. Proto je wasabi velmi ceněno, protože tyto mikroorganismy ničí a eliminuje v rybách jedy. Také neutralizuje rybí pach, proto se do sushi přidává. Ani japonská specialita sashimi, tedy kousky čerstvé ryby, se bez wasabi neobejde. Často japonský křen můžeme ochutnat i v kombinaci se sójovou omáčkou. Se zelenou pastou to však nesmíme přehánět, jinak přehlušíme chuť hlavních součástí pokrmu. U nás můžeme wasabi v japonských jídlech nahradit křenem.


Dávejte si pozor!

Je třeba zdůraznit, že křen wasabi je velmi drahý, proto bývá často napodobován pastou z běžného křenu, hořčice a zeleného potravinářského barviva nebo zabarven zelenou sladkovodní řasou - spirulinou. Nalezneme-li na obalu nápis hon-wasabi, s největší pravděpodobností se bude jednat o pravou japonskou pastu.

 

Image: Daniel St.Pierre / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 22 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv? 
Jak číst obaly potravin 1. část 
O těstovinách, rýži a luštěninách 
Výmysly a skutečnosti - je konzumace zákusků mezi jídly špatná? 
Zhubnu, když jím biopotraviny? 


Diskuze

Nickie Loca

Díky za článek

Moc pěkný článek a mnohé mi objasnil..a byl jeden z prvních co mi z vyhledávače vypadl..:o)

13.10.2011 20:59
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny