Články

 

27.08.2012 - Iva Veselá

Strava při kojení

 

Jaký je význam kojení pro dítě?

1. Mateřské mléko je lehce stravitelné, není zátěží pro nedostatečně vyvinutý trávicí systém dítěte.

2. Zabezpečuje správný tělesný, duševní a sociálny vývoj.

3. Zajišťuje odolnost vůči infekčním chorobám.

4. Snižuje riziko vzniku alergie.

5. Kojené děti měně trpí chorobami dýchacích cest, záněty středního ucha, infekcemi trávicího traktu.

6. Kojení má pozitivní vliv na správný vývin dásní a zubů.

7. Je dokázané, že kojené děti mají v dospělosti nižší riziko vysokého tlaku krve, arterosklerózy, infarktu a obezity.

 

Čemu by se maminky měli vyhnout?

1. Maminky by měly zohlednit fakt, pokud se v rodině vyskytuje potravinová alergie. Pak je vhodné zařazovat určité potraviny do svých jídelníčků opatrně. Když u dítěte spozorujete po konzumaci některé potraviny zvracení, průjmy, břišní koliky, ekzémy, potravinu se své stravy ihned vylučte. Mezi časté alergeny patří ořechy, mořské plody, mořské ryby, arašídy, sója, kakao, čokoláda, jahody, vaječný bílek a cizokrajné druhy ovoce. Potíž je v tom, že potravinový alergen se v mléku může objevit 2-24 hodin po konzumaci jídla u matky, proto alergizující potraviny třeba zařazovat do jídelníčku postupně. Platí, že to, co snáší jedno dítě v mléku, nemusí druhé, proto se strava maminek vzhledem na alergizující složky v mléku může výrazně lišit.

2. Omezte kořeněná, uzená a smažená jídla, vyhněte se i hamburgerům, paštikám, vnitřnostem a konzervám.

3. Nejezte majonézové saláty, zrající sýry s plísněmi (riziko vzniku listeriózy), nedostatečně tepelně zpracovanému a neumytému ovoce a zelenině (hrozí riziko vzniku salmonelózy).

4. Opatrně zacházejte s jídlem, které nadýmá a může přivodit dítěti bolení bříška (některé druhy ovoce jako neloupané jablka, zelí, česnek, cibule, špenát, pažitka, petržel, brokolice, hrách, fazole, kedlubna, ředkvička). Zařazujte ho do svého jídelníčku velmi opatrně.

5. Je nutné vyloučit potraviny obsahující uměá sladidla, barviva a konzervanty (jako glutaman sodný a draselný).

6. Do jídelníčku nepatří alkohol, energetické a kolové nápoje. Kávu, zelený a černý čaj pijte s mírou (kofein a tein jsou pro dítě dráždivé složky).

7. Vyhněte se vodám s vyšším obsahem sodíku (Na+), způsobuje zadržení vody v organizmu a otékaní a syceným vodám (CO2 nadýmá).

8. Na minimum omezte sladkosti a bílý cukr (jako zdravou alternativu sladkého zvolte čerstvé ovoce).

 

 

Jaká strava matky prospívá dítěti i matce?

1. Kojící maminka by měla zvýšit svůj energetický denní příjem o 1200-1600kJ/den.

2. Jíst v pravidelných rozestupech 2-3 hodin 5-7x denně

3. Je výborné zařadit do jídelníčku dostatek kysaných mléčných výrobků (jogurty-optimálně bílé, kefír, acidofilní mléko) jako zdroje vápníků a bifidobakterii a tvrdých sýru (zejména nízko/středně tučných).

4. Nemělo by chybět celozrnné pečivo, ovesné a žitné vločky, celozrnná rýže a jiné obiloviny a taky brambory. Nejlépe pět až šest porcí denně (1 porce = cca 50g).

5. Jezte mnoho čerstvého ovoce a zeleniny, doporučuje se alespoň pět porcí různých druhů ovoce a zeleniny (1 porce = 50  g - 60 g)

6. Své zastoupení by mělo mít ve stravě i libové maso a bílé ryby (jako zdroje bílkovin, železa - zejména v červeném mase a omega-3 mastných kyselin v rybách). Maso jezte 2-3x týdně a ryby zařaďte 1-2x týdně a střídejte různé druhy.

7. Při každém kojení je optimální vypít sklenici čisté vody. Nebo sáhnout po neperlivých vodách jako Korytnica (obsahuje železo), Magnesia (zdroj hořčíku), Lucka (minimální zdroj dusičnanů).

8. Pro utlumení nadýmání je výborné pití čaje s fenyklem, anýzem, koprem a kmínem, které obsahuje většina čajových směsí pro kojící matky.

 

Je možné v průběhu kojení hubnout?

Nedostatečně vyvážená, nevhodná nebo málo pestrá strava může snížit kvalitu a množství mateřského mléka, takže nemusí dítěti stačit v množství, které potřebuje. Kojící maminka, která se nevhodně a nedostatečně stravuje, ohrožuje také sama sebe. Pokud v její stravě některé živiny chybí, odčerpávají se z jejího organismu - tím se zabezpečuje optimálně složení mateřského mléka. Časem se nedostatek živin projeví anémii, zvýšenou kazivostí zubů, třepením vlasů a lámáním nehtů. Snižování váhy by mělo být tedy pomalé a založené na racionálnem stravování. Myslete na to, že tuk v těle váže toxiny, a ty se při rychlém hubnutí vyplavují do mléka, proto se doporučuje hubnout při kojení opatrně.


Pro Bio-Life.cz: Ing. Zuzana Malastová, nutriční terapeut


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Chci mít dítě! 
Jak motivovat děti k pohybové aktivitě 
Mateřské mléko vs. umělá výživa 
Nedostatečná výživa 
Počátky těhotenství a nevolnost - co jíst? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny