Články

 

04.02.2009 - Iva Veselá

Biopotraviny a děti

1706Njd.jpg

 

Je obecně známo, že organické potraviny jsou výrazně lepší než obvyklé potraviny. Biopotravinami můžete zabránit vystavení vašeho dítěte různým pesticidům a potenciálním kontaminovaným látkám v jídle. Na druhou stranu má i své odpůrce, kteří tvrdí opak - "biopotraviny nejsou bezpečnější nebo více nutričně bohatší než konvenční potraviny značně dražší než normální potraviny" apod.

 

ALE!

Bio potraviny jsou vyrobeny bez pesticidů, antibiotik a růstových hormonů. Každá potravina je tak označena značkou, podle které poznáte její pravost. Nejčastěji můžete vidět značku v podobě „zelené zebry“ a další jiné značky organických potravin, které pochází z ČR, Německa a Rakouska.

 

Je plno faktorů, které mají vliv na rozhodnutí, zda dítěti koupit nebo nekoupit jídlo v bio kvalitě:

 

Výživa

Nejsou žádné přesvědčivé důkazy o tom, že organické potraviny jsou nutričně výživnější než běžně pěstované potraviny. Ovšem konzumenti biopotravin se shodují na tom, že i bez těchto důkazů člověk cítí v chuti mírnou nebo velkou změnu a mají pocit, že některé bio potraviny jsou chuťově vydatnější.

 

Kvalita a vzhled

Biopotraviny vyhovují stejným standardům jako konvenční potraviny. Rozdíl je ale v tom, jak jsou potraviny vyráběny, pěstovány, zpracovány a jak je s nimi zacházeno. Bio ovoce a zelenina se mohou zkazit dříve, protože nejsou ošetřeny voskem nebo konzervanty a jejich zevnějšek se proto může jevit méně než dobrý (podivný a spíše náhodný tvar, různé barvy a menší velikost). Ovšem to nic nemění na kvalitě, dětem je podávat můžete. Kontrolujte případné plísně, které na neošetřeném ovoci mohou vzniknout.

 

Pesticidy

Pěstitelé konvenčních potravin používají pesticidy k ochraně svých plodin před zdeformováním, napadením škůdci a nemocemi. Farmáři postřikováním plody pesticidy způsobí, že přebytek zůstane v plodu. Někteří věří, že když si koupí biopotravinu, nebudou vystaveni těmto škodlivým látkám. Někteří vědci se ale shodují, že množství pesticidů v běžném ovoci a zelenině není tak velké, aby bylo zdraví nebezpečné. Existují proto právní předpisy, kterými se farmáři musí řídit a několikrát ročně jsou prováděny inistitucí KEZ (Kontrola ekologického zemědělství) rozsáhlé kontroly.


Prostředí

Někteří se přiklánějí ke koupi biopotravin z důvodu pěstování nenarušující životní prostředí. Ekofarmáři totiž dodržují dané směrnice, které redukují znečištění vody a půdy.

 

Cena

Když se chystáte koupit svému dítěti biopotravinu, připravte se na větší výdaj. Většina bio potravin stojí více než potraviny konvenční, ale vcelku oprávněně. Vyšší cena je dána dražším způsobem pěstování biopotravin, přísnějšími vládními předpisy, menší plochou polí pro pěstování a zničení úrody škůdci z důvodu chemického neošetření. Protože ekofarmáři nepoužívají herbicidy a pesticidy, mají plno práce s ručním plevelením a nemohou vždy zabránit působení škodlivého hmyzu. Mnoho plodů se proto ani nedostane na pulty prodejen.

 

Kontrola

Když už se rozhodnete koupit biopotravinu, ujistěte se, že pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství. Nakupujte v bioprodejnách a obchodech zdravé výživy. Nebojte se zeptat nejlépe znalého prodavače, odkud potraviny pocházejí a z jaké ekofarmy jsou ovoce a zelenina dováženy. U balených výrobků si všímejte bio značky (loga).

 

 BIO zebra

 

 

 

Rakousko ČR EU Irsko

 

 

Německo Rakousko Slovensko USA

 

Turecko Finsko Norsko Lotyšsko

 

 

Bioznaček je několik druhů, takže když si nebudete jisti, opět se zeptejte prodavače, jestli je to opravdu značka bio kvality.Říkáte si, že jsou pro vás biopotraviny příliš drahé? Záleží to na každém rodiči, kolik chce investovat do zdraví rodiny. Můžete alespoň začít nákupem méně dražších biopotravin (obiloviny, luštěniny, občas jogurt) a zároveň si zjistěte, kde se co a za kolik prodává. Jistě najdete i obchody, kde jsou výrobky předražené a někde se budou prodávat o několik korun méně. Postupně budete zjišťovat opravdu lepší kvalitu a chuťové vlastnosti biopotravin.

 

Dotazy čtenářů

"Jestliže malé dítě bude jíst biopotraviny a pak sní konvenční potravinu, může dostat alergii, protože jeho tělo není na takové jídlo zvyklé?

- Ale které dítě by mohlo jíst na 100% biopotraviny? Chodí do školy, kde si bere jídlo od kamarádů, kupuje si v obchodech sladkosti a zmrzliny a svoje malé kapesné jistě vždy neutratí ve vámi přikázané bioprodejně. Malému dítěti těžko vysvětlíte, proč si nebrat jídlo od kamarádů. Bylo by mu líto a asi těžko pochopí váš záměr. Má to ale tu výhodu, že podáváním biopotravin mu pomůžete pomáhat udržovat zdravou životosprávu. Do budoucna mu dáte dobré předpoklady zdravému stravování.


Pozn.: Nedávno na internetu vyšel článek, který podával poněkud klamavé informace. Propagoval doporučení, že by dítě mělo jíst širokou škálu konvenčních potravin než dodržovat bio dietu - pečivo a ovoce (zřejmě se jednalo o autora, který nevěděl, co je biopotravina). Pro upřesnění - bio strava není žádná dieta - jsou to ty samé potraviny jako všechny ostatní, jen nejsou chemicky ošetřovány (nezatěžují tolik tělo) a jejich pěstování je šetrné k přírodě i zvířatům. (Dnes lze zakoupit téměř vše v bio kvalitě - od pečiva přes zeleninu, ovoce až po maso).

 


Image: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.4 bodů z pěti


Čtěte také:

3. díl - Ptáte se na biopotraviny 
Biopotraviny a naše zdraví 
Kuřátko jako od babičky je tady! 
Mléčné novoty od Amálky 
Zásady BIO pěstování - myslete na naši Zemi! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny