Články
29.11.2008 - Iva Veselá
BIO kozí mléko
Zajímalo by mne, kolika z vás se vám hlavou prohnalo: „Brr, kozí mléko“. Určitě méně lidem než před několika lety. I když těžko říci, v minulých letech bylo zvykem na farmách pít kozí mléko. Pro mojí babičku to bylo celkem běžné, protože ani nic jiného na statku neměli. Na druhou stranu se kozí mléko vrací zpět do popularity.
Možná si pamatujete na článek (ze dne 4.6. 2008) o kozích výrobcích. Přesně v něm popisuji, jak jsem se jako malá ošklíbala nad kozím mlékem. Cituji:
Jako malé holčičce se mi babička pokoušela vnutit kozí mléko. Jediné, co si z toho pamatuji, byl hrozný zápach. Po několika letech jsem ochutnala kozí sýr a bylo to něco podobného jako s tím mlékem. Od té doby jsem nic takového nevzala do pusy. Asi jak jsem rostla, chutě se mi změnily, protože jednoho dne jsem ochutnala ochucený kozí sýr z kozí farmy a od té doby na něj nedám dopustit. Zajímavé bylo, že neměl vůbec žádný zápach. To mě nalákalo na to, abych zkusila ochutnat další kozí výrobky. Tak jsem si v bio prodejně koupila kozí jogurt. Musím přiznat, že jsem měla co dělat ho polknout. Takže raději zůstávám u kozích sýrů a jsem velmi spokojena:-)
Každý má jiný nos a jiné chutě, takže vám může chutnat i ten jogurt. Nedělejte si žádné předsudky, že TO bude smrdět. Každý vyrábí kozí výrobky jinak a může vás to v chuti nečekaně překvapit.
Návrat kozího mléka
Impulsem k návratu byla změna společenských poměrů. Ze způsobu městského života se lidé začali soustřeďovat na tradičnější a menší rodinné farmy. Lidé si uvědomují, že rychlá doba, shon, stres a nemoci z toho plynoucí, není pro ně nic dobrého. Začínáme si konečně uvědomovat, že zdraví máme pouze jedno, a čím víc se budeme „dopovat“ zdravými věcmi, tím na tom budeme do budoucna lépe!
Vlastnosti kozího mléka
Léčebné účinky kozího mléka znali již staří Římané, kteří považovali máslo z kozího mléka za elixír krásy a zdraví.
Nejen že se jedná o biologicky velmi významnou tekutinu, ale obsahuje minerální soli vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu a řadu vitanímů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Rozdíly vzhledem ke kravskému mléku jsou v nižším obsahu železa, kobaltu, vitanímu B12 a kyseliny listové. Pozitivně lze hodnotit vyšší obsah fosforu a vápníku, vitanímu D a ryboflavinu a nižší obsah sodíku.
Co léčí?
Konzumace kozího mléka prokázala řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Je velmi vhodné při onemocnění trávicího traktu, nemoci "přidružených orgánů" (játra, slinivka), při stresu a migrénách, alergiích, revmatických bolestech a kožních alergiích. Navíc snižuje riziko vzniku rakoviny!
Bílkoviny
Ve kterém mléce je větší obsah bílkovin, v kozím nebo v kravském? Za a) je správně. Množství bílkovin v kozím mléce (a jeho výrobcích) je částečně vyšší než v mléce kravském. Jejich složení je však na rozdíl mléka kravského odlišné. To je pravděpodobně důvodem, proč organismus některých lidí snáší kozí, ne však kravské mléko. Důležitá je lepší stravitelnost kozího mléka, jehož tuk se podobá tukovým buňkám mateřskému mléku.
Většina kozích výrobků na trhu zatím pochází z chovů, které vznikly jako alternativní či ekologické. Nebezpečí kontaminovaného krmení je zde tedy mnohem nižší než u současných chovů krav, které využívají konzervovaných krmiv a dalších velkovýrobních způsobů chovu a zpracování mléka. Koza je navíc také mnohem vybíravější a napadené nebo nekvalitní krmivo nepřijme.
Kozí mýdlo – při kožních alergiích
složení mléka (100 ml) |
ženské |
kravské |
kozí |
obsah tuku (g) |
4,0 |
3,6 |
3,8 |
obsah proteinu (g) |
1,2 |
3,3 |
3,3 |
obsah popelovin (g) |
0,3 |
0,7 |
0,8 |
obsah laktózy (g) |
7,0 |
4,8 |
4,7 |
kalorická hodnota (kcal) |
71 |
69 |
76 |
vápník (mg) |
33 |
125 |
130 |
fosfor (mg) |
43 |
103 |
159 |
hořčík (mg) |
4 |
12 |
16 |
draslík (mg) |
55 |
138 |
181 |
sodík (mg) |
15 |
58 |
41 |
železo (mg) |
0,15 |
0,10 |
0,05 |
vitamin A (mj) |
160 |
158 |
120 |
vitamin D (mj) |
1,4 |
2,0 |
2,3 |
thiamin (mg) |
0,017 |
0,04 |
0,05 |
riboglavin (mg) |
0,04 |
0,18 |
0,12 |
vitamin B12 (mg) |
0,03 |
0,50 |
0,02 |
vitamin C (mg) |
4,0 |
2,0 |
2,0 |
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
4. díl - Ptáte se na biopotravinyHimalájské ajurvédské bylinné čaje
Nepražené kakaové boby (raw)
NoVínka
Rýžový olej