Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

BIO kozí mléko

1711NjN.jpg

 

Zajímalo by mne, kolika z vás se vám hlavou prohnalo: „Brr, kozí mléko“. Určitě méně lidem než před několika lety. I když těžko říci, v minulých letech bylo zvykem na farmách pít kozí mléko. Pro mojí babičku to bylo celkem běžné, protože ani nic jiného na statku neměli. Na druhou stranu se kozí mléko vrací zpět do popularity.

Možná si pamatujete na článek (ze dne 4.6. 2008) o kozích výrobcích. Přesně v něm popisuji, jak jsem se jako malá ošklíbala nad kozím mlékem. Cituji:

Jako malé holčičce se mi babička pokoušela vnutit kozí mléko. Jediné, co si z toho pamatuji, byl hrozný zápach. Po několika letech jsem ochutnala kozí sýr a bylo to něco podobného jako s tím mlékem. Od té doby jsem nic takového nevzala do pusy. Asi jak jsem rostla, chutě se mi změnily, protože jednoho dne jsem ochutnala ochucený kozí sýr z kozí farmy a od té doby na něj nedám dopustit. Zajímavé bylo, že neměl vůbec žádný zápach. To mě nalákalo na to, abych zkusila ochutnat další kozí výrobky. Tak jsem si v bio prodejně koupila kozí jogurt. Musím přiznat, že jsem měla co dělat ho polknout. Takže raději zůstávám u kozích sýrů a jsem velmi spokojena:-)

Každý má jiný nos a jiné chutě, takže vám může chutnat i ten jogurt. Nedělejte si žádné předsudky, že TO bude smrdět. Každý vyrábí kozí výrobky jinak a může vás to v chuti nečekaně překvapit.

 

Návrat kozího mléka

Impulsem k návratu byla změna společenských poměrů. Ze způsobu městského života se lidé začali soustřeďovat na tradičnější a menší rodinné farmy. Lidé si uvědomují, že rychlá doba, shon, stres a nemoci z toho plynoucí, není pro ně nic dobrého. Začínáme si konečně uvědomovat, že zdraví máme pouze jedno, a čím víc se budeme „dopovat“ zdravými věcmi, tím na tom budeme do budoucna lépe!

 

Vlastnosti kozího mléka

Léčebné účinky kozího mléka znali již staří Římané, kteří považovali máslo z kozího mléka za elixír krásy a zdraví.

Nejen že se jedná o biologicky velmi významnou tekutinu, ale obsahuje minerální soli vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu a řadu vitanímů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Rozdíly vzhledem ke kravskému mléku jsou v nižším obsahu železa, kobaltu, vitanímu B12 a kyseliny listové. Pozitivně lze hodnotit vyšší obsah fosforu a vápníku, vitanímu D a ryboflavinu a nižší obsah sodíku.

 

Co léčí?

Konzumace kozího mléka prokázala řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Je velmi vhodné při onemocnění trávicího traktu, nemoci "přidružených orgánů" (játra, slinivka), při stresu a migrénách, alergiích, revmatických bolestech a kožních alergiích. Navíc snižuje riziko vzniku rakoviny!

 

Bílkoviny

Ve kterém mléce je větší obsah bílkovin, v kozím nebo v kravském? Za a) je správně. Množství bílkovin v kozím mléce (a jeho výrobcích) je částečně vyšší než v mléce kravském. Jejich složení je však na rozdíl mléka kravského odlišné. To je pravděpodobně důvodem, proč organismus některých lidí snáší kozí, ne však kravské mléko. Důležitá je lepší stravitelnost kozího mléka, jehož tuk se podobá tukovým buňkám mateřskému mléku.

 

 

Většina kozích výrobků na trhu zatím pochází z chovů, které vznikly jako alternativní či ekologické. Nebezpečí kontaminovaného krmení je zde tedy mnohem nižší než u současných chovů krav, které využívají konzervovaných krmiv a dalších velkovýrobních způsobů chovu a zpracování mléka. Koza je navíc také mnohem vybíravější a napadené nebo nekvalitní krmivo nepřijme.

 

 Kozí mýdlo – při kožních alergiích

 



složení mléka (100 ml)

ženské

kravské

kozí

obsah tuku (g)

4,0

3,6

3,8

obsah proteinu (g)

1,2

3,3

3,3

obsah popelovin (g)

0,3

0,7

0,8

obsah laktózy (g)

7,0

4,8

4,7

kalorická hodnota (kcal)

71

69

76

vápník (mg)

33

125

130

fosfor (mg)

43

103

159

hořčík (mg)

4

12

16

draslík (mg)

55

138

181

sodík (mg)

15

58

41

železo (mg)

0,15

0,10

0,05

vitamin A (mj)

160

158

120

vitamin D (mj)

1,4

2,0

2,3

thiamin (mg)

0,017

0,04

0,05

riboglavin (mg)

0,04

0,18

0,12

vitamin B12 (mg)

0,03

0,50

0,02

vitamin C (mg)

4,0

2,0

2,0

 

Image: Tom Curtis / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

5. díl - Ptáte se na biopotraviny 
BIO tuřín a topinambur 
Mouky z Biomlýna 
Oléanat - produkty k inspiraci 
Veletrh BIOSTYL, ESOTERIKA A ECOWORLD 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny