Články

 

03.03.2011 - Iva Veselá

Čchi kung (Qi gong)

2015OTh.jpg

 

Čínské zdravotní cvičení čchi-kung (Qi gong) je jednou z nejcennějších částí kulturního dědictví Číny. Jeho význam a cíl směřují k udržení zdraví, práceschopnosti a prodloužení věku lidí. Aktivní a cílevědomé provádění čchi-kung harmonizuje člověka a jeho vztah k okolí. V kombinaci s dalšími tradičními prvky jako je akupresura a masáž se využívá v prevenci proti řadě nemocí, ale také zejména ve spojení s fytoterapií k jejich přirozené léčbě.


Jedná se o sestavu různých fyzických a mentálních cviků, které dodávají energii do našeho těla. Na rozdíl od běžného tělocviku čchi-kung pomáhá relaxaci organismu, což umožňuje nemocnému tělu resp. orgánu načerpat energii čchi, kterou potřebuje k uzdravení. Postupně dochází k harmonizaci energie v těle. Zahrnuje v sobě jak stránku léčení, tak prevenci.



V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.

Co je energie čchi

Po celý svůj život jsme obklopeni vzduchem. Žijeme vlastně na dně obrovského oceánu vzduchu, ale většinou si jeho přítomnost vůbec neuvědomujeme. Naše smysly okolní vzduch zaregistrují až ve chvíli, kdy se zřetelně projeví, například když se jdeme projít za silného větru nebo za jízdy autem otevřeme okno. Teprve tehdy jsou naše smysly pohybujícím se vzduchem stimulovány natolik, abychom si uvědomili jeho přítomnost.

 

Stejným způsobem jsme "ponořeni" do oceánu energie neboli čchi. Čchi je však nesrovnatelně méně hmotná než vzduch, a proto není divu, že si její existence většina lidí za celý svůj život ani nepovšimne. Je tomu tak proto, že její projevy nejsou dostatečně intenzívní a lidé na ně dostatečně citliví.

 

Podle taoistické teorie je čchi základní energií, která vyplňuje celý vesmír. Existuje mnoho druhů čchi, stejně jako i způsobů, jakými se projevuje. Dalo by se dokonce říci, že všechny jevy v tomto světě jsou projevem univerzální, všudypřítomné čchi. V čchi-kung se však zaměřujeme výhradně na čchi, která řídí a "oživuje" naše těla a která se také někdy nazývá "životní silou" nebo "životní energií". Silná čchi je nezbytná k tomu, aby držela při životě všechny buňky našeho těla a aby všechny části našeho těla správně fungovaly.

 

Co znamená čchi-kung

V překladu znamená čchi-kung (čti či-kung) "práce s vnitřní energií". Právě vědomá práce s vnitřní energií je společným bodem pro další klasické čínské léčebné metody, jako např. akupunkturu. Je zde i těsný vztah na bojové umění Wu-shu (známější pod pojmem kung-fu) a především na Taijiquan (taiči), které je také někdy považováno za formu čchi-kung i když je spjato s bojovou technikou.

 

 

Počátky cvičení

První zmínka o dechových cvičeních v Číně pochází z dynastie Čou (1100 - 221 př, n.1.). Často bylo čchi-kung spojováno s mysticismem a to nejen pro používaná meditační cvičení, ale hlavně pro těžko pochopitelné dovednosti, kterých dosahovali mistři. Patřilo sem např. sekání mečem do hrudníku, ohýbání kopí opřeného ostrým hrotem o krk aj. I dnes je možné vidět udivující výkony jako je např. rozbíjení tašek na hlavě mistra těžkým kladivem nebo přejetí autem apod.

 

Vliv cvičení

Čchi-kung se někdy dále rozděluje do pěti škol podle práce těla. Pro nás je důležité, že vždy zahrnuje tři aspekty:

  • regulace tělesné polohy či pohybu těla nebo jeho částí
  • regulace mysli
  • regulace dýchání

Usměrnění toku čchi a uvolňování vitální energie člověka je vždy regulováno a kontrolováno myslí.


Pro koho je cvičení vhodné

Čchi-kungu se může bez ohledu na věk a tělesné nadání věnovat každý, kdo:

  • chce zlepšit nebo dlouhodobě upevnit své zdraví
  • se chce zbavit únavy a mít více životní energie
  • chce vnést do svého života větší uvolnění, klid a nadhled
  • chce lépe poznat, jak funguje tělo, energie a mysl a díky tomu žít spokojenější a naplňující život
  • chce položit dobrý základ svého duchovního života bez ohledu na svůj duchovní směr

Ukázka cvičení

http://www.youtube.com/watch?v=egrEfhPm5EA

 

 

Zdroje:

Čínská zdravotní cvičení - Dr. Ludvík Eger
http://www.cchikung.cz/sablona.php?id=cchikung

http://www.bodhidharma.cz/pages/cz/co-je-cchi-kung.php


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bachova terapie pro děti 
Jóga 
Kaštanová mast - účinky a vlastní výroba 
Psychika a zdraví orgánů 
Stravování podle fáze měsíce 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny