Články

 

07.06.2013 - Iva Veselá

Co prozradí naše chutě

2392NTE.jpg

Také někdy nevíte, co všechno byste jste samou chutí snědli?

 

Máte někdy chuť na něco výraznějšího - třeba na slané (brambůrky), sladké (sladkosti, sušenky), tučné (čokoláda, maso, sýry), kyselé (citrony, kyselé okurky, octy) nebo hořké (pivo, hořké bylinky)? Tělo vám vysílá signál, jakou právě potřebuje energii.

 

Kontrolujte své chutě 

Každého z nás občas přepadá neodolatelná chuť na něco sladkého, slaného, kyselého či ostrého. Organismus vám dává najevo, že nutně potřebuje nějakou složku nebo energii dané potraviny. Poslechnout hlas svého těla se vám vyplatí, pokud sáhnete po zdravější variantě zastupitele vyžádané chuti. Toužíte po sladkém? Místo čokolády si dejte raději banán.

 

Chuť na sladké - věčný problém

Chuť na sladké je asi největším prevítem našich chuťových buněk. Cukr sice dodává energii, ve větším množství ale působí nemalé problémy, a to nejen s tělesnou váhou. Zvláště nebezpečně ovlivňuje slinivku a žaludek.

 

Co signalizuje chuť na sladké?

Neodolatelná chuť na sladké signalizuje nedostatek tělesné či duševní energie. Vaše psychika není úplně v rovnováze, zřejmě často podléhate stresům či depresím. Na tělesné úrovni se může jednat o příznak poruchy slinivky břišní nebo o přemnožení kvasinek. Pozor! Do kategorie "chuť na sladké" nejsou zařazeny pouze cukry obsažené ve sladkostech, ale také fruktóza (cukr  v ovoci), sacharóza a škroby.

 

2375Yjk.jpg

Nevíte, jak se zbavit chutí na sladké? Pomůžeme Vám, kontaktujte výživového poradce!

 

 

Kyselé

Kyselá chuť povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater, ve větším množství však působí na játra a žaludek negativně. Přemírou konzumace kyselých jídel si zaděláváte na pálení žáhy a žaludeční vředy. Častá chuť na kyselé potraviny, stejně jako na potraviny sladké, může být projevem poruchy slinivky břišní.

 

Ostré

Lidé, kteří se neobejdou bez pepře a ostrého koření, nemívají úplně v pořádku játra a žlučník. Ostrá chuť právě tyto funkce mobilizuje. Reguluje také činnost střev a plic. Nenapravitelní "ostří" hoši ale mohou naběhnout - ostrou chutí překrvená sliznice je náchylnější na alergie a pro své zvlhčení zvyšuje produkci hlenů.

 

Hořké

Hořkým potravinám a nápojům dávají přednost lidé, jejichž tělo volá po detoxikaci. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.

 

Slané

Labužníci razící heslo "sůl nad zlato" bývají slabí na ledviny a močové cesty. Jsou často nachlazení a právě sůl jim pomáhá odstraňovat hleny a plísně. Větší množství tohoto druhu koření ale způsobuje zadržování tekutin v těle a přetěžování ledvin.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 2 bodů z pěti


Čtěte také:

Diagnostika z jazyka 
Jóga 
Konopí ničí rakovinné buňky 
Lotosový kořen léčí dýchací potíže 
Tibetská houba - další elixír mládí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny