Články

 

03.12.2008 - Iva Veselá

Pohyby s nádechem Asie

 

 

Známé asijské pohybové aktivity jako je jóga, karate, tai-ji a qi-gong procvičují nejen tělo, ale i psychiku. Jóga je léty proslulá, protože vede svými plynulými pohyby k vnitřnímu klidu, uvědomělému dýchání a pružným svalům. Aby cvičení bylo nejefektivnější, bylo by dobré navštěvovat odborné kurzy, abyste se nedopouštěli chyb.

 

Jóga

Jóga v současnosti patří ke každodennímu životu mnoha lidí jako účinný prostředek k duchovní a tělesné očistě. Jedná se o mnoho sérií různých dechových a relaxačních cviků působící na svalstvo i na vnitřní orgány. Nejen že pomocí cviků protáhnete celé tělo, ale cviky na vyšších stupních jsou tak náročné, že posilovna je oproti tomu procházkou rajským sadem. Co je úžasné na józe je pocit, který po cvičení nastane. Je to zcela jiný pocit než po jakémkoliv jiném sportu. Je to úžasné a velmi příjemné. Cítíte se jak znovuzrozeni. Ovšem hodláte-li se pustit do takového cvičení, bude lepší, když budete docházet na kurzy s profesionálním vedením nebo si alespoň pořídíte DVD s kurzy. Následkem špatného cvičení by nebylo ono uvolnění, ale naopak křečovitost, což nechceme. Pod dohledem učitele poznáte, jak nechat volně plynout myšlenky a dokonale se odreagovat.

 

 

Qi-gong – Čína

Qi-gong znamená v překladu dovednost pracovat s vitální energií. Ačkoliv je tato pohybová aktivita poněkud neznámá, k posílení celého těla a jako aktivní zdravotní prevence je už celá tisíciletí toto cvičení známé především v Číně. Cviky speciálním způsobem podněcují energetické dráhy, takzvané meridiány (qi=energie). Velmi důležitá je přitom představa, že „vylučujete jed" a „přijímáte energii". Na toto cvičení reaguje kladně látková výměna, krevní oběh a nervový systém a do ideálního stavu se uvádí dechová frekvence a srdeční tep. Vzhledem k tomu, že u nás existuje jen velmi málo učitelů a kurzů qi-gongu, nezbývá jiná možnost než se spolehnout na knihu. Nejsou s tím spojená žádná rizika, ale dokonalý účinek můžete očekávat jen tehdy, pokud se budete pečlivě věnovat i těm nejmenším detailům.

 

Tai-ji – Čína

Pod tímto pojmem si mnozí představí zpomalené cvičení zepředu dozadu a ze strany do strany. Díky tomuto dojmu je tai-ji často nazýváno „čínským stínovým boxem". Jde přitom o rovnováhu mezi „jin" a „jang", což je podle taoistického světového názoru „ženský" a „mužský" princip, který v sobě každý člověk slučuje. Plynulá následnost jednotlivých kroků vyžaduje značné soustředění a není lehké se ji naučit. Působí však velice pozitivně na činnost srdce, systém krevního oběhu, nervový systém, držení těla, látkovou výměnu a trávení.

 

Pět Tibeťanů

Těchto pět cviků, které vyvinuli tibetští mnichové, cíleně působí na tělesné čakry (centra energie). První čakra se zaměřuje na oblast pánevního dna a na schopnost pracovat s energií. Druhá čakra je v oblasti pohlavních orgánů a má vliv na sexuální život, třetí má vliv na naší vůli a je v oblasti pupku, čtvrtá je v oblasti srdce, pátá v oblasti krku kde určuje naši schopnost komunikace. Šestá čakra je přesně uprostřed mezi obočím a má vliv nejen na naší intuici, sedmá, tedy poslední, je v oblasti temene hlavy.

 

V současnosti se soustředí na nejdůležitější žlázy s vnitřním vyměšováním, jako je například štítná žláza, šišinka mozková nebo slinivka břišní. Pět Tibeťanů se podobá klasickému gymnastickému cvičení se svíčkou a mostem. Cviky je možné se naučit z knihy. Protože se však bez profesionální kontroly lehce dopustíte chyb, doporučujeme vám navštěvovat odborný kurz. Cvičení je vhodné pro každý věk, je fyzicky i časově nenáročné. Výsledky jsou všestranné a dostavují se rychle. Dochází také k osobnímu růstu.

 

Taekwondo – Korea

Názvem tohoto korejského bojového tance se skládá ze slov tae = skok, kwon = pěst a do = duch. Každý pohyb se provádí s milimetrovou přesností a při jemné verzi (bez „plného kontaktu") se nemusíte dotknout soupeře. Tato „zdrženlivost" vyžaduje disciplínu a dokonalé ovládání těla. Taekwondo se vyučuje a trénuje ve sportovních klubech.


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Homeopatie 
Poznej své zdraví 
Tajemný a zázračný ŠUNGIT 
Tibetská houba - další elixír mládí 
Zlepšete svůj spánek 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny