Články

 

12.07.2012 - Iva Veselá

Typy pleti a jak je zjistit

 

Obličej je zrcadlo osobnosti. Prezentuje naše okolí. Některé nedostatky vaší postavy můžete lehce zakrýt oblečením, ale obličej takto před ostatními neschováte. Tělo i vaše pleť jsou vystavovány přirozenému procesu stárnutí. Správnou péčí však můžete přispět k tomu, že vaše pleť nebude namáhána víc než je nutné a zachová si svůj mladistvý vzhled po co nejdelší dobu. Abyste o svou pleť mohly správně pečovat, musíte nejdříve zjistit jaký typ pleti máte.

 

Postup ke zjištění svého typu:
Očistěte pleť důkladně vodou a kosmetickým mýdlem a dobře ji osušte. Po dvou hodinách přiložte na čelo, nos a obě lícní kosti hedvábný nebo cigaretový papírek. Srovnejte si svůj papírek s následujícími body a můžete určit váš typ pleti. Můžete zajít ke zkušené kosmetičce, která již na první pohled po odlíčení zjistí váš typ pleti.

 

Typy pleti

  • 1. Mastná (brada, tváře, nos i čelo podle testu silně mastné) - typickým znakem jsou rozšířené póry a lesk, který je viditelný již krátce po čištění. Mastná pleť je poněkud silnější a často působí pórovitě, bledě a těstovitě.

Má sklony k nečistotám jako jsou uhry a ucpané póry. Má také ale své výhody. Díky mastnému filtru je dobře chráněna proti vysychání, silnější zrohovatělá vrstva ji chrání před vnějším poškozením. Tím zůstává mastná pleť ze všech druhů pleti nejdéle hladká, bez vrásek. Tato pleť vyžaduje hlavně v období dospívání zvýšenou pozornost a dostatečnou péči. Jde o pravidelné hluboké čištění pleti, ale i správnou životosprávu.

Výhody: mastná pleť je sice nejnáročnější na péči, ovšem vrásky s touto pletí vznikají později a nejsou tak hluboké.

Péče: u mastné pleti je obzvláště důležité pravidelné čištění přípravky, které nepodněcují mazové žlázy ke zvýšené tvorbě mazu a nezanášejí póry (nejsou tzv. komedogenní).

 

V případě dotazů ohledně vhodného stravování  nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

  • 2. Suchá (brada, tváře, nos i čelo podle testu suché) - mírně pórovitá a růžová. S přibývajícím věkem se stává mastnou a drsnou. Její póry se zvětšují.

Na pohled jde o pleť tenkou, téměř průsvitnou. Suchá pleť je méně odolná, snadno zranitelná a někdy jí prosvítají rozšířené žilky. Je málo chráněna proti vlivům vnějšího prostředí (sluneční záření, teplotní kontrasty - mráz, sauna), protože její mazové žlázy fungují nedostatečně. Často dochází k přílišnému podráždění. Své výhody si tento typ pleti zachovává asi do 30 let. Vypadá pěkně a nevyskytují se při ní problémy s trudovitostí a pupínky.

 

Výhody: jemná pleť s téměř neviditelnými póry

Péče: suchá pleť je choulostivá na ošetřovaní a vyžaduje zvýšené množství péče, které jí musíme věnovat. Čistíme ji jemnými emulzními přípravky, které neporušují lipidový kožní film. Velmi důležitá je dokonalá hydratace a ochrana před působením ultrafialového záření.

 

  • 3. Normální (brada, nos a čelo podle testu slabě mastné, tváře suché) - ideální typ pleti. Je kombinací mastné a suché.

Mazové žlázy produkují přiměřené množství mazu, póry jsou jemné, nezřetelné. Na pohled je to velice pěkná pleť. Má sametově hebký povrch a jemně růžovou barvu.

 

Výhody: normální pleť je hladká, sametově hebká, jemně růžová s uzavřenými póry bez tmavých teček

Péče: takovou pleť bychom si jistě přáli všichni. Stačí o ni pravidelně pečovat, čistit, hydratovat a chránit před slunečním zářením, aby zůstala co nejdéle mladistvá a svěží.

 

  • 4. Smíšená (brada, nos a čelo podle testu silně mastné, tváře suché) - promaštění je nestejnoměrné a jeho příčinou je nestejnoměrné rozložení mazových žláz.

Střední partie - nos, brada a čelo bývají mastnější, ostatní partie - víčka, tváře horní ret a krk sušší. Je to nejčastěji vyskytující se typ pleti, velmi náročná na ošetření. Vyznačuje se především touto T-zónou, která je mastná.

 

Péče: smíšená pleť je velmi náročná na volbu kosmetických přípravků. Čištění a hydratace jsou velmi důležité, ale kosmetický přípravek by měl respektovat vlastnosti mastné i suché pleti současně. Tedy jemný, nedráždivý, neporušující kožní film a současně nekomedogenní.


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Blahodárné antioxidanty 
Co o vás prozradí nehty? 
Hluk kolem nás 
Jak se rychle zbavit oparu 
Vy ještě kouříte? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny