Články

 

22.05.2012 - Iva Veselá

Maracuja, tamarillo, durian, curuba

1656ZDh.jpg

 

V obchodech je často k vidění několik druhů ovoce, které jsou málokomu známé. Proto si pojďme představit několik z nich - maracuja, tamarillo, durian a curuba.

 

Maracuja

1652MmN.jpg

Maracuja je druh mučenky pocházející za Brazílie. Je to popínavá lijána, která potřebuje pro svůj růst hodně místa. Má nádherné, různobarevné květy, připomínající Kristovu trnovou korunu. Od toho pochází i název celé rostliny - Mučenka.

Chuť: pod tuhou kožovitou slupkou se nachází rosolovitá dužnina plná jedlých semen. Konzumuje se dužnina, kterou můžeme vysrknout, nebo vydlabat a přidat do ovocného salátu. Její příjemná navinulá chuť vzdáleně připomíná meruňky s hroznovým cukrem. Často se přidává do tropických džusů.


Maracuja je bohatá na vitamíny A, C a B6 a na železo, draslík, horčík a fosfor. Navíc má vysoký podíl vlákniny. Kdo má rád kyselé ovoce, ten si maracuju zamiluje!

 

V případě dotazů ohledně výživy, hubnutí či zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Tamarilo

1653NjJ.jpg

Tamarilo je keřovitá rostlina rostoucí v Peru. K nám se dováží převážně z Kolumbie, Brazílie a jižní Afriky. Toto ovoce tvoří bobule velké asi 9 cm s tenkou, hladkou a červenou slupkou. Vzhledem k tomu, že připomíná rajské jablíčko - tomaty, se tamarilu říká tomatový strom nebo tomatovník.

Chuť: zdralý plod má trpkosladkou chuť, nevyzrálé plody jsou velmi hořké.

 

Durian

1654YjY.jpg

Zajímavé ovoce, které jedni milují a druhým se po něm zvedá žaludek. Durian je strom vysoký až 40 metrů s rozložitými větvemi. Roste v oblasti deštných pralesů v Indonésii, Thajsku nebo jižní Indii. V indonéštině slovo dura znamená trn, což vypovídá o tom, jak durian vypadá. Toto velké ovoce může vážit až 5 kg a má zeleno-žlutou slupku s trny.

Tento obal se po uzrání rozdělí na 5 částí a v každé je ukryto hnědé semeno pokryto silnou, krémovou drtí.
Chuť: durian chutná skvěle po mandlích, ale pozor, vůně durianu rozhodně k ochutnání neláká. Vůně je tak intenzivní, že v některých hotelech v indndočínských oblastech je zakázáno nosit dovnitř durian. Dotyčný by se mohl cítit před ostatními trapně, že trpí zažívacími potížemi, proto by ho záměrně nikdo nepřenášel.

 

Durian lze použít do jakýkoliv sladkých dobrot, zmrzlin nebo koktejlů. Obsahuje hodně cukrů, není proto vhodný při redukčních dietách, obsahuje vitamín C, dusík, aminokyselinu tryptofan, dále riboflavin (B2) a niacin (B3).

 

 

Curuba

1655ZWY.jpg

Někdy se můžete setkat s curubou pod názvem Bananna Passionfruit díky podobě s banánem. Řadí se také do plodů mučenkovitých. Mučenkovité druhy mají většinou protáhlý oválný tvar. Narozdíl od ostatních má Curuba tenčí slupku a oranžovo-žlutou rosolovitou dřeň s mnoha jadérky, která se také dají konzumovat.

Chuť: ovoce je velmi aromatické, trochu nakyslé a chutí připomíná jablko. Ovoce se může loupat nebo rozkrojit na půlku a vydlabat lžičkou dužinu. Může se jíst samostatně nebo z ní připravit sirup, želé, nákypy apod.

 

Obsahuje vitamíny A, C, B1, B2, B3.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.38 bodů z pěti


Čtěte také:

Bulgur - recepty na známé Tabouli a Pilaf 
Ďobáčky - ďobněte si také! 
Je libo švestiček z naší zahrádky? 
Sladké fíky 
Tofu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny