Články

 

25.10.2012 - Iva Veselá

Chutné avokádo a nejen do kuchyně!

1702Mjg.jpg

 

Avokádo patří mezi exotické ovoce, které najdeme v obchodech po celý rok. Bohužel málokdo o něj sotva zavadí pohledem a ještě málo z nás ví, jak toto ovoce jíst, správně ho zpracovat nebo jak jej skladovat. A když už se rozhodneme, že si tuto pochoutku koupíme, stojíme mnohdy před problémem, jaké avokádo je to pravé.

 

Historie a původ

Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou stará přibližně 7 tisíc let. O pár tisíc let později došlo u těchto rostlin ke kultivaci a nalezené plody avokád staré zhruba 2,5 tisíce let jsou již podobná těm, které známe dnes. První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum. Plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata. O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17.století.

 

 

V případě dotazů ohledně vyváženého a individuálního stravování kontaktujte odborníka na výživu.

 

 

Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století. Dnes je tato země jedním z hlavních producentů této plodiny. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

 

Vůně a chuť

Avokádo má několik různých kultivarů. Ty nejznámější mají zelenou barvu, hladkou slupku a hruškovitý tvar. Právem považujeme plod avokádo za ovoce, i když má mnohdy takové kuchyňské použití, které přísluší obvkle zelenině (pomazánky, pasty).

 

Silná bledě žlutozelená slupka má povrch, který připomíná dozrálý banán - hladký, skoro až máslový. Nezralé avokádo je hořké. Zralé avokádo má měkkou máslovitou dužninu se skvělou výživnou hodnotou. Je proto lehce stravitelné i v případě malých dětí. Dužnina má oříškovou příchuť.

 


Přednosti avokáda

- obsahuje až 30% tuku ve formě prospěšných nenasycených mastných kyselin

- obsahuje bílkoviny

- draslík, lecitin, .. železo, vápník, fosfor

- vit. A, B, C, E

- lecitin snižuje hladinu cholesterolu

- příznivě působí na mozek a nervy

- velmi kladný vliv na kůži a vlasy

- snižuje hladinu inzulínu

 

Kuchyňské použití

Správné zpracování plodu avokáda je následující. Plod nejprve omyjeme, podélně rozkrojíme ostrým nožem a vyjmeme pecku. Lžící vydlabeme dužninu a ihned ji zakapeme citronem, aby nezešedla a nezhořkla.

Máslovitá hmota umožňuje použití dužniny jako náhražku másla. Tuky, které avokádo obsahuje, jsou zároveň mnohem lépe stravitelné. Avokádo je nízkokalorické ovoce, pokud se tedy nekonzumuje každý den.

Avokádo je základní složka jídelníčku vegetariánů a sportovců. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky, ale i jako hlavní jídla. Avokádo se používá i při přípravě domácího chleba.

 

Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků. Například na Taiwanu jedí avokádo s mlékem a cukrem. V Indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem, čímž vznikne chutný a osvěžující nápoj. Samozřejmě je nejlepší jíst avokádo samotné, pokapané citronem nebo s jiným ovocem nebo s hlávkovým salátem. Nejznámější pomazánkou z avokáda je guacamole.

 

Chléb s guacamole a šunkou

1 avokádo, sůl, citrónová šťáva, česnek, bílý jogurt 3% (nemusí být)

Avokádo rozšťoucháme vlidličkou, přidáme jogurt na zjemnění, sůl, zakapeme citrónem a přidáme lisovaný česnek. Pomazánka je připravena rychle a je velmi chutná.

Pomazánku natřeme na žitný chléb a přidáme kvalitní šunku jako zdroj bílkoviny a list ledového salátu. Dobrou chuť!


Použití i lékařské

Avokádo je také jedním z mála plodů, které obsahuje organické tuky. Kromě kyseliny olejové obsahuje avokádo draslík, deriváty kyseliny listové, luteiny a beta-sitosterol. Dále zde najdeme celou řadu vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín E a C.

Vzhledem k derivátům kyseliny listové, které avokádo obsahuje, jej lékaři doporučují těhotným ženám.

Dále avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 70% vody a 20% organického tuku. Kromě již zmíněných vitamínu E a C obsahuje avokádo také vitamín B1, který přeměňuje uhlohydráty na glukózu a ta zásobuje mozek a celý nervový systém. Kromě toho se dužnina z avokáda uplatňuje v kosmetice jako pleťová maska.

 

Avokádo snižuje hladinu inzulinu, pomáhá s hubnutím a povzbuzuje náš mozek

Často panuje mylná představa, že vysoký obsah tuků dělá z avokáda vysokokalorickou potravinu, přispívající k nadváze. Většina tuků v tomto ovoci je ale na bázi nenasycených mastných kyselin, které jsou tělem využívány k dalším důležitým procesům a syntézám, neukládají se tak, jako tuky nasycené. Při snaze zhubnout je chvályhodné snížit příjem živočišných tuků, naše tělo však tuk potřebuje a právě nenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležité.

 

Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi. Najdeme v něm mnoho monosacharidu manózy. Manóza je formou sacharidu, který je okamžitě využíván naším mozkem jako zdroj energie, přispívá tedy k našemu mentálnímu zdraví a psychické pohodě.

 

Skladování

Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Bohužel jsou plody v obchodech často tvrdé a tudíž nezralé. Nezralé avokádo je hořké!

 

Doporučujeme kupovat v obchodech pouze hezká tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Budeme tak mít jistotu, že avokádo nikdo neomačká a samo dobře dozraje.

 

Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Pamatujeme na to, že teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat. Výrobky z avokáda ani jeho dužnina rozhodně nepatří do mrazáku. Pomazánky, saláty a jiné pokrmy skladujeme v nejspodnější části chladničky maximálně 3 až 4 dny.

 

Tip pro vlasy

1 avokádo

2 PL přírodního jogurtu

2 PL olivového oleje

 

Umístíme avokádo do misky a umixujeme z ingrediencí pastu. Vetřete do vlasů od kořínkům ke konečkům. Přikryjte si něčím vlasy nebo si je zabalte do sprchovací čepice a vyčkejte 20 - 30 minut. Důkladně poté omyjte.

 

Zdroj : Ovoce a zelenina jako lék


Hodnocení článku

Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 4.25 bodů z pěti


Čtěte také:

Funkční potraviny 
Kondice a konstituce - 1. díl 
Potraviny, u kterých platíme za marketing 
Umělá sladidla vedou k přejídání 
Vyhýbejte se PRÁZDNÝM kaloriím! 


Diskuze

Lucie

avokádo

Avokádo mám opravdu ráda, jen se u nás prostě nedá sehnat čerstvé a chutné.. Bohužel vždy narazím na prohnilé avokáda :-/ a to ikdyž sem si je nekoupila ve slevě a ani nijak moc měkké.. Tak teda nevím kde sehnat tuhle dobrotu v dobré kvalitě.. když v ČR se nedá sehnat neplesnivých věcí opravdu pomálu

11.09.2013 17:15
Terka N
Web: http://tajemstvicaje.tumblr.com

Avokádo

Avokádo miluju, je skvělé jak příjímá chuti jiných ingrediencí např v salátach. Caesar salaát bych si bez avokáda nedovedla představit.

07.08.2013 12:36
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny