Články

 

10.12.2012 - Iva Veselá

Jak dobře vybrat majonézu

2251Mzc.jpg

 

Není asi období, kdy by většina domácností kupovala majonézy více, než na Vánoce. Proč je důležité dobře majonézu vybírat?

 

1. Protože se jedná o tučný výrobek, měli bychom sledovat konzumované množství nebo alespoň množství kalorií z tuků.

2. Protože obsahuje vejce a olej, kvalita těchto surovin může být různá.

3. Některé majonézy obsahují hodně vody a konzervantů, proto je důležité sledovat také složení potraviny (i přestože se jedná o produkt propagovaný reklamou nebo ten, který kupujete už dlouhá léta a chutná vám.)

 

Z čeho se vyrábí majonéza
Potravinářský výrobek s názvem majonéza je studená ochucená omáčka, která musí obsahovat slepičí vaječné žloutky, jedlý rostlinný olej a ocet. V potravinářské vyhlášce č. 326/2001 Sb. v platném znění je stanoveno, jaký podíl žloutků a tuku musí v majonéze být, aby se výrobek směl nazývat majonézou.

 

 

V případě dotazů ohledně stravování během Vánoc kontaktujte výživového poradce!


 

Vaječné žloutky musí být tepelně ošetřené. V majonéze jich musí být nejméně 2% hmotnostní, což jinými slovy představuje nejméně dvacet gramů žloutku na kilogram majonézy. Pro ilustraci: zmíněných dvacet gramů je přibližná hmotnost právě jednoho slepičího žloutku. Na kilogram majonézy by tedy měl přijít minimálně jeden žloutek. V některých testovaných majonézách však bylo žloutku ještě méně, než nařizuje vyhláška. Jiné výrobky naopak obsahovaly více žloutku než minimálně požadovaná dvě procenta. Tento nadstandardní podíl výrobci zpravidla deklarovali na etiketě ve složení majonézy.

 

Obsah tuku v majonéze se podle vyhlášky může pohybovat v širokém rozmezí 10 až 85 procent. Konkrétní podíl tuku je uveden na etiketě, proto se vyplatí prostudovat si před nákupem složení výrobku. Nízkotučné majonézy nemusí být nutně zdravější. Tuk totiž bývá nahrazen škrobem, zahušťovadly a emulgátory. Jejich přítomnost však musí být na etiketě uvedena.

 

Druh rostlinného oleje, který má být do majonézy použit, není předepsán a sami výrobci ho ve složení uvádějí jen málokdy. Testy ukázaly, že do majonéz se zpravidla dává olej řepkový. Levný a zdravotně problematický olej palmový testy neprokázaly.

 

 

S konzervanty či bez?

Použití konzervantů v majonéze není zakázáno, jejich přítomnost však musí být uvedena na etiketě ve složení výrobku. Obdobně se do majonéz smějí přidávat různá ochucovadla, přírodní barviva či sladidla. Pro používání některých těchto přídatných látek, tzv. éček, ale platí závazné mezní hodnoty.

 

Datum použitelnosti je povinným údajem, po jeho vypršení se již majonéza nesmí prodávat. Z hlediska trvanlivosti je majonéza choulostivý výrobek, a tak se musí uchovávat při teplotě od 0 do 15 °C. V balení nad 300 gramů nebo 300 mililitrů nesmí chybět informace pro spotřebitele „po otevření urychleně spotřebujte“, protože po prvním otevření již není zaručena nezávadnost dosažená původně pasterací.

 

Při nákupu stojí za to si důkladně pročíst složení výrobku, abychom věděli, jaká složka v něm převažuje, zda to není například voda. Připomeňme, že majonéza se smí prodávat pouze uzavřená v neprodyšných obalech.

 

 

Image

Pro Bio-Life.cz: Dtest.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

15 potravin, které nastartují metabolismus 
Artyčoky v kuchyni 
Jak balit vánoční dárky? 
Jak skladovat kokosový olej 
Tipy na recepty z červené řepy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny