Články

 

21.05.2012 - Iva Veselá

Pochybení na farmářských trzích

 

Na farmářských trzích v Praze na Pankráci zjistili, že zde prodejce nabízel sice lahůdky, 30 kg různých francouzských klobásek, ale výrobky byly vystaveny přímému slunečnímu záření, byly uchovávány v teplotě nad 35 °C. Podobně v Plzeňském kraji, na farmářském trhu ve Zbiroze, nabízeli 3 kg pařených a uzených sýrů obdobným způsobem při teplotách nad 30 °C, navíc bez dokladu o nabytí, o výrobci, a o době spotřeby a o teplotě uchování. Podobné to zde bylo u prodejce, který nabízel zhruba 10 kg různých uzenin, párků, špekáčků, točeného salámu a klobás. Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na 0 – 5 °C, byla naměřena teplota 15, 4 – 19,6 °C.

 

V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně masa v Hlučíně výsekové hovězí maso, které nebylo správně (vůbec) označeno. V Jihomoravském kraji zjistili též na farmářských trzích nedostatečné údaje u zásilky 450 vajec z Polska (kromě polského původu žádné podrobnější označení). A u 18 kg pařených sýrů ze Slovenska, (Neshoda SK s. r. o., Senica a Syrex s. r. o. Zázrivá), nebyl doložen doklad o původu zboží.

 

Ve Středočeském kraji při kontrole v místě určení prověřili inspektoři krajské veterinární správy zásilku 80 kg Mnichovy klobásy z Polska (Zaklady Miesne Silesia SA, Katowice) a prokázali přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

 

Všechny případy jsou nadále v řešení. Základní verdikt bylo pozastavení a nepropuštění výrobků k dalšímu prodeji a zahájení správního řízení o uložení pokuty.


(foto)

Pro Bio-Life.cz: Svet-potravin.cz


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co ještě nevíte o mléku 
EU zakázala Čechům užívat byliny. Při nemoci letos jen s chemií 
Letní konzultace jen za 250 Kč - 30.8. končí! 
Müslimánie začíná! 
Šokující rozhovor s bývalým ředitelem farmaceutické firmy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny