Články

 

25.08.2010 - Iva Veselá

Co ještě nevíte o mléku

1936ODM.jpg

 

Okolo mléka panuje spousta mýtů, tudíž mnozí váhají, jestli je zdravé ho vůbec používat. Vyloučili bychom tak jídelníčku mléko z kávy, pudinků, některých typů zákusků a všech mléčných výrobků. Pojďme si povědět 5 věcí o mléku, které je dobré vědět.

 

1

Co je vlastně mléko

Mléko je tekutina, která vzniká produkcí mléčných žláz například krav, koz, ovcí nebo buvolů. Z buvolího mléka se vyrábí pravá chutná mozzarella! Známé je také kobylí mléko, tzv. kumys, které je považováno za nápoj dlouhověkosti. Dbejte na výběr mléka, jehož původ musí být uveden na obalu.

 

2

Obsah tuku v mléce a trvanlivost

Mléka se dělí podle tučnosti a trvanlivosti. Známe mléka plnotučné (selské), polotučné a nízkotučné. Podle trvanlivosti je dělíme na čerstvá, která vydrží do 10 dní a trvanlivá (s prodlouženou dobou trvanlivosti), která vydrží 3 - 6 měsíců.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

3

Jak to bylo dříve

Dříve hospodáři mající krávu nebo kozu, musel mléko svařit, aby déle vydrželo. Používali na to speciální nádoby, ve které mléko vařili, ale museli hlídat, aby jim neuteklo z hrnce ven. Při vaření se vytvoří známý škraloup, který nechutná snad nikomu, hlavně dětem. Ne všude je škraloup odpornou věcí - v Bulharsku se ukládá do mísy a vyrábí se z nich přírodní sýr kajmak.

 

4

Co se z mléka vyrábí

Mléko je základní produkt pro smetanu, šlehačky, podmáslí, tvarohy, jogurty, máslo nebo sýry. Jejich výroba je vcelku věda. Přitom si přírodní sýr můžete připravit také doma: 2 litry mléka, 3 lžíce citronové šťávy pomalu ohřívejte v kastrolu těsně pod bodem varu (90 °C), aby mléko jemně pěnilo. Mléko odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a utěrkou a necháme 2 hodiny stát. Mléko se srazí a poté ho přelijeme do cedníku vyloženého plátěnou utěrkou. Mírně ho osolte, promíchejte a nechte okapat.

 

5

Mlékomaty

Určitě jste ho již někdy viděli - automat na mléko. Nachází se na cca 70 místech po celém Česku a mléko obsahuje minimálně 4% tuku. Chuťově i obsahově je bohatší a nesrovnatelné s kupovaným. Nemusíte se bát, že by toto mléko k nám procestovalo celou republikou. Do automatu stačí hodin 20 Kč, přiložíte plastovou nebo skleněnou lahev a za pár vteřin můžete popíjet výborné mléko.

Ministerstvo zdravotníctví ale všeobecné nadšení z mlékomatů poněkud mírní, protože tepelně neupravné mléko může způsobit zdravotní problémy. I proto je na každém přístroji cedulka, která upozorňuje na nutnost převaření načepovaného mléka.

 

 

 

Inspirace článku: Časopis Gurmán

Image: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

EU zakázala Čechům užívat byliny. Při nemoci letos jen s chemií 
Fytoestrogeny - založeno na důkazech 
Obézní muži umírají mladí 
Správné stravování našich dětí je na nás! 
Tohoto broučka běžně jíme 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny