Články

 

30.09.2009 - Iva Veselá

Bulimie a její rizika

 

Bulimie (bulimia nervosa) - závislost na jídle - je jednou z poruch příjmu potravy, stejně jako anorexie. Člověk je schopný zkonzumovat neskutečné množství jídla a následně na to si vyvolat umělé zvracení, aby nepřibíral na váze. Lidem postihnutých bulimií může prasknout žaludek. Spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit - úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek (žen) ve věku 13 - 18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí pomocí psychoterapie.

 

Bulimie je psychickým onemocněním

Za prvé bychom měli nejdříve oddělit toto onemocnění od obžerství. Postižení bulimií, ačkoliv si uvědomují svou ztrátu kontroly nad vlastním stravováním, se přejídají velice často, kdy se snaží hned poté (s pocitem viny z toho, že opět zklamali sami sebe a vzdali se jídlu) aplikovat nejrůznější nebezpečné drastické diety, přehnané cvičení, zvracení, hladovění, užívaní všemožných projímadel, aby se co nejdříve zbavili zkonzumovaných potravin (kalorií). Proto je bulimie zdraví nebezpečná.

 

Jak bulimie napadá celé tělo

Mozek a nervová soustava - deprese, potíže se soustředěním, strach z růstu hmotnosti, úzkosti, závratě, náladovsto, nízké sebevědomí, stud

Krev - anémie (chudokrevnost), snížené množství draslíku (vede k poruchám srdce)

Obličej - oteklé tváře, problémy s pletí

Ústa - zvýšená kazivost zubů, vyšší citlivost na studené a horké, krvácení dásní

Srdce - nízký krevní tlak, zpomalený tep, selhání srdeční činnosti

Hrdlo a jícen - bolestivé a dráždeivé nebezpečí protržení, zvracení krva

Tělesné tekutiny - dehydratace, nedostatek draslíku, hořčíku, sodíku vede k metabolickému rozvratu

Svaly a klouby - ochablé svaly, oteklé klouby

Střeva - zácpa, průjem, nadýmání, křeče

Žaludek - záněty, vředy, zpomalené trávení, nebezpečí prasknutí při přejídání

Hormony - nepravidelná menstruace a její ztráta

Kůže - suchá, zažloutlá a praskající

 

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

 

 

Příznaky bulimie

Základním příznakem jsou záchvaty přejídání provázené následným zvracením, které si postižený sám vyvolá. Varovnou známkou by mělo být i neúměrně časté cvičení, např. každý den či obden. Někdy žena používá i projímadla, aby zabránila trávení a vstřebávání potravy. Přejedení se objevuje často ve chvílích napětí, v době, kdy je žena doma sama.

 

- Nezvladatelné přejídání minimálně 2x týdně

- Výrazná úzkost z přejídání

- Pravidelné kompenzační chování (zvracení, projímadla) se

 

Léčba bulimie

Bulimičky zůstávají atraktivně štíhlé a jejich podváha se málokdy dostane na hranici ohrožení života. Oproti anorektičkám svou nemoc vnímají a dobře vědí, že jejich chování není normální. Snaží se spolupracovat s lékaři a jsou výrazně motivované k tomu, aby se z bulimie uzdravily. Trpí nesnesitelnými pocity viny. Po každém přejedení se a následném vyzvrácení se v nich prohlubuje pocit vlastní neschopnosti a osamělosti. Podstatná část těchto žen mívá záchvaty přejídání přinejmenším jednou denně (většinou večer).

 

K dispozici jsou nejrůznější postupy, nicméně problém tkví v nedostatku terapeutů. Kromě toho se u anorektiček těžko daří přimět je k tomu, aby se do léčebné akce vůbec zapojily. Proto se musí provést odborné vyšetření, než se pacient dostanu do stavu, kdy je ochoten aktivně spolupracovat.

 

Terapie, zásady kognitivně behaviorálního přístupu k mentální anorexii a bulimii:

- léčení nemocné rodiny

- skupinová terapie

- svépomocné podpůrné skupiny

- somatopsychoterapie

- autogenní trénink

- autohypnóza

- kognitivně behaviorální psychoterapie (nácvik správných jídelních zvyklostí, vnímání vlastního těla, řešení sociálních situací

 

Léčení musí být celkové, tedy psychické i somatické, aby bylo možno vyléčit všechny příčiny i následky. U velmi těžkých případů je nutná delší hospitalizace. Při akutním ohrožení života dokonce i proti vůli pacienta, který sám není schopen rozumně o sobě rozhodovat.

spělým a pomáhá tělu s detoxikací.

 

 

Foto: zdroj

 

 

 

Máte problémy s touto nemocí nebo někoho znáte? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Citlivý zažívací trakt 
Deprese a jak na ní 
Jaterní nemoci - jak jim předejít 
Onemocnění z potravin 
Rakovina má dlouhé prsty 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny