Články

 

17.04.2013 - Iva Veselá

Mlsná seznamka: Rýžová smetana

2272YmU.jpg

 

Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá. Dnes to bude Segedínský guláš.

 

Téma dne: Rýžová smetana (Vejade)

 

Další zdravá verze smetany

Když se řekne smetana v jídle, nejspíše si vybavíme tučný nezdravý pokrm. Příznivci zdravé výživy mají na výběr více druhů smetan - buď si vybereme kompromis mezi obsahem tuku a volíme 12 % smetanu na vaření živočišného původu nebo tučnější 25 - 31 % smetanu rostlinného původu (nejčastěji sójová). Výhodou živočišné smetany je tedy nízké procento tuku, zato obsahuje rizikové nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Rostlinné smetany jsou prosté cholesterolu a naopak obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny, rostlinné steroly, isoflavony apod.

 

Rostlinné smetany na trhu pod 16% tuku

Na trhu se už nedávno objevila nízkotučná varianta smetany na vaření. Mohu zmínit sójovou smetanu Sojanetta 16 % (více o ní najdete zde), ale složení rýžové smetany Vejade je lepší (viz. složení níže). Další variantou je ovesná smetana OATLY se 13% tuku, která ale zase obsahuje palmový tuk s obsahem nasycený tuků.

 

Ovesná smetana OATLY a palmovým olejem.


ČTĚTE TAKÉ: Sójová smetana

Přečtěte si více o sójové smetaně.

 

 

Rýžová smetana  200 ml BIO (Vejade)

2345MGF.jpg

I smetana může být zdravá.

 

 

Složení: voda, slunečnicový olej*, přísady získané z rýže* 10 % (rýžový sirup*, rýžový škrob*, rýžová mouka*), emulgátor: arabská guma*;*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

 

Nutriční složení na 100 g:

Energie: 751kJ

Bílkoviny: 0,3 g

Sacharidy: 9,5 g

Tuky: 14,3 g (z toho nasycené MK 1,7 g)

Sůl: 0,01 g

 

Cena: 32 Kč

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Jak je na tom smetana ve spreji?

Většina sprejových šlehaček na našem trhu nepochází z čisté smetany, ale jsou kombinací mléčných bílkovin a rostlinných tuků. Pro alergiky je zásadní přítomnost alergenů – a ta je většinou stejná nebo dokonce vyšší. Pravá vysokoprocentní smetana ke šlehání obsahuje jak alergizujících bílkovin, tak laktózy relativně málo. Zato umělé šlehačky jsou jich plné, protože se do nich kromě mléčných bílkovin přidává ještě sušené odstředěné mléko nebo sušené podmáslí.

 

Čistě rostlinné smetany a šlehačky se také vyrábějí, ale prodávají se většinou jen v prodejnách zdravé výživy. Jejich hlavními složkami jsou většinou sója nebo nějaká obilovina a rostlinný tuk. Některé jsou velice chutné (např. sójové smetany na vaření nebo sójové šlehačky), jiné se svou chutí blíží spíše kašičce z dřevěných pilin.

Mléčný alergik si musí zkontrolovat, jestli výrobek náhodou neobsahuje nějakou mléčnou surovinu – mléčné bílkoviny, syrovátku, podmáslí apod. To, že se výrobek tváří jako rostlinný, opravdu nemusí být výhrou.

 

Chcete zhubnout nebo vás zajímá zdravé stravování? Kontaktujte odborníka na výživu.

 


Segedínský guláš s rostlinnou smetanou

Ingredience:

200 g libového masa (plecko, lze i kuřecí nebo krůtí)

(místo masa můžete použít i tofu nebo tempeh)

400 g kysaného zelí

1 PL oleje

150 ml rostlinná smetana

1 velká cibule

1 PL mleté papriky

sůl, pepř

voda nebo vývar

 

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a na lžíci oleje osmažíme, až zesklovatí. Přidáme trochu soli a pepře a nakonec mletou papriku (aby nezhořkla). K cibuli přidáme na kousky nakrájené a osolené maso nebo rostlinnou bílkovinu, chvíli opečeme a podlijeme vodou nebo vývarem. Maso dusíme do měkka (u rostlinného nemusíme vařit příliš dlouho). Ke konci v případě potřeby podlijeme vodou, přidáme zelí, přilijeme smetanu a zaprášíme trochou celozrnné mouky, aby omáčka zhoustla a minutu necháme probublat. Dle chuti dosolíme a guláš podáváme buď s celozrnným houskovým knedlíkem, polentovým knedlíkem nebo jednoduše s celozrnným pečivem.


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Mlsná seznamka: Goody foody řízek 
Mlsná seznamka: Kakaooříškový krém se Šmakounem 
Mlsná seznamka: Mysli na zdraví s konopným semínkem 
Mlsná seznamka: Soft apricosen - jemné meruňky 
Mlsná seznamka: Vinné želé 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny