Články

 

18.05.2009 - Iva Veselá

Víno, které se rodí přímo ze slámy

1782OGU.jpg

 

Termínem slámové víno je označeno velmi kvalitní a velmi dobré víno se specifickým postupem výroby, a tím i netradiční a lahodnou chutí. Vyrábí se z pečlivě vybraných hroznů - nejlepších a nejvyzrálejších. Tuto vůni a chuť můžete u slámového vína také najít v celé jejich rozmanité škále. Hodí se spíše ke zvláštním příležitostem, vždyť cena, kolem které se pohybuje je 600,- za láhev o objemu 2 dl. Přízvisko "slámové" dostalo ze způsobu sušení - nejčastěji na slámě.

 

Odpar na slámě

Výroba slámového vína je zcela specifická a riskantní s nejistým výsledkem, a proto je toto víno celkem vzácné a jen velmi málo vinařů toto riziko možného neúspěchu podstupuje.

Dozrálé hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky.

 

 

Poté se nejméně na 3 měsíce uloží na slámu či rákos nebo jsou zavěšeny ve větraném prostoru. V závěru jsou hrozny podobné rozinkám. Cukernatost moštu je nejméně 27 °NM (stupňů cukernatosti). Jedná se o zcela speciální technologii, kdy je čistou přírodní cestou tzv. odparem - odstraněna z hroznů voda.

Čas dozrávání představuje pro hrozny největší riziko. Pokud bychom podcenili výběr velmi kvalitních hroznů nebo větrání, hrozí hroznům během dlouhého procesu hniloba.

 

Lisování a kvašení

Zcela vysušené a zdravé hrozny se následně pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Z hroznů se vylisuje pouhých 15-30 % tekutin (u klasického vína je to pro srovnání 70-75 %)...proto je tak drahé. Dále víno kvasí díky speciálním kvasinkám, díky nimž má lahodnou medovou chuť.

 

Vhodné odrůdy

Pro výrobu slámového vína je zapotřebí vybírat především hrozny zdravé s vysokou cukernatostí (vyšší než 21 stupňů). Zvlášť vhodné jsou odrůdy s přirozeně vyšším obsahem kyselin, které harmonizují výsledná vína. Chuťová plnost slámových vín jim dává při archivaci téměř neomezenou životnost.

 

Hotové víno

Při ochutnání slámového vína zjistíme, že zde nedochází jenom ke koncentraci cukru, ale i ke koncentraci kyselin, aromatických látek a zvýšení bezcukerného extraktu. Velmi typická je pro slámové víno nádherná zlatavě jantarová barva, která zaujme na první pohled, a velká viskozita, ta se projeví po nalití do sklenice. Víno pak krásně slzí a na stěně sklenice vytváří těžké kapičky připomínající (slzy).

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Vůně a chuť

Slámová vína mají jemné ovocné aroma, zejména citrusových plodů a tropického ovoce, které je doplněno intenzivními medovými tóny. Vůně slámových vín je často doprovázena jemnou kořenitostí. V chuti je třeba počítat s velmi extraktivní medovou chutí, která je způsobena vysokým obsahem přírodního cukru.

I když cena slámového vína nepatří díky náročné a zdlouhavé přípravě a kvalitním surovinám k nejlevnějším, určitě stojí za to tuto vinařskou lahůdku ochutnat.

 

POZN.:

Slámové víno je velmi drahé, za 2 decilitry sice zaplatíte od 200 Kč výše. Je cukernaté, chybí mu trpkost tradičních vín. Hodí pro zvláštní příležitosti.

 

Víte, že...?

Ledové víno se vyrábí z hroznů sklizených až po prvních mrazech. Hodnotu definuje český zákon na minimálních -6 °C. Namrzlé hrozny se sklízí brzy ráno, nejdéle do 10 hodin. Na etiketách ledových vín se dokonce můžete dočíst přesné datum, hodinu sběru i venkovní teplotu.


K jakému jídlu pít ledové víno
Ledové víno má často chuť a aroma po citrusech, medu či dokonce exotickém ananasu a mangu. Jako takové se hodí především ke sladké kuchyni. Sladká chuť se navíc vzájemně neznásobí, ale spíše utlumí. Ledové víno se hodí také jako aperitiv. Především ale může být originálním dárkem pro vaše blízké.

 

Image: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co působí našemu tělu skvalen 
Jak potraviny působí na léky? 
Jak se zbavit zdravotních potíží 
Pivo z více pohledů 
Zhubnu, když vynechám tučné a sladké? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny