Články

 

07.04.2014 - Iva Veselá

Jak vybrat vanilkový cukr

2549NDY.jpg

 

Pečení sladkostí by v kuchyni měla provázet vůně vanilky. Přísadu pravé vanilky obsahuje vanilkový cukr. Cukr vanilinový pak náhražky, a to buď syntetický vanilin nebo ethylvanilin. Česká ani unijní legislativa neurčuje, jaké množství pravé vanilky či jejích náhražek má být v cukru použito. V českých obchodech se dají koupit i vanilkové lusky, z nichž si vanilkový cukr můžeme připravit i doma. Koupit se dá i vanilkový extrakt, což je lihový roztok s naloženými vanilkovými lusky.

Databáze

 

Vanilkový cukr

Výrobek s tímto označením musí obsahovat pravou vanilku. Vyhláška č. 113/2005 o způsobu označování potravin požaduje, aby ve složení výrobku bylo uvedeno její množství, pokud je uvedena v názvu potraviny nebo je na obalu zdůrazněna slovně, obrazově či graficky.

 

Vanilka bourbon – najdeme-li ji ve složení výrobku, znamená to, že jsou v něm rozdrcené celé vanilkové lusky. Jejich přítomnost se pozná podle drobných teček tmavohnědé barvy. Slovo bourbon v názvu vanilky nemá nic společného s oblíbenou americkou lihovinou. Vztahuje se k rodu francouzských králů Bourbonů, na jejichž počest byla nazvaná vanilka poté, co ji Francouzi začali pěstovat na ostrově Réunion v Indickém oceánu.

 

Extrakt vanilky – je to výluh z plodů vanilky naložených v lihu. Velmi přesně mají extrakt z vanilky definovaný v USA, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou největším dovozcem vanilky na světě a chrání své spotřebitele před falšováním. Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) stanovil, že vanilkový extrakt musí obsahovat 13,35 uncí (v přepočtu 378 gramů) vanilkových plodů v galonu (3,785 litru) 35procentního lihu. Při přepočtu na evropské měrné jednotky to představuje sto gramů vanilky v litru 35% lihu.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!

 

Vanilinový cukr – výrobek s tímto označením obsahuje syntetické aroma, a to buď vanilin či ethylvanilin. Podle unijní legislativy se nemusí uvádět název použitého aromatu. Někteří výrobci ho však nad rámec svých povinností uvádějí.


Přírodní vanilin – tento údaj na obalu znamená, že použitý vanilin pochází pouze z lusků pravé vanilky.

 

Přírodní vanilkové aroma – alespoň 95 procent aromatické složky bylo získáno z vanilky. Přírodní aroma je přesnou kopií vanilinu z vanilky, avšak získáno bylo z jiných rostlinných zdrojů.

 

Aroma – jde o umělou příchuť. Ethylvanilin se v přírodě nevyskytuje, vyrábí se uměle.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

 

Domácí vanilkový cukr

Na dva šálky cukru se použije vyškrábaná dřeň z jednoho vanilkového lusku, vše se promíchá a vloží do dobře uzavíratelné sklenice spolu se zbytky lusku. Po 14 dnech je vanilkový cukr uležený a připravený k použití.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!

 

Pro Bio-Life.cz: Dtest.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Civilizační nemoci si vybíráme sami 
Nebezpečí mateřských znamének 
S čím často souvisí bolesti hlavy? 
Výmysly a skutečnosti - může mrkev pomoci vidět ve tmě? 
Význam střevní mikroflóry 


Diskuze

Iva Klásková

V d-testu proběhly testy na vanilkový cukr,nevyhazujte zbytečně peníze, 1 kg vanilkového cukru vychází na 700-800Kč! s mizivým množstvím vanilky! tip výživového poradce doporučuji, udělejte si kvalitní vanilkový cukr doma za pár kaček :-))

07.04.2014 22:10
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny