Články

 

15.03.2013 - Iva Veselá

Favorité mezi ´ženskými´ bylinkami

2311NTM.jpg

 

Bylinek není nikdy dost a už vůbec ne těch, které mají velmi příznivé účinky na naše zdraví. Zařaďte si do svého denního repertoáru některé z nich.

 

Kontryhel aneb přítel žen

Ať už ženu trápí menstruační potíže, nepravidelný cyklus, mykózy, klimakterium nebo neúspěchy otěhotnět, velkou službu může odvést kontryhel obecný. Zdá se to být až zázračná bylina, ale díky jejím účinným látkám je opravdu mocná. Kontryhel je bohatý na taniny, organické kyseliny, kyselinu acetylsalicylovou se svými analgetickými a antitrombotickými účinky, fytosteroly i minerální látky.

Využití je jednoduché – stačí popíjet kontryhelový čaj. Odvar z byliny lze využít také při gynekologických mykózách na výplachy nebo sedací koupele.

 

Lístky kontryhelu poznáte na první pohled (foto)

 

Pampeliška neboli smetánka lékařská

Tato rostlina má poměrně všestranné účinky a určitě se vyplatí ji zařadit jako doplnění výživy. Je vhodná při jaterních a žlučníkových potížích, revma nebo ledvinových kamenech. Výtažek pampelišky příznivě ovlivňuje metabolismus a může tak být i prevencí diabetu. Málokdo ví, že skvěle působí při chronické únavě. Tip pro ženy – podobně jako kontryhel působí při ženských potížích, konkrétně to jsou problémy s příchodem menstruace. Pampeliška tedy může i takto pomoci.

 

              

Obr.1: Smetánka lékařská roste na každém rohu - proč ji nevyužít ve své kuchyni? (foto)

Obr.2: Firma Sonnetor nabízí list smetánky lékařské.

 

Lichořeřišnice - protizánětlivý pomocník

Možná to bude vypadat, že propaguji spíše „ženské“ bylinky, ale o této se musím také zmínit. Účinky této rostliny jsou více než pozoruhodné a určitě stojí za to se o ní zmínit. Mnozí z nás ji mají na zahradě jako okrasnou rostlinu, ale netuší, že se v ní skrývá silné antibiotikum. Lichořeřišnice působí proti většině druhům bakterií z kmene Staphylococcus pyogenes aureus, které jsou průvodci vzniku zánětu ledvin a močových cest. Je také velmi účinná při vypadávání vlasů, tvorbě lupů a někdy jí můžeme najít jako součást přípravku proti těmto potížím. Užití lichořeřišnice je pestré – lze konzumovat přímo list, květ i semeno v čerstvém stavu. Proto vše můžete přidávat do salátů, pomazánek nebo na posypání namazaného chleba.

Častější využití bývá ve formě kapek a tinktur lichořeřišnice nebo čajů. Ceněné jsou zejména její protizánětlivé účinky při gynekologických obtížích.

 

Lichořeřišnice patří mezi velmi krásné rostliny. (foto)


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak vyléčit ischias 
Medvědí česnek 
Na únavu pomohou bylinkové čaje 
Podceňovat konopí? Určitě ne 
Šalvěj lékařská 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny