Články

 

26.11.2009 - Iva Veselá

Trpíte alergiemi a ekzémem? Oblečte se do šetrného textilu!

Trpíte vy nebo vaše děti alergickými reakcemi kůže? Některé z alergií a ekzémů mohou být způsobeny běžným oblečením, které obsahuje dráždivé chemikálie a kovy. Pomoci vám může šetrný biotextil. Z čeho se vyrábí přírodní oblečení a jak ho poznáte? Kde a za kolik se dá koupit pro vás zjistil server Nazeleno.cz.


Oblečení z biomateriálů pomáhá v boji proti alergiím, ekzémům i ostatním kožním nemocem. Při pěstování a výrobě biovláken se totiž nepoužívají žádné toxické látky. Antiseptické konopí dokáže navíc ochránit i před UV zářením a bambus si poradí se 70 % nežádoucích bakterií. Biotextil je cenově dostupný, jeho nevýhodou je ale malá nabídka na českém trhu.


Na to, že alergie patří do našich životů, jsme si v poslední době už zvykli. Paleta alergenů - tedy látek, které způsobují alergickou reakci organismu, se rok od roku rozšiřuje o nové přírůstky. Dávno neplatí, že naše tělo reaguje jen na jarní pyly nebo srst domácích mazlíčků. Vedle těchto tradičních alergenů se stále častěji setkáváme s potravinovými alergiemi či reakcemi na chemikálie nebo kovy užívané při výrobě textilu.


Čím nás dráždí konvenční oblečení?

Alergickou reakci, spojenou s nošením konvenčního oblečení a užíváním běžného bytového textilu, vyvolávají zbytky chemikálií nebo kovy obsažené v textilních doplňcích (upozorňuji, že v každém oblečení jsou chemikálie, proto je vždy před nošením vyperte) a nemusíte rozlišovat, jestli se jedná o značkové triko nebo triko od číňanů. Jsou na tom úplně stejně.

 

Chemikálie se do textilu dostávají jednak při pěstování rostlin (např. pesticidy užívané při pěstování bavlny) nebo v průběhu výrobních technologií (např. chlor, formaldehyd). Agresivní kovy, jako jsou chrom a nikl, bývají součástí textilních doplňků – zipů, patentů, knoflíků apod.

 

Z čeho se vyrábí biovlákna?

Jednou z možností je biobavlna, která je oproti běžné bavlně zbavena chemikálií. Pěstuje se bez použití syntetických pesticidů a herbicidů a při zpracování a výrobě nejsou užívány toxické látky. Při nošení oblečení z biobavlny se proto prakticky nevyskytují kontaktní ekzémy. Oblečení a textilní výrobky z biobavlny jsou rovněž vhodné pro ty, kteří se potýkají s atopickým ekzémem nebo jinými kožními problémy.

 

Vedle dobrých technických vlastností je pro své pozitivní účinky na zdraví v poslední době ceněno také konopné vlákno. Konopí vykazuje mimořádné antiseptické vlastnosti, díky nimž tlumí a urychluje hojení zánětů kůže, ať už jsou vyvolány alergenem nebo jde o plísňové onemocnění. Další nedocenitelnou vlastností konopného oblečení je schopnost pohlcovat UV záření (90 – 100 % oproti ostatním přírodním vláknům, která pohlcují 30 – 60 % záření), čímž prospívá všem, kteří jsou citliví na slunce nebo trpí solárním ekzémem (alergickou reakcí na sluneční záření).

 

Zatímco konopí patří mezi tradiční konkurenty bavlny, na náš trh přichází i novinka v podobě bambusového oblečení. Bambus má silné antibakteriální účinky, čímž se řadí vedle konopí k textiliím, které mohou výrazně ulevit lidem s kožními problémy. Další nespornou výhodou bambusu je velká savost, která až čtyřikrát převyšuje savost bavlny. Tato vlastnost alergikům zaručí, že se bambusové oblečení nebude na zpocenou a podrážděnou pokožku nepříjemně lepit.

 


V zahraničí najdeme kromě výše zmíněných biovláken také lýková vlákna, která pochází ze sóje nebo ramie. Bohužel na našem trhu se oblečení vyrobené z těchto rostlin téměř nedá sehnat a v nabídce obchodů se objevuje zatím zřídka.

 

Dostupnost a cena biotextilu

Nejvíce je na českém trhu zastoupeno oblečení a textilie vyrobené z biobavlny. Ve specializovaných obchodech, obchodních řetězcích (např. Marks&Spencer, H&M nebo C&A) a nabídce internetových obchodů najdete oblečení pro všechny věkové skupiny (pro děti např. www.bioobleceni.cz, pro dospělé www.ecovoice.cz). Můžete si zde vybrat téměř jakékoli oblečení: od spodního prádla přes oblečení pro volný čas a sport až ke společenským modelům. Rovněž textilní výrobky pro domácnost vyrobené z biobavlny jsou u nás dobře dostupné.

 

Orientační přehled cen biotextilu

Typ biotextilu
Materiál
Cena v Kč (zaokrouhl.)
pánská košile
konopí
cca 1 000
pánská košile
biobavlna
od 800
pánské kalhoty
konopí
od 1 200
dámská halenka (společenská)
konopí
1 600
dámská halenka (volný čas)
biobavlna
od 600
dámské kalhoty (volný čas)
konopí
od 1 000
dámské kalhoty (volný čas)
biobavlna
od 800
dámské kalhoty (společenské)
konopí
3 000
ponožky
konopí
90
ponožky
biobavlna
od 40
ponožky
bambus/bavlna
od 50
sportovní dres (krátký rukáv)
bambus
cca 1 000
ručník
biobavlna
od 250
prostěradlo (jednolůžko)
biobavlna
cca 700
povlečení (jednolůžko)
biobavlna
od 1 200

 

(Zdroj)

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bio výroba v Čechách 
Biodynamické přesnídávky pro děti 
Ekoznačka matoucí spotřebitele 
Miso pasta 
Vánoční biocukroví Zemanka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny