Články

 

02.09.2013 - Iva Veselá

Jogínské čištění střev

2448ODI.jpg

 

Aby byla zachována harmonie po období nezřízeného požívání dobrot všeho druhu, nebo prostě pro "pravidelnou údržbu střeva", je velmi vhodné zařadit některou z technik, které naše tělo znovu trochu pročistí a připraví jej na správné další fungování.

Odpověď na otázku v nadpise zní: rozhodně NE, nejedná se o žádné fakírské mučení, ačkoliv popis této praktiky může na první pohled působit poněkud – mírně řečeno....neobvykle. Když si ale techniku opatrně vyzkoušíte anebo se nad ní alespoň zamyslíte, přijdete na to, že se jedná v podstatě o mnohem levnější a šetrnější variantu v poslední době právem stále populárnější hydocolonterapie (tj. průplachu tlustého střeva s odstraněním zahnívajících zbytků zácpovité stolice prostřednictvím speciálního přístroje).

 

Proč čistit nebo proplachovat střeva

Jak se zmiňuji v článku o boji proti bacilům, důležitou součástí správně fungujícího imunitního systému těla je dobrá mikrobiální situace ve střevech. Pokud není (to jest došlo k přemnožení mikrobů, kteří ve střevě škodí a naopak k úbytku těch bakterií, které střevu prospívají), vzniká tzv. střevní dysbiosa s nepříznivými důsledky pro zdraví (eroze ve sliznici střeva a následující vstřebávání toxických látek ze stolice zpět do krve, čili autointoxikace neboli otrava organismu svými vlastními zplodinami.) Tím se zhoršuje obranyschopnost, člověk častěji podléhá různým nákazám, je unavený, často jej trápí ekzém, akné nebo nečistá pleť....v horších případech se připraví živná půda i pro mnohem závažnější onemocnění (nikdy není zbytečné připomenout si, že vedeme prim v rakovině tlustého střeva na celém světě....trocha péče o střevo je tedy u nás více než na místě.)

 

Stará dobrá jóga

Jóga jako systém fungující už od starověku věnovala vždy očistě (ducha i těla) velkou pozornost. Nedílnou součástí skutečné jogínské praxe je kromě denního pečlivého mytí také pár hlouběji čistících technik (tzv. „krije“). Kromě „nétí“ čili čištění nosu je to právě čištění střeva, v sanskrtu „šank prakšálana“. V józe se doporučuje provádět tuto střevní očistu nejméně každého čtvrt roku, v období, kdy se mění klima (tj. na začátku jara, léta, podzimu a zimy).

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Při pocitu „zanesení“, zácpě či při potřebě podpořit redukční dietu je možné provozovat i častěji (např. jednou měsíčně).

 

Kdy není jógové čištění střev vhodné provádět

Bez porady s lékařem (znalým i jógy) není radno šank pakšálanu provádět u jakéhokoliv onemocnění střev, ať už je to jen akutní průjem ze „zkaženého“ jídla nebo vážnější nemoci, jako chronické průjmovité stavy typu ulcerózní kolitidy (vleklý zánět tlustého střeva), střevní nádory atd. Praktika také není vhodná při těžké cukrovce, pro děti do 15 let a v těhotenství. Pokud jsme však zdraví, nic nám nebrání tuto očistnou techniku zkusit.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně výživy, detoxikace a trvalého odkyselování organismu kontaktujte výživového poradce!

 

Podstata „čištění“

Pije se osolená voda, která jde do žaludku a pomocí jednoduchých cvičení prochází celým střevem až do konečníku. Cvičení se provádí tak dlouho, dokud voda nevychází čistá. Takto se tedy pročišťuje nejen tlusté, ale i tenké střevo a dokonce i žaludek.

 

Praktický návod k provedení očisty střev

Vybereme si klidný den (nejlépe sobota nebo neděle dopoledne), kdy nemusíme nikam spěchat a záhy odcházet mimo domov (brzy pochopíte proč).

Ohřejeme vodu na 38 až 40 stupňů Celsia, přidáme sůl (půl až 1 zarovnaná polévková lžíce na 1 litr vody). Voda musí být slaná (pokud by nebyla, docházelo by k jejímu vstřebávání osmózou a vylučovala by se močí a nikoli střevem). Vypijeme jednu sklenici slané vody na ex a provedeme sérii cviků od 1. do 4. Pak vypijeme druhou sklenici a opět zacvičíme všechny cviky v sestavě. Takto pokračujeme, až máme sklenic vypitých zhruba 6. Poté (u někoho i dříve) se dostaví pocit nutkání na stolici a vyprázdnění stolice. Po vyprázdnění se pokračuje znovu (tj. vypít slanou vodu – provést cviky – při nucení na stolici se odebrat na WC). Pro zrychlení peristaltiky střev je možné na WC provést ještě tzv. „ašvini mudru“, což je vlastně vtažení konečníku dovnitř a poté jeho povolení. Celou praktiku ukončíme, až z nás vychází pouze čistá voda (podle stupně „zanesení“ střev různými zbytky je to obvykle 7-14 sklenic). Poté se uložíme na lůžko a hodinu odpočíváme. Po ukončení praktiky je normální, že se dostaví ještě 1 i více vodnatých stolic (proto není radno příliš záhy opouštět byt).

Důležité: po každé stolici si umyjte konečník vlažnou vodou, osušte jej a případně natřete olivovým olejem (abyste zabránili jeho podráždění solí).

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Co v době střevní očisty jíst?

Tento aspekt je velmi důležitý. Před samotnou očistou je vcelku jednou, co jíme, ale je jasné, že žaludek a střeva, propláchnuté a vyčištěné, si nemůžeme hned zanést a zatížit těžko stravitelnými nebo jinak nevhodnými potravinami. První jídlo jíme nejdříve půl hodinu po cvičení a nejpozději hodinu po něm. První jídlo má obsahovat bílou rýži, nejlépe „basmatí“ (ne se slupkami, čili Natural!) rozvařenou ve vodě, s 1 polévkovou lžící másla (nejraději přepuštěného, tvz. Ghí) na 1 talíř, můžeme přidat i červenou čočku nebo karotku. Směs se uvaří s troškou mletého kumínu (= římský kmín), kurkumy a špetkou soli. Místo rýže je možno uvařit pšeničnou nebo ovesnou kaši či těstoviny (např. špagety) s postrouhaným sýrem. Toto jídlo vytvoří v zažívacím traktu pastovitý „film“, který chrání sliznici. Má se sníst co nejdříve.

V následujících dnech po provedení očisty se mají jíst jen lehce stravitelné pokrmy, neboť očištěná sliznice zažívacího traktu je zvýšeně citlivá a pokud bychom ji ihned zanesli salámy, tučným masem, chipsy, hamburgry, alkoholem, ostrým kořením a podobně, výsledek by byl ještě horší než střevo nečistit vůbec.

 

Účinky pročištění střev – šank prakšálany

Čistí krev, zbavuje tělo jedovatých zplodin, zlepšuje trávení, výrazně čistí pleť, pomáhá k dosažení ideální tělesné hmotnosti (může dobře nastartovat redukční dietu), odstraňuje únavu a harmonizuje mysl. Neocenitelným přínosem je pro lidi se sedavým zaměstnáním, „zanesené“ nezdravou stravou (příliš tučnou, příliš mnoho živočišných bílkovin a tuků, stravování typu fast food....), trpících zácpou. Právě nyní, po svátcích, je ideální doba „pročistit se“ . Zkuste to – uvidíte, že se budete cítit lépe!

 

Image: Vlado / FreeDigitalPhotos.net

Zdroj MUDr. Doris Danielová - děkujeme!


Hodnocení článku

Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 4.25 bodů z pěti


Čtěte také:

Bachova květová terapie 
Lotosový kořen léčí dýchací potíže 
Psychika a zdraví orgánů 
Terapie tmou 
Zázvor proti nachlazení a virózám 


Diskuze

Tomáš

CVIKY

prosím kde najdu cviky 1-4 ? díky

31.10.2018 17:26
Gabriela

První zkušenost

Tuto metodu jsem zkusila poprvé. Nejdřív jsem si myslela, že to provádím špatně, ale cvičila jsem dál. Dvakrát mě to pořádně protáhlo, pila a cvičila jsem dál. Už se nic nedělo. Druhý den jsem byla na toaletě překvapená, stolice byla téměř žlutá, absolutně bez zápachu. Určitě toto čištění budu provádět pravidelně. :-)

12.05.2017 21:27
Míša

cviky

dobrý den článek je super ale doufám, že to bude fungovat i bez cviku..?! .. dala jsem si par sklenic a cviků z pěti tibetanu tak .. dej se vůle boži snad se z toho nepos... :-) :-)

11.11.2016 14:36
Václav

cviky

Prosím o pomoc,kde najdu cviky?

14.10.2015 10:34
dáša

cviky

Prosím o sestavu cviků k očistě.

14.08.2015 12:46
Táňa

Cviky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde najdu cviky, které se mají během očisty provádět. Děkuji za odpověď, Táňa

26.01.2014 21:48
Ondra

cviky

Kde prosím Vás najdu ty cviky 1-4? Děkuji :-)

09.01.2014 20:36
Eva

Varovný signál

Dobrý den, hlavně pro Lucku - je evidentní, že Vaše zažívání, není v pořádku, nemáte např. žaludeční vředy nebo počínající infekt žadludku nebo neberete pravidelně nějaké silnější léky? Tato metoda funguje výtečně již tisíce let, ale je především doplněk léčby či ještě lépe prevence. Rozhodně by stála za úvahu návštěva lékaře ... Jinak mám ze své zkušenosti ze svého okolí ohlasy pouze pozitivní. Hezký den

05.09.2013 12:41
Veronika

Neuvěřitelné

Poprvé jsem zkoušela očistu před rokem, vše proběhlo podle návodu. Nevěřila jsem, jak dlouho trvalo, než voda byla \"čistá\". Letos jsem se rozhodla pro očistu střev z důvodu nadýmání a plynatosti a nestačila jsem si divit, když mi po několika sklenicích dá se říct už čisté vody, vyšly čtyři kusy čehosi. Jak to tam asi muselo být dlouho a jak dlouho to muselo odolávat procházející vodě.. Možná to bylo to, co způsobovalo nadýmání.. Nevím. Každopádně teď plánuji očistu 4x do roka :))

16.02.2013 17:29
Lucka

špatný nápad

Vyzkoušela jsem... během čtvrté sklenice jsem začala zvracet a pak jsem celý den měla bolesti břicha. Opravdu nedoporučuji!!

27.05.2012 08:33
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny