Články

 

17.12.2013 - Iva Veselá

Co způsobuje zahlenění

2514ODE.jpg

 

Zahlenění

Tvorba hlenu je z hlediska čínské medicíny stav, kdy se v těle nahromadí nadměrná vlhkost a horkost. Obecně hleny jsou považovány jako blokátory dráhy sleziny, která produkuje protilátky. Je tedy jakýmsi článkem imunitní obrany organismu, což má pak vliv na rozvoj dalších zdravotních komplikací. V dnešní době má hodně lidí slezinu oslabenou a právě mléčné výrobky slezinu zraňují.

Abychom nepřičítali vinu pouze mléčným výrobkům, na tvorbě hlenu se podílí i jiné potraviny.

 

Projevy a co způsobuje

Zahlenění se projevuje vyschlými sliznicemi, astmatickými projevy, výtoky z nosu nebo dráždivými pocity kašle. Hleny v organismu mohou kvůli nevhodnému stravování způsobovat různé trávicí, dýchací i cévní potíže. Ženy s oslabenou slezinou (což bývá velmi časté) mohou často trpět gynekologickými problémy, obecně se dále projevují průjmy, rýmou, častým nachlazením, přibýváním na váze a spousta dalších symptomů.

 

Pohled čínské medicíny

Řízení přeměny a přeprava tekutin probíhá tak, že slezina přeměňuje požitou tekutou stravu na tělesné tekutiny, které pak přepravuje nahoru do plic. Působením rozptylovací funkce se dostává do organismu a část z ní klesá do močového měchýře. I tento proces je závislý na bezchybném chodu obou orgánů. Onemocněním kteréhokoliv z nich, je příčinou narušení vodního hospodářství v těle. Například prázdnota čchi sleziny způsobí, že tekutiny v těle stagnují, srážejí se a nekolují plynule v těle. To vede k dušnosti, kašli, dávení se z důvodu tvorby hlenů. Tento vztah můžeme charakterizovat tak, že slezina je zdrojem tvorby a plíce jsou nádobou, která hleny skladuje. Prázdnota čchi plic zase oslabí jejich funkci rozptylování a filtrování, to zhorší však i podmínky pro slezinu v přeměně tekutin. Tím je slezina oslabována, což vede ke stagnaci tekutin v oblasti středního zářiče čímž je nerušena transformační funkce sleziny, protože slezina nesnáší vlhkost (zdroj).

 

2375Yjk.jpg

Cítíte se zahlenění? Změňte stravu s naší pomocí a zařazením vhodných potravin. Kontaktujte výživového poradce!

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

 

Jak odstranit z organismu hlen

Výborné účinky k rozpuštění hlenu má cibule, česnek, křen (kašička z křenu s trochou citrónové šťávy), citrusy a pití jablečného octa.. Můžete preventivně pít i minerální vodu Vincentku, která díky obsahu minerálních látek čistí trávicí trakt i dýchací cesty. Dále je velmi vhodná šalvěj (čaje, tinktura nebo odvar ke kloktání).

 

Co způsobuje tvorbu hlenu

Hlen často způsobují rafinované potraviny. Vyvarujte se výrobkům s obsahem cukru, bílé mouky, omezte mléčné podukty (preferujte zakysané nebo rostlinné), vyvarujte se těžkým smaženým a tučným jídlům.

 

 

2454NDE.jpg

 

foto


Hodnocení článku

Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Co prozradí naše chutě 
Čínská dietetika - 5 chutí 
Lotosový kořen léčí dýchací potíže 
Pohyby s nádechem Asie 
Terapie tmou 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny