Články

 

17.11.2011 - Iva Veselá

Akupunktura a baňkování

 

Akupunktura je odvětví tradiční čínské medicíny. Při této technice se používá jemná jehla s cílem obnovit rovnováhu energie, tzv. čchi, nezbytně důležitou pro zdraví. Energie proudí v těle po drahách, tzv. meridiánech. Měla by v organismu postupovat volně a bez omezení, podobně jako krev by se měla plynule rozlévat po celém těle. Pokud tomu tak není, pokud někde dojde k blokádě, může se dostavit nemoc. Stimulací jehel určitým způsobem může akupunkturista povzbudit volné proudění ČCHI a podpořit zdravé prostředí v těle. Cílem ošetření je nastolit ztracenou rovnováhu a normální funkci tělesných systémů.

 

Vlastní provedení

Přes reflexní body na uchu lze ovlivnit orgány na celém těle. Podstatou je jemná aplikace jehel do přesně vymezených bodů na těle. S jehlou zůstane pacient po dobu 20 minut v klidu. Jehly mohou být také aplikovány do ucha. Ušní akupunktura neboli aurikuloterapie znamená léčení prostřednictvím speciálních bodů na uchu, které mají reflexní spojení s dalšími orgány a částmi těla. Na každém uchu je více než 120 takových bodů.

 

 

Jako doplněk léčby jehlami se používá také teplo, tzv. moxace. Moxa je vlastně usušená bylina (pelyněk čínský, Artemisia vulgaris), jehož malý kužel terapeut umístí na vrchol akupunkturní jehly nad zvoleným akupunkturním bodem a moxu zapálí. Hořící moxa vyvíjí příjemné teplo procházející jehlou do bodu, v jehož účinku se čistí energetické kanály a posiluje proud energie.

 

Terapie mikrovlnami

Kromě vlastního ošetření akupunkturními jehlami se provádí absolutně nebolestivá akupunktura

pomocí tzv. milimetrových mikrovln


Pro koho je tato terapie vhodná:

Teoreticky je možno akupunkturně ošetřit kterýkoli zdravotní problém, protože podle zásad čínské medicíny jsou všechna onemocnění způsobena nějakou nerovnováhou. V praxi západní akupunkturisté často ošetřují velký rozsah zdravotních poruch, mnohé dlouhodobého charakteru, se kterými si konvenční školská medicína nedokáže poradit, protože si všímá jen vnějších příznaků.

 

Jmenujme tedy alespoň některé:

opakované bolesti v zádech, artróza, bolesti hlavy, poruchy nervového systému, zažívací potíže, oslabená imunita, únava, alergie, astma bronchiale a jiná onemocnění dýchacích cest, urogenitální záněty, gynekologické poruchy, některé druhy bolestí kloubů, oční onemocnění, stavy psychické nerovnováhy apod.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Baňkování

Je vhodné především na chronické zdravotní obtíže zejmena bolesti páteře a zádového svalstva,  igrény, blokády v oblasti krční páteře používáme metodu baňkování dle tradiční čínské medicíny. Tzv. vakuoterapie přikládáním baněk na určená místa podel páteře uvolňují svalové bloky, pomáhají detoxikovat organismus, protože působení na určité body se přenáší po meridiánech k vnitřním orgánům.

 

Baňkování spočívá v přikládání skleněných nádobek na pokožku. Vzduch v baňce se před aplikací zahřeje a vytvoří se v něm podtlak. Baňka se pak přisaje na kůži, kterou podtlak vtáhne dovnitř. Pokožka se prudce prokrví a zčervená. Tato metoda je však naprosto bezbolestivá, pociťujete pouze lehké pnutí, jakoby táhnutí kůže.

 

Jak se baňkuje
Baňky se většinou přikládají na dobu 20 minut. Zejména po první aplikaci je možné, že na těle zůstanou v místech, kde byly baňky přiloženy, „modřiny“ – ty však nejsou nebezpečné a během několika dní se samy ztratí.

 

Účinky:

  • odstraňuje blokády a ztuhlé svaly
  • detoxikuje organismus
  • příznivě působí na lymfatický systém
  • příznivě ovlivňuje problémy se zažíváním
  • odstraňuje problémy s močovým měchýřem
  • přináší úlevu při astmatu, zánětech průdušek, kašli
  • působí proti otokům a bolestem nohou

 

Více na: Masaze.info

Foto: Topnews.info, Penelopa.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Bachova terapie pro děti 
Energie čchi (QI) 
FPH - fyziologicky prospěšné hladovění 
Kouzlo aromaterapie 
Pohyby s nádechem Asie 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny