Články

 

30.01.2014 - Iva Veselá

Ozdravte své orgány správnými potravinami

2532Mzd.jpg

 

Léčba stravou je známý pojem. Už staří Číňané věděli, jaké potraviny působí na stav jednotlivých orgánů. Bohužel postupem času se tyto tradice vytratili a lidé spoléhají na západní medicínu plnou léků. Mezi oběma medicínami existují 2 velké rozdíly.

 

Západní medicína – chápe stravování jako dietu a účelem snížení hmotnosti, strava je brána z hlediska množství kalorií a podílu různých živin.

Čínská medicína – stravování slouží za účelem léčby uzdravení, zlepšení kvality života a jeho prodloužení.

 

Čínská dietetika

Rozlišujeme 5 chutí (sladká, hořká, kyselá, slaná, palčivá), 4 charaktery potravin z hlediska energie (studená, horká, teplá, chladná, neutrální), 4 směry pohybu (ven, dovnitř, nahoru, dolů) a všeobecné účinky na organismus (např. když je zima, použiji skořici a zázvor).

 

Působení potravin na orgány

Účinky potravin se vztahují ke konkrétním orgánům, na které působí. Může mít vliv na jeden orgán i na více orgánů najednou. Například celer má vliv na játra a žaludek, mrkev na plíce a slezinu, pšenice na srdce, slezinu a ledviny.

 

Plíce

Mrkev, koriandr, kachna, česnek, zázvor, med, arašídy, vlašské ořechy, hrušky, máta, hroznové víno, ředkvičky, víno.

 

Tlusté střevo

Tofu, žluté sójové boby, fíky, čínské zelí, okurky, lilek, med, hlávkový salát, špenát, muškátový oříšek, černý pepř, Jidášovo ucho, rýžové otruby a sůl.

 

Žaludek

Ječmen, tofu, fazole mungo, hovězí maso, kuře, mušle, krabí maso, Jidášovo ucho, houba Shiitake, černý pepř, čínské zelí, kukuřice, okurka, lilek, fenykl, česnek, zázvor, hlávkový salát, ředkvičky, celer, datle, mandarinky, hnědý cukr, vinný ocet.

 

Slezina

Ječmen, tofu, hovězí maso, černé sójové boby, hnědý cukr, karas obecný, mrkev, kuře, skořice, hřebíček, koriandr, okurka, datle, kopr, úhoř, fíky, česnek, zázvor, hroznové víno, med, liči, skopové maso, arašídy, muškátový oříšek, rýže, fazol obecný, fazolové lusky.

 

Srdce

Slepičí bílek, skořice, jablka, zelený pepř, kravské mléko, fazole mungo, červená fazole, fazole adzuki, šafrán, pšenice, víno.

 

2375Yjk.jpg

Zajímá vás, jak posílit stav vnitřích orgánů celkovým jídelníčkem? Kontaktujte odborníka na výživu! Zabýváme se i stravováním z pohledu tradiční čínské medicíny.

 

(foto)


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bachovy květy pro domácí mazlíčky 
Čínská medicína - teoreticky 
Homeopatie 
Jogínské čištění střev 
Stravování podle fáze měsíce 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny