Články

 

25.02.2010 - Iva Veselá

Když vás přepadne hlad

1786ZDE.jpg

 

Přijdete odpoledne domů, hladoví z práce a musíte něco sníst, abyste zaplnili svůj prázdný žaludek? Už se natahujete po něčem, čím byste uspokojili své chuťové pohárky?

 

90% z nás se v této situaci nechá se velmi lehce ovlivnit svými pocity vycházející z centra hladu. Sáhneme po něčem, co nám bude rychlým zdrojem energie (jednoduchý cukr) nebo vydatným zdrojem energie (tuky).

O jaké tuky se jedná, raději nebudeme spekulovat, lžičku olivového oleje si nedá jen tak nikdo z nás :) Naneštěstí se jedná o potraviny, které mají mnohem více kalorií, než by bylo ve skutečnosti potřeba.


V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Nedejte se!

Pokud dáte na momentální nutkání zobnout si něčeho sladkého nebo tučného, nebraňte se. Tak malý kousek jednou za čas vám rozhodně neublíží. Zvykněte si ale na menší svačinky během dne, které pomohou udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Po několika hodinách bez jídla klesá tato hladina pod normální úroveň a organismus má tendenci jí opět vyrovnat. Ovšem většinou v záchvatu hladu sáhneme po něčem sladkém, co zvedne hladinu cukru v krvi příliš rychle a nad úroveň normální hladiny. V ideálním případě to vyvolá vyplavení inzulínu, který hladinu cukru v krvi opět stabilizuje. V reálném případě se ale vyplaví inzulínu více než je třeba a tento zbytkový inzulín je nutné využít. Proto si tělo řekne o další cukry (vy sáhnete po další sladkosti). Několikrát si kousnete a hladina cukru se zvedne opět nad hladinu, vyplaví se inzulín...a tak to pokračuje nadále, a cukr v krvi "lítá" nahoru a dolů.

 

 

Takže sami vidíte, že čokoláda a různé cukrovinky chutě sice zaženou rychle, ale nastanou vám problémy s nestabilní hladinou cukru v krvi, které si ani neuvědomíte. Navíc z dlouhodobého pohledu cukrovinky nejsou vhodné, tak pomalu rozmýšlejte, jestli má smysl nějaké sušenky koupovat.

 

Jak vyjít ze začarovaného kruhu?

Aby vás nepotkávali časté chutě na sladké nebo náhlé vyjídání ledničky, zvykněte si připravovat svačinky. Je to přitom velmi jednoduché a brzy si zvyknete. Vytvoříte si snadno návyk a po několika týdnech se bude tělo samo hlásit po dvou hodinách o jídlo.

Za vhodné svačinky lze považovat ty, které obsahují dostatek komplexních sacharidů a vlákniny, která pomáhá dosáhnout stavu zasycení a přitom se nemusíte v žádném případě přejíst. Vláknina je nejvíce obsažena v obilovinách (nikoliv bílém pečivu), ovoci a zelenině. Nezapomínejte ani na bílkoviny jako jsou mléčné výrobky, oříšky a sýry, které pomohou zasytit na delší dobu.

 

Vybírejte s rozmyslem

Proč je výběr toho, co jíme, tak důležitý? Je to jednoduché - nárůst hmotnosti a zvětšení tukové tkáně kolem pasu a na stehnech mluví za své. Sníme více, než potřebujeme, přitom se vůbec nehýbeme.

 

 

 Co tedy dělat v hladové chvilce?

Zde je několik rad, kterými se v takové situaci řídit.

 

• Střízlivě se sladkým

Když už musíte mít nutně něco sladkého, tak si nejdříve dejte něco s obsahem bílkovin (bílý jogurt s ovocem, semínka a oříšky, zeleninu,...) a pokud vám nebude stačit ani toto, na závěr nějakou si zobněte trošku sladkého. Malá sladkost uhasí vaší touhu po cukru, ale zároveň s ní nepřijmete mnoho kalorií, protože jste již zasyceni.

 

• Obilniny

Ke snídani si vyberte obilniny, které obsahují minimum jednoduchých cukrů a alespoň 4 g vlákniny. Zalít si je můžete nízkotučným mlékem. Každý den přidejte nějaké ovoce pro osvěžení chuti.

 

• Pohotovostní balíček

Vůbec není na škodu mít v autě pohotovostní balíčky ve formě müsli tyčinek, sušeného neslazeného ovoce a oříšků. Cílem není sníst vše na posezení, ale využít tento zdroj jako laskominku na zahnání chutí.

 

• Svačina není oběd

Dávejte si pozor, aby se malá svačinka neproměnila ve velké jídlo. Mohlo by se vám lehce stát, že na oběd nebudete mít chuť a možnost dalšího jídla budete mít až doma. Za několik hodin.

 

Image: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak balit vánoční dárky? 
Jak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura 
Po jahelníku nepřiberete 
Vánoční recepty od naší čtenářky 
Veganské restaurace 


Diskuze

ivča klásková

Pravdivý to článek,každý večer připravuji jídlo na další den,do misek obilnou kaši,ráno jen zalijeme horkou vodou,jednu sváču na dopoledne(v 10 hod),oběd(12:15),2 sváčiny na odpoledne v 14:30hod a v 17hod druhou sváču buď sníme v práci nebo doma-večeře mezi 19-19,30hod. Takže vlastně hlad přes den nemám a nemusím zhřešit něčím,co je po ruce.Zkrátka ideální stav:)

25.02.2010 10:10
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny