Články

 

02.09.2009 - Iva Veselá

Bílkoviny v naší potravě

1875MjQ.jpg

 

Mnozí neví, co si pod pojmem živiny představit, a proto jsou dotazy směrované na tyto látky vcelku časté. Je to ale jednoduché - živiny jsou to bílkoviny, sacharidy (cukry) a tuky. V dnešním článku si řekneme o první složce, a to jsou BÍLKOVINY. K čemu jsou dobré a jak je ve stravě správně přijímat?

 

BÍLKOVINY

Jsou to látky složené z aminokyselin, jejichž základní počet dosahuje 21. Pro zajímavost se aminokyseliny skládají z uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, síry a železa. Některé aminokyseliny si organismus nedovede vytvořit a musí je dostat pomocí potravy ( tzv. esenciální, jsou to leucin, isoleucin, valin, metionin, treonin, lysin, fenylalanin a tryptofan). Například jistě víte, že kulturisté užívají v kapslích známe kyseliny amino, které podporují svalový růst a regeneraci organismu. Některé aminokyseliny si dokáže organismus vytvořit sám z jiných aminokyselin.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Které amino jsou nejlepší?

Existují tzv. plnohodnotné aminokyseliny, které jsou obsaženy v mléce, vejcích a mase. Naopak neplnohodnotné aminokyseliny jsou v rostlinných potravinách jako jsou obiloviny a luštěniny.

 

 

Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny. Spotřeba je ovlivněna věkem, pohlavím, zdravotním stavem, pracovní činností a klimatickými podmínkami. Dospělý člověk má přijímat denně asi 1 g bílkovin na 1 kg své hmotnosti. Dávejte si ale pozor, bílkoviny v potravě se mohou znehodnotit působením světla, tepla, mikroorganismů.

 

Jaký mají tedy bílkoviny význam

- jsou základním materiálem pro růst a vývoj svalů

- zúčastňují se tvorby hormonů, enzymů, barviv (zejména krevního hemoglobinu), mají podíl na tvorbě trávicích šťáv

- zvyšují látkovou výměnu organismu (část své energetické hodnoty spotřebují na svou vlastní přeměnu

- pomáhají udržovat stálý osmotický tlak ve vnitřním prostředí, a tím i rovnováhu vody v organismu

- mají přepravní funkci při přenosu některých látek (tuků)

- jsou zdrojem imunobiologických látek (chrání před infekcemi)

- pomáhají udržovat správnou chemickou reakci ve vnitřním prostředí (optimální kyselé prostředí)

 

Co se děje při nedostatku?

Nedostatek způsobuje zpomalený růst, snižuje se tělesná hmotnost, pracovní schopnost, vznikají i poruchy důležitých funkcí organismu. Naopak bílkoviny napomáhají k tvoření zácpy, protože podporují množení hnilobných bakterií ve střevech. Jestliže strava obsahuje hodně masa, je nutné ji doplňovat vlákninou (zelenina, ovoce). Bílkoviny teplem denaturují.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Chemie umělých sladidel a konzervantů 
Lecitin - proč je tak důležitý? 
Modifikované škroby 
Sacharidy 
Zinek - pozinkujte si s ním zdraví 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny