Články

 

16.02.2009 - Iva Veselá

Pokusy o výchovu cizích dětí

 

Pohledy ze života...

Snaha o výchovu cizích dětí nás může pěkně dopálit. Jistě jste se s tím jako rodiče setkali. Obzvlášť v případě, máte-li malé dítko. Jste na nákupu, dojdete k regálu se sladkostmi a postarší důchodce se na vaše dítě otočí s poznámkou: "Nepapej sladkosti, zkazí se ti po nich zoubky". Přitom vypadá tak mírumilovně se záměrem poradit mladšímu, ale vás to tak dopálí, že byste mu nejraději něco řekli.


Jestliže jste s nervy na kraji, můžete "vylítnout" a důchodci pořádně vysvětlit, jak se věci mají a aby si hleděl svého. Nebo si řeknete, že je to starý člověk a necháte ho být. Ať uděláte cokoliv, v hlavě se vám honí otázky, jak dotyčný člověk může mít takovou drzost a poučovat vaše dítě. Kde bere tu odvahu a vůbec...co si to dovoluje? Ať si všímá svého.

 

Sousedé
Další skupinkou jsou "hodní sousedé". Tento typ sousedů chce pomoci, ale jdou na to špatnou cestou. Místo toho, aby jako lidé se záměrem opravdu pomoci, řešili problém přímo s rodiči, začnou vaše dítě poučovat přímo sami. Poučky typu - Nesmíš chodit v noci sám, Musíš poděkovat, Tohle nesmíš...Řekněte sami, pamatujete si na rady vašich sousedů, když jste byli malí? Většina z nás se možná zastyděla nebo vás to dokonce naštvalo, ale stále hlavní podíl na výchově náležel rodičům. Proto bývá lepší promluvit si o problému s rodiči, kteří výchovu povedou dál.

 

Všechno zlé je pro něco dobré

I když vás mohou vytáčet připomínky sousedů, které k vaším dětem mívají, berte to i z té druhé stránky. Někdy mohou zastihnout dítě v případě, kdy se mu něco může stát, a pomoci mu. Mohou ho odvrátit od nebezpečné situace.  To už by zase nikdo nechtěl, aby důchodci mlčky přehlíželi nebezpečně činy vašich dětí.

 

Mluviti stříbro, mlčeti zlato

Ať už patříte do jakékoliv skupiny důchodců nebo sousedů, někdy je možná lepší přimhouřit oko a všímat si svého. Na světě je tolik lidí, kteří nedělají věci podle našeho gusta. Nejsme tu od toho, abychom jako zkušení dospělí poučovali ostatní nezkušené, i kdyby to bylo sebevětší moudro.
Navíc, jistě se vám stalo, že jestliže vás někdo přímo nepožádal o pomoc nebo radu, vaše drahocenná rada se obrátila proti vám a snaha byla potopena. Ještě vy, kteří jste se snažili pomoci, jste byli považováni za zlé.

 

Uvědomme si, že každý máme svých problémů a starostí dost a navíc bychom neměli zasahovat do soukromí druhých. Každý si žije svůj život a většinou ani nestojí o rady druhých. Jestliže vás dotyčný o něco konkrétního nepožádá, je lepší se těmto poučkám vyhýbat.

Je to celé otázka, jestli jde starším lidem o snahu získání pocitu, že jsou moudřejší a že mohou poučovat mladší. Mají jako rodiče stále snahu o výchovu? Přihodila se jim snad nějaká událost v jejich životě, kdy nedokázali pořádně vychovat své děti a teď se snaží u cizích? Kdo ví...


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Dobré manželství není samozřejmost 
Já bych tě nejradši přetrhla! 
Jak se chovat k tělu - pravidla lásky 
Péče o vztah 


Diskuze

Mirek
Web: http://hrejmesi.cz

Nevyžádané rady

Dávat někomu neznámému nevyžádané rady a \"blahosklonné\" poučování považuji za projev agresivity a povýšenosti vůči dotyčnému člověku. Jak si takový důchodce který má leckdy problém pochopit ovladač k televizi, může dovolit poučovat cizí dítě (nebo i mladého člověka), o kterém nic neví a který může vědět o životě mnohem více než on?

22.08.2013 18:07
fialka

:D:D:D:D

17.02.2009 20:10
Hajzl

vychova

dneska se nevyplati komukoliv a cokoliv (at na ulici nebo v obchode) rikat, protoze pro kazdeho ma \"dobro\" a \"zlo\" uplne jiny vyznam...doporucuji, chovejte se tak, jak by jste chteli, aby se ostatni chovali k vam a jestli vam skrizi cestu nejaky adolescentni smrad, tak mu sprerazejte hnaty anebo vemte nohy na ramena :o)

17.02.2009 14:10
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny