Články

 

17.09.2012 - Iva Veselá

Původ a vlastnosti henny

 

Henna, Lawsonia inermis, je rostlina tropického a subtropického pásu, komerčně pěstovaná především v zemích jako Indie, Pákistán, Írán, Jemen, Afghánistán, Súdán a Somálsko. Její listy totiž obsahují přírodní červené, až oranžové pigmenty, které se výborně váží s proteiny.

 

Vlastnosti heny

Tato vlastnost je využívána při barvení kůže, nehtů, různých tkanin, ale hlavně vlasů. Henna totiž vlasy nejen barví, ale hlavně regeneruje, zpevňuje, zbavuje vlasovou pokožku lupů a je vhodná i pro ty, kteří trpí různými alergiemi kůže a ekzémy. Má také antiseptické a antibakteriální účinky.

 

Pro barvení vlasů se využívá rostlinný henna pudr, což je směs prášku z henny a různých bylinek. Na výrobu prášku bývají nejčastěji využívány druhy Lawsonia inermis, která nejvíce odpovídá obecné představě o barvě henny, jelikož její použití způsobuje zabarvení do červena, dále Lawsonia alba, tedy bezbarvá a nakonec tzv. černá henna, Lawsonie Spinoza. Pokud tyto druhy prášků mezi sebou smícháme, můžeme získat různé kombinace odstínů.

 

Jen pro upřesnění je potřeba dodat, že na rozdíl od chemických barev, přírodní barvy na bázi henny neodstraňují z vlasů jejich ochrannou vrstvu, ale naopak ji posilují, dodávají jim lesk a sílu a zabraňují jejich lámání. Molekula „barvy“ tzv lawsone molekula totiž velmi dobře proniká ochrannou vrstvou vlasů (kutikulou) a váže se s proteiny (keratinem) obsaženými v jejich struktuře a tak je přirozenou cestou obohacuje o toto barvivo.

 

Účinek tohoto „pronikání“ můžete také zvýšit například přidáním kapky citrónové šťávy do roztoku při rozmíchávání henového prášku. To zajistí ještě lepší průchodnost pro molekuly lawsone do struktury Vašich vlasů.

 

Samozřejmě, výsledek také záleží na délce aplikace barvy na vlasy. Účinek je podobný, jako při „louhování“ čaje. Henna také obsahuje tanin, stejně jako čajové lístky a tak čím déle necháte tanin působit, tím více budou Vaše vlasy „obarvené“ přírodní hennou a taninem v ní obsaženém.

 

Přírodní barvy na vlasy Logona

Všechny přírodní barvy na vlasy Logona jsou vyráběny na bázi henny a jsou zcela organického původu. Proto i jejich účinky jsou stejné jako u čistého henového prášku. Je tedy zřejmé, že z černovlásky nedokáže udělat blondýnku (neobsahuje totiž žádné peroxidy) a ani naopak z blondýnky černovlásku.

Barvy od Logony lze nakoupit například v e-shopu Ecoworld.cz.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

BIO balzámy s bambuckým máslem 
Farfalla - luxusní bio kosmetika 
Kosmetika Cannaderm, Le Chaton a LeChavre 
Přírodní péče o mastnou pleť 
Pure Fiji - nejžádanější přírodní kosmetika 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny