Články

 

22.12.2009 - Iva Veselá

Vánoce s šetrným dřevem

1750MGV.jpg

 

Vánoční stromky, dřevěné sáňky a dárky ohleduplné k přírodě… tak i v takovém duchu mohou být letošní Vánoce. Přinášíme zajímavé tipy jak udělat radost nejen sobě, ale i svým blízkým a navíc podpořit ekologicky šetrné lesní hospodaření se značkou FSC.

 

Šetrné dřevo?

FSC je značka pro šetrné lesní hospodaření s celosvětovou působností. Pro získání certifikátu je nutné splnit na 160 podmínek, mimo jiné úplně odstranit umělé vápnění a hnojení, zajistit pestřejší skladbu dřevin s přihlédnutím k místním podmínkám nebo ponechat určité množství vzrostlých stromů k přirozenému zetlení. Další výhodou FSC certifikace je její účetní průhlednost a každoroční audit a proto se Vám nemůže stát, že by váš FSC výrobek pocházel z nelegální těžby dřeva.

 

 

,,FSC patří k modernímu, stále se zvyšujícímu trendu ve společnosti. Dárky a výrobky s tímto certifikátem jsou běžnou součástí nákupu domácností v západní Evropě. Jsme rádi, že stále více společností v České republice prodává dárky šetrné k životnímu prostředí a doufáme do budoucna v ještě větší výběr a uspokojení všech požadavků českých spotřebitelů, " dodává Mgr. Martin Koubek, PR manager neziskové organice FSC ČR.

 

 

Co se z něho vyrábí?

Koupí FSC výrobků můžete podpořit i české firmy, které se rozhodly certifikace FSC využít. A tak o letošních Vánocích mohou Vaše děti objevit pod stromečkem například dřevěné sáňky s FSC certifikátem od firmy Bohemia Sport z Horaždovic. Dalším vhodným dárkem jistě budou dřevěné výrobky firmy Relax Hračky, díky nimž můžete mít křeslo pro panenky, dům nebo celou farmu z FSC dřeva. Dárek k Vánocům pro větší děti? Tím může být knížka vytištěná na FSC papíře „I ty můžeš zachránit planetu“ od nakladatelství Slovart. Kniha je určena pro děti a teenagery a v krátkých bodech ukazuje běžné situace každého školáka, ve kterých je možno se zachovat šetrněji k životnímu prostředí.

 

Šetrné dřevo udělá velkou radost i těm nejmenším!
Foto: Hnutiduha.cz

 

Zatoužili jste po dřevěném nábytku? Zkuste firmu JYSK, která také nabízí kvalitní zboží z šetrného lesního hospodářství. Vaření, praní, domácí úkoly? Objednejte dřevěné kuchyňské nádobí, tužky a kolíčky na e-shopu Fairwood, tento internetový obchod prodává výrobky z českých certifikovaných lesů.

 

Zajímavým dárkem může být i kalendář na FSC papíře od francouzské firmy Graphique de France, který prodává síť obchodů Sparkys nebo knihkupectví Kanzelsberger. Britský řetězec Marks & Spencer zase připravil pro své zákazníky čokoládové dobroty, zabalené do krabiček z FSC papíru a krásné diáře a zápisníky.

 

Na několika místech v České republice budou letos k dostání i vánoční stromky z ekologicky šetrného lesního hospodářství. FSC Vánoce vám přinesou nejen radost z dárků, ale i dobrý pocit z podpory citlivého hospodaření s našimi lesy.

 

Více na www.czechfsc.cz

Zdroj: Biospotrebitel.cz

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Co dělat po povodních se zahradou plnou bahna, uhynulými zvířaty nebo zatopenými spotřebiči? 
Pozor na mobily, hrozí vám rakovina 
Přírodní barva BIOFA 
Šrotovné - škody, nebo výhody pro životní prostředí 
Žíznivé eukalypty v Keni musí pryč 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny