Články

 

03.01.2014 - Iva Veselá

Pozor na nákup tropického ovoce

2519Yjk.jpg

 

V listopadu našli zákazníci v Británii při nákupu nezvaného hosta – jedovatého pavouka. Jak je to s nákupy exotického ovoce u nás a kdo kontroluje jeho kvalitu?


Příběhů je už celá řada

Extrémní příběh s exotickým ovocem zažila na sklonku roku jedna britská rodina. Společně s banány totiž Consi Taylorová přinesla z obchodu i mláďata brazilského pavouka toulavého, a jak již jeho název napovídá, pavoučci nelenili a rozutíkali se hbitě po celém domě. Dům musel být následně kompletně vyčištěn a vystříkán, neboť kousnutí tohoto brazilského drobečka je pro člověka smrtelné. Za velkou louží se zase při konzumaci hroznů „pobavila“ jiná zákaznice – z trsu na ni vyskočila černá vdova. U nás zatím tak extrémní příklady ohrožení spotřebitele neznáme, přesto pavouci v zásilkách exotických plodů nejsou výjimkou. Jejich kousnutí může být nepříjemné, smrtelné ovšem naštěstí nebývá.

 

S jakými případy jsme se setkali u nás? Velký pavouk z Ghany se objevil v supermarketu v pražských Vršovicích na jaře minulého roku, až z Jižní Ameriky přicestoval vícenohý členovec do pardubického supermarketu před třemi lety, kde ho duchapřítomný zákazník odchytil do sklenice a pavouk byl převezen na veterinární kliniku. Ohroženy výskytem pavouků však nejsou jen banány, nalézt je můžeme i mezi pomeranči, mandarinkami nebo citrony. Tropičtí pavouci ke svému životu totiž potřebují teplo a vlhko. Banány a jiné ovoce je přitom dováženo a skladováno v chladu, navíc bývá mnohdy chemicky ošetřeno. Jak je tedy možné, že dochází k situaci, kdy tropická zvířata převoz i skladování přežijí a ohrožují nebo minimálně vyděsí zákazníky? A jak je možné, že je po celou dobu transportu žádná z kontrol neobjeví?

 

2375Yjk.jpg

Chcete se naučit správně vybírat ovoce? Jak zjistit, jestli obsahuje vitamíny nebo ho raději nekupovat? Kontaktujte výživového poradce!

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Kontrola během transportu
Ovoce bývá ještě před převozem do obchodů převáženo do překladových skladů, kde je velká pravděpodobnost, že by případného pavouka zaměstnanci mohli odchytit a ze zásilky odstranit. Pokud je však pavouk zahrabaný hluboko pod ovocem, v podstatě není šance jej odhalit. Přesto je však riziko, že v supermarketu sáhnete namísto po banánu po tarantuli, minimální. Toto ovoce se totiž nyní přepravuje v menších trsech, než tomu bývalo v minulosti, a navíc je chemicky důkladně ošetřeno, takže se nevítaných obyvatel zbaví ještě dříve, než přicestuje na místo určení.


Pavouci v zásilkách exotických plodů nejsou výjimkou. Jak je možné, že je po dobu transportu neobjeví žádná z kontrol?

„Kontroly exotického ovoce probíhají, obdobně jako u každého druhu zboží, namátkově kompetentními pracovníky na příjmu zboží,“ sdělil nám na otázku ohledně kontrol kvality manažer marketingu velkého prodejního řetězce. Namátkově proto, že není v lidských silách zkontrolovat každou bednu. Pokud se problém vyskytne, řetězec může informovat dodavatele, aby zpřísnil své kontroly. „Pracovníci jsou dostatečně vybaveni znalostmi ohledně požadované kvality, vzhledu, senzoriky apod. u každého druhu ovoce.“ Podobným způsobem postupují i v dalším z řady řetězců v ČR. „Ovoce a zelenina patří mezi kategorie zboží, které jsou nejnáchylnější na změny teplot a manipulaci,“ vysvětluje Jana Pikardová, Corporate Aff airs Coordinator tohoto řetězce.

 

„Kontrolu kvality ovoce a zeleniny provádíme několikastupňově, ale s tím rozdílem, že pokud jde o kontrolu na obchodě, tj. na regále, provádí ji speciálně proškolený zaměstnanec. Interně jej nazýváme WIBI, protože uplatňujeme při kontrole princip Would I buy it. To znamená, že kontrolu provádí z pohledu zákazníka, a to průběžně během dne a při doplňování zboží. Současně dbá na správnou rotaci zboží.“ Setkali se v této prodejně s nějakým exotickým překvapením? „V minulosti jsme při kontrole zboží odchytli pavouka v bedně s banány,“ přiznává Jana Pikardová.

 

Co pro to dělá SZPI?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se ve svých doporučeních, jak nakupovat exotické ovoce, pavouky nezabývá. Pouze radí, abychom vybírali „plody nepoškozené mechanicky ani mrazem, bez škůdců a poškození jimi způsobených a samozřejmě také bez cizího pachu či chuti“. Nezbývá tedy, než si veškeré vybírané ovoce pečlivě prohlédnout a jakkoliv podezřelé kusy z nákupu ihned eliminovat. Dohlížíme přitom hlavně na neporušenost slupky, zralost daného kusu a informace o zemi původu. Pokud k nám totiž produkty putují ze Středomoří, riziko nálezu velkých druhů pavouků nehrozí, neboť v těchto zemích tak velké druhy ani nežijí. Při nákupu vám může pomoci i pročítání informací na našem webu. Případné reklamace řešte vždy na prodejně, kde jste produkt zakoupili, v příslušném oddělení nebo s vedením prodejny.

(Zdroj: Svet-potravin.cz)


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Kolostrum a jeho účinky 
Pozor na čaj s obsahem pesticidů 
Seznam farmářských prodejen 
Studio SARAH - potěšení pro tělo i duši! 
Šokující rozhovor s bývalým ředitelem farmaceutické firmy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny