Články
22.04.2013 - Iva Veselá
Bezlepkový SLIM chléb s teffem
Pro shrnutí k dnešnímu článku:
Teff je dalším zástupcem nepravých obilovin (tzv. pseudoobilovin). Podobně jako quinoa má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vynikající aminokyselinový profil, a obsahuje řadu zdraví prospěšných vitaminů a minerálních látek. Také teff je přirozeně bezlepkový a tudíž vhodný pro celiaky. Je lehce stravitelný a má příjemnou oříškovou chuť. Jeho konzumaci lze doporučit dětem, seniorům, aktivním sportovcům, těhotným a kojícím ženám a všem, kdo trpí vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. Velkou předností teffu je minimum jednoduchých cukrů. Naopak, polysacharidy v něm obsažené dodávají tělu energii postupně, díky čemuž nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru. To ocení hlavně ti, kdo usilují o redukci nadváhy. Na trhu existuje SLIM chléb s teffem.
SLIM chléb s teffem 500 g (Adveni)
SLOŽENÍ: teffová mouka hladká, kukuřičný škrob, bramborový škrob, rozpustná vláknina inulín, lupinová mouka, dextróza, slunečnicová semínka loupaná, lněná semínka, přírodní zahušťovadlo guarová guma, sůl, sójový lecitin, psyllium, mletý kmín, mletý fenykl, kyselina askorbová - vitamín C, kyselina citrónová
BEZ: lepku, mléka, vajec, sezamu, arašídů, sójové mouky, barviv, aromat a konzervačních látek
Průměrné výživové hodnoty na 100 g výrobku:
Energetická hodnota: 1608 kJ/ 380 kcal
Bílkoviny: 6,7 g
Sacharidy: 72,8 g
Tuky: 6,9 g
Takto vypadá výsledek zdárného pečení chleba z teffu.
V případě dotazů k hubnutí či nabírání svalové hmoty kontaktujte výživového poradce.
Návod k přípravě v domácí pekárně
Před otevřením sáček protřepejte, aby se jeho obsah dobře promísil. Do mísící nádoby nalijte cca 360 ml vlažné vody. Přisypte obsah balení. Nakonec do důlku uprostřed směsi přidejte droždí. (Pořadí kroků zachovejte, i když výrobce vaší pekárny doporučuje jiný postup.) Pečte na bezlepkový program případně na jiný krátký program 2 až 3 hodiny.
Návod k přípravě v klasické troubě
Před otevřením sáček protřepejte, aby se jeho obsah dobře promísil. Do ještě suché směsi přidejte droždí. Důkladně promíchejte. Cca 360 ml vlažné vody nalijte do vhodné nádoby a vmíchejte ručně nebo hnětačem na malou rychlost směs s droždím. Hněťte do hladka na střední rychlost 10 minut. Nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu 20 minut. Poté těsto znovu promíchejte při malých otáčkách a následně vytvarujte bochník do formy. Nechte kynout dalších 60 minut. Pečte v předehřáté troubě při 200 °C cca hodinu.
Kde teffový chléb koupit
Bezlepkové směsi na pečení můžete zakoupit prostřednictvím e-shopu PROVITA nebo distribuční sítě společnosti PROVITA, která (PROVITA dodává výrobky do mnoha obchodů se zdravou výživou na území ČR, Slovenska i Polska).
Cena: 89 Kč
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
EnzymyMalé velké čatní od Little-man
Mozek jako největší podvodník na světě
Nasycené mastné kyseliny v tucích - nepůsobí všechny stejně
Zázvor: Lék, který může škodit