Články

 

25.03.2009 - Iva Veselá

Bolest kloubů

 

Naše klouby jsou namáhány po celý život a vystavujeme je nelehkým zátěžovým podmínkám. Používáme je každý den, při každém pohybu. Ať už při sportu, nakupování nebo v práci. Mnohé z nás kolikrát zastihne bolest kloubů, ale než abychom šli k doktorovi, sáhneme po lécích dostupné v lékárně.


Samoléčba jen dočasně

I když jsou v lékárnách v prodeji různé gely, masti a tabletky, měli byste si hlídat meze, kam s bolestí a obecně kloubními problémy zajít. Jestliže zlepšení nenastane do týdne, je rozumné vyhledat lékaře a poradit se s ním.

 

Víte, že...?

Bolestí svalů se může projevit i nádorové onemocnění, zejména u dětí. Proto se zde nevyplácí situaci podceňovat.

 

 

Známý tenisový loket

Ve sportovním oboru je tento pojem známý, který se projevuje bolestí na zevní straně lokte nebo bolesti vystřelují do předloktí a do ruky. Tyto bolesti však netrápí jen tenisty, ale například i mechaniky, zedníky a velmi často i uživatele počítačů. Zavedl se pro to dokonce pojem "myšový loket".

 

Už z toho všeho je jasné, že se o klouby musíme starat a poskytovat jim tu správnou výživu. Velmi známou a účinnou složkou pro výživu kloubů je glukosamin. Sám o sobě se vyskytuje v chrupavkách a pojivech celého těla. Za normálních podmínek si pro funkčnost kloubů glukosamin tělo vytvoří samo, ovšem při špatném životním stylu a nedostatku pohybu společně s přibývajícím věkem pociťujeme první známky opotřebení.

 

Příčiny

Nejvíc zbrat dává kloubům nadváha, protože je nadměrně zatěžuje. Když se k tomu přidá přibývající věk, tělo není schopné si glukosamin vyrobit na místech, kde ho zrovna potřebuje. Důsledkem toho je ohrožení kloubů, které v důsledku úbytku kloubní hmoty degenerují. Výsledkem je nedokonalý, někdy až velmi bolestivý pohyb kloubu.

 

Zdravý kloub

 

V čem je glukosamin obsažen?

Jestli si říkáte, že budete jíst potraviny obsahující glukosamin, tak přeji dobrou chuť. Glukosamin je obsažen v živočišné chrupavčité hmotě, kostech, šlachách a mořských živočiších jako jsou korýši, mušle nebo krabi. Vidíte, že v normálních potravinách tato složka není zastoupena, proto je zde nutné používat doplňky stravy, které jsou na trhu běžné.

 

Po glukosaminu jako za mlada

Po užívání glukosaminu se budete cítit lépe, jelikož dokáže zajistit bezproblémovější pohyb nehybných a bolestivých kloubů. V případě glukosaminu se jedná o látku vlastní tělu  Při preventivním užívání doporučujeme užívat 1500mg glukosaminu po dobu 2 měsíců. Prevenci můžete opakovat  1-2x ročně. Neužívejte zbytečně tablety po celý rok, jelikož by si klouby zbytečně "navykly".

Zapojte zároveň sportovní aktivity, které nezatěžují klouby a zároveň posilují vazy kolem kloubů - jóga, plavání, kolo.

 

 

Pozn.: Existují také tzv. antirevmatika, která se užívají při léčbě artrózy (tabletami, injekcemi, infuzemi a často v případě lokálních bolestí se používá léčba přes kůži). Ale pozor, jejich dlouhodobé užívání může způsobit žaludeční vředy!

Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.38 bodů z pěti


Čtěte také:

Anémie a její příznaky 
Hypertenze 
Krátce o celiakii 
Refluxní nemoc jícnu - zánět 
Zrak - zlepšete ho cvičením! 


Diskuze

Lucka

Kupovala jsem flex code 500ml sirup na kloubn9 vyživu. Poradila mi lekarnice, že pry extrmně silná kombinace na vyžuvy kloubů. Pocituji velkou ulevu mých stavů po 2 balení.

07.06.2011 22:37
Sportovec

Znám to velmi dobře, otoky kloubů mi po čtyřicítce začaly, hodně sportuji a přestalo to až s užíváním curenzymu, je to rostlinný přípravek a opravdu mi dost pomohl.

25.05.2010 20:38
fittka

Ještě že existují různé doplňky stravy, osobně prasátko nepapám :)

25.03.2009 16:49
ivča klásková

Preventivně si 2x ročně užívám Gelasil,Proenzi..atd,abych předešla případným problémům(lyžuji,jezdím na kole,chodím pěšky,zatím mám velmi mírnou nadváhu)a bolest kloubů naštěstí neznám.

25.03.2009 10:08
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny