Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Hubneme s jógou

Jóga začíná být čím dál populárnější. Nevím, jestli je to trend nebo opravdu lidé cítí její sílu, a proto jsou jí věrni. Stále hodně lidí žije v tušení, že jóga je spojena s meditačními cviky, ale mýlí se. Cvičením jógy můžete cviky zpevnit svalstvo, protáhnout svaly, udržet rovnováhu a celkově posílit tělo. Druhá strana jógy pozitivně působí na mysl, zlepšuje dýchání, pomáhá uvědomovat si sám sebe, dodává pozitivní myšlení a spoustu dalších kladů, které se týče jak těla, tak ducha.

Co je jóga?

Jóga je jedním ze způsobů, který pomáhá najít souznění s vlastním tělem, myslí, duší a s okolním světem. Zdaleka to nejsou jen tělesná cvičení.

Cílem jógy v denním životě je dosáhnout zdraví na všech úrovních pomocí souboru speciálně sestavených tělesných, dechových, relaxačních a meditačních cvičení. Jsou vhodná pro lidi všech věkových kategorií a libovolné fyzické kondice. Můžeme je cvičit v sestavách i samostatně, nekladou na nás výjimečné nároky a přinášejí celou řadu blahodárných účinků. Jóga zlepšuje naši fyzickou i psychickou kondici. Vede nás k tomu, abychom si sami dokázali pomoci v nejrůznějších životních situacích.

Jak můžu zhubnout?

Při cvičení jógy se člověk může hodně zapotit, protože obtížnost cviků je různá. Máme pro vás pro začátek několik základních a přitom nenáročných cviků, které vám pomohou dostat se do dobré kondice a nálady a upravíte si jimi tělesné linie.

a) Důležité je při cvičení dobře dýchat, což většinou znamená, že se nadechnete a při výdechu provedete pohyb. Tak lehké to ale není a neplatí to ve všech případech.

b) Dále nezapomínejte, že tato cvičení se provádí v klidu a uvolněně.

c) Každý cvik opakujte s hlubokými nádechy a výdechy. S jedním nádechem byste měli napočítat alespoň do 5 a s výdechem to samé.

d) Naslouchejte vašemu tělu, uvolněte se a vychutnávejte si pocity štěstí.

Cvik 1

Naučíte se držet balanci, koordinaci a výdrž. Stoupněte si na podložku, buďte vzpřímeni, ruce podél těla, nohy u sebe. Jakmile vydechnete, ohněte nohy, posuňte boky dozadu, jako když sedíte na židli. Ruce mějte napnuté směrem nahoru. Zapřete se do nohou. Vydržte 5 až 10 nádechů a výdechů. Opakujte 12 - 20x.

Cvik 2

Uklidní mysl, protažení zadní části nohou, formování přímých břišních svalů. Sedněte si vzpřímeně, nohy napnuté, špičky nahoru. Můžete si pomoct páskem, kterým si ohnete kolem chodidel. Nadechněte se, držte hrudník nahoře, nehrbte záda. Pomalu s výdechem snižujte hrudník směrem ke kolenům. Paže mějte uvolněné. Vydržte 5 až 10 nádechů a výdechů. Pomalu se zvedněte a cvik opakujte 12 - 20x.

Cvik 3

Uvolní napětí páteře, formuje pas. Sedněte si vzpřímeně a pohodlně si překřižte nohy nebo je mějte v tureckém sedu. Ruce mějte podél těla a špičkami prstů se lehce dotýkejte země. Nadechněte se a protáhněte páteř. Při výdechu se pozvolna otáčejte doprava a levou ruku položte na pravé koleno. Vydržte 5 až 10 nádechů a výdechů. Vracejte se s nádechem zpátky do vzpřímené polohy a s výdechem opakujte cvik na levou stranu. Opakujte 12 - 20x.

Cvik 4

Uvolnění napětí v těle a zlepšení flexibility. Posílí hýžďové a bederní svaly. Lehněte si na podložku na záda, nohy v kolenou ohnuté a mírně od sebe. Paže podél těla dlaněmi nahoru. Nadechněte se. Při výdechu zatlačte paty dolů a zdvihněte boky nahoru. Pažemi zatlačte do podložky. Vydržte 5 až 10 nádechů a výdechů. S výdechem se pomalu vracejte dolů. Opakujte 12 - 20x.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.13 bodů z pěti


Čtěte také:

5 tibeťanů 
Formy jógy 
Hubneme cvičením při každé příležitosti 
Jóga v prevenci a léčbě závislosti 
Ranní cvičení - zabiják tuků 


Diskuze

Renata

Myslíte, že podstatou jógy je zhubnout? ....

30.05.2011 15:10
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny