Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

3. díl - Ptáte se na biopotraviny

1889N2V.jpg

 

Zajímá vás, kdo kupuje biopotraviny, co lidé převážně kupují nebo jestli se dají biopotraviny nechat dovést přímo domů? Je tu pro vás další článek s trochou dalších informací ze světa bio.

 

Kdo kupuje biopotraviny a proč?

Dnes kupují biopotraviny hlavně lidé, kteří se vědomě snaží pečovat o své zdraví nebo kteří mají nějaké zdravotní potíže. Dá se říci, že prvotní skupina konzumentů, kterou tvořili hlavně vegetariáni, se tak značně rozšířila. Obecně lze říci, že spotřebitelé bio jsou lidé, kteří se snaží být zodpovědní vůči sobě, svému zdraví a zdraví svých blízkých a kteří uvažují o vlivu svého chování na ochranu zvířat, na životní prostředí a venkov. Početnou skupinu mezi konzumenty biopotravin tvoří maminky s dětmi.

 

Kolik procent české populace kupuje biopotraviny?

Mezi českými spotřebiteli nebyl seriozní výzkum zatím proveden. Známy jsou pouze odhady, podle nichž nedosahuje počet spotřebitelů biopotravin ani 1% populace. Veškeré průzkumy
a studie narážejí na problém všeobecné neznalosti značky BIO a mylného chápání významu slova biopotravina (myslí si, že je to jen zelenina nebo nějaké zvláštní potraviny). V roce 2003 (trochu starší průzkum) tvořil podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin v ČR 0,73%. Výzkumy ovšem ukázaly, že 55% Italů pravidelně kupuje bio zeleninu a že v roce 2000 pod vlivem potravinových skandálů až 57% britských domácností kupovala bio.

 

Co hlavně v kvalitě BIO lidé kupují?

Spotřebitelé kupují v současné době mléčné výrobky – bio mléko a bio jogurty, dále pak hovězí maso, čaje a celozrnné mouky v bio kvalitě. Ty jsou nejdostupnější.

Velký zájem spotřebitelů je o zeleninu a ovoce, ale ty nabízejí pouze některé prodejny a poptávka je zatím podstatně větší než nabídka. Dalšími nejčastěji poptávané biopotraviny: cereální výrobky a mouky, třtinový cukr, obilné nápoje, kozí produkty. V rámci celé ČR patří mezi málo dostupné biopotraviny: máslo, vejce a zelenina z ekofarem a certifikované bio pečivo.

 

Dají se biopotraviny dopravit také rovnou domů?

Ano, někteří ekozemědělci posílají své produkty poštou na základě přímé objednávky. Této možnosti využívají hlavně spotřebitelé z obcí, kde nemají možnost koupit biopotraviny v obchodě. Poštou nebo vlakem jsou celkem běžně doručovány kozí sýry, víno, zelenina nebo uherák.

 

Je pravda, že podstatná část biopotravin prodávaných v České republice pochází z ciziny?

Produkce biopotravin v ČR je v některých komoditách stále nedostatečná a poptávka zatím převyšuje nabídku. Problémem rovněž zůstává sortiment, kdy mnoho druhů potravin se u nás nevyrábí, protože vzhledem k přírodním podmínkám nelze vyprodukovat potřebné suroviny. Bohužel se dováží i mnoho potravin, které by se vyrábět v Čechách mohly - např. ovocné a zeleninové šťávy, džemy, semena, obilná mléka, sušenky a bonbóny … V roce 2002 tvořily biopotraviny z dovozu cca 37% (tj. 468 druhů biopotravin) z celkového počtu prodávaných osvědčených biopotravin. V roce 2003 to již bylo 41% (tj. 576 druhů biopotravin).

 

Autor: Iva Veselá, Tom Václavík

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

BIO dýně Hokkaido 
Česká biopotravina roku 2010 
Kamut v našem jídelníčku 
Mléčné novoty od Amálky 
Oléanat - francouzská rodinná kosmetika 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny