Články

 

27.04.2009 - Iva Veselá

Kouzlo aromaterapie

 

O tom, že vůně má příznivé účinky na organismus, se ví po staletí. Římské lázně prosluly vonnými koupelemi, po kterých pookřálo tělo i duch. Věděl to ostatně otec medicíny Hippokrates, podle jehož rad se používalo vonné vykuřování při morových epidemiích a vojáci pomocí vonných koupelí vojáci obnovovali sílu znavených údů.

 

Voňavá aromaterapie

Aromaterapie je terapeutické ošetření, které podporuje zdraví, ulevuje při zátěži a stresu, posiluje imunitu organismu a harmonizuje tělesné a duševní pochody. Využívá vlastností přírodních éterických olejů (silic) a působí jak preventivně, tak při akutních stavech.

 

Co jsou éterické oleje (silice)?
Éterické oleje jsou vonné koncentrované výtažky, které se získávají z aromatických rostlin. Můžeme je vnímat jako koncentrovanou životní podstatu a energii té které rostliny a jsou hlavními nositeli ozdravného účinku aromaterapie.

 

 

Z převážné většiny se éterické oleje (silice) získávají tradičními metodami jako jsou destilace a lisování, které uchovávají terapeutické vlastnosti rostliny a zároveň poskytují bioaktivní olej, jenž lidské tělo snadněji vstřebává.

Různé části rostlin - květy, plody, kořeny, listy, kůry, dřevo - obsahují éterický olej (silici) a dávají nám tak nejúčinnější přírodní léčebné prostředky, jaké jsou dosud známy. Každá silice má své jedinečné vlastnosti, kterých se využívá pro specifické účely. některé vlastnosti jsou mnohým silicím společné - jsou antiseptické a většina má silné protivirové a antibakteriální účinky. Některé silice stimulují tělo, mysl či emoce, jiné naopak sklidňují.

 

Víte, že...?
V jedné kapce silice je obsažena vůně a účinné látky přibližně z 1 kg rostlinné drogy. Proto se musí tyto látky několikanásobně ředit.

 

 

Jak aromaterapie funguje
Jsou známy dva způsoby, jak éterické oleje (silice) ovlivňují lidský organismus:

 

INHALACE
Vůně éterických olejů (silic), jako každá jiná vůně, se dostává do čichového centra v mozku, odkud vonná aktivní látka ovlivňuje autonomní nervní systém. Může navodit emoční odezvu a vyvolat pocity popisované lidmi jako úleva, osvěžení, uklidnění, nebo povzbuzení. Stejně tak může příjemná vůně přispět ke zlepšení atmosféry doma i na pracovišti.

 

MASÁŽE
Rostlinné silice správně ředěné ve vhodném nosném oleji pronikají všemi vrstvami kůže a dostávají se až ke krevním vlásečnicím. Specifický účinek éterických olejů (silic) spolu s relaxační masážní technikou vyvolává příznivou regenerační odezvu v lidském organizmu. Vhodná je také lokální aplikace formou obkladů, mastí či balzámů při různých bolestivých stavech svalů a kloubů, při kožních onemocněních a nebo k běžnému dennímu ošetření.

 


Jaká vůně je vhodná?

Levandule

Je chladivá, uklidňující, působí jako antidepresivum, urovnává citovou nerovnováhu. Má antiseptické účinky.
Rozmarýn

Povzbuzuje krevní oběh a působí jako tonikum na nervový systém, pokožku, játra a žlučník. Má čisticí účinky, pomáhá při duševním vyčerpání a bystří smysly. Odstraňuje záněty a účinkuje proti bolesti.
Eukalypt

Eukalypt má výrazné antivirózní účinky. Zmírňuje zápaly a osvědčuje se při léčbě revmatismu. Stimuluje imunitní systém, odstraňuje lokální bolesti, zejména nervového původu, snižuje horečku a urychluje hojení ran.
Máta peprná

Má povzbudivé účinky. Uklidňuje trávicí systém, podporuje činnost žaludku, jater a střev tím, že posiluje nervový systém. Zbavuje bolesti, působí jako antiseptikum, snižuje horečku, čistí mozek, pomáhá při svalové a duševní únavě.
Heřmánek římský

Je vhodný i pro děti. Má uklidňující účinky na nervový systém, vyvolává spánek. Působí protizánětlivě a antibakteriálně, jako antidepresivum a proti stresu.

 

 

Pro zvědavce:

Rozdíl mezi rostlinnými silicemi a rostlinnými oleji

Z hlediska chemického je značný. Rostlinné silice jsou látky těkavé, nestálé, bezbarvé či barevné kapaliny rozdílné viskozity. Nejsou mísitelné s vodou. Dobře se rozpouštějí v rostlinných olejích, v medu, v lihu, mléce a smetaně. Obsahují uhlovodíky a kyslíkaté látky, které jsou hlavními nositeli jejich vonných a chuťových vlastností. Rostlinné oleje patří mezi tuky, jsou to směsi lipidů. Rostlinné cilice nacházejí uplatnění v přípravě profesionální i domácí kosmetiky, v parfumerii, v masážní praxi, ve fyzioterapii, ve farmacii a dermatologii.

 

Přidané látky v olejích
Vedle rostlinných silic a rostlinných olejů mohou být součástí aromaterapeutických preparátů další látky, např. rostlinná barviva, lecitin, rostlinné extrakty, včelí vosk, kakaové máslo, vitaminy a další. Používání těchto látek však spadá spíše do oblasti profesionální výroby.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bachova květová terapie 
Diagnostika z jazyka 
Konopí ničí rakovinné buňky 
Pilíře čínské dietologie 
Zázvor proti nachlazení a virózám 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny