Články

 

20.08.2014 - Iva Veselá

Která místa doma jsou ta nejšpinavější?

1788MGM.jpg

 

Bojí se vaše manželky doma špíny? Jestliže máte doma někoho úzkostlivého na čistotu a obává se bakterií, není to bezdůvodné. Víte, kde se jich skrývá nejvíce?

 

 

Co jsou bakterie

Bakterie jsou sice jednobuněčné primitivní organismy. Bez nich by také zmizelo mnoho zákeřných nemocí, ale také by zmizel pozemský život. Některé bakterie rozkládají odumřelé organismy, jiné zas umožňují výrobu mléčných produktů. Takže vidíte, že bez nich to nejde. Řešením je, že se budeme muset s těmi zákeřnými bakteriemi trochu poprat, hlavně na místech, která někteří používáme denně.

 

 

A tak vědci testovali...

Nebojte, ve vaší domácnosti se jich naštěstí tolik neukrývá. Podle speciálního průzkumu jihokorejských vědců totiž došlo ke srovnání zamoření bakteriemi u 6 předmětů, který se denně dotýká velké množství lidí. Největší počet mikroskopických škůdců, 1100 bakterií na pouhém 1 cm2 , napočítali na držadle nákupního vozíku. Druhá skončila ovládací myš u počítače v internetové kavárně WC (340), tlačítka ve výtazích (130) a madla v metru (86). Důvodem, proč je na držadlech vozíku tolik bakterií, je srovnatelně větší plocha, na kterou tam lidé pokládají ruce. Na klikách u veřejných WC je bakterií méně, protože dokonalé umytí mýdlem téměř všechny bakterie z rukou odstraní.

 

Samočistící koupelna

Nezoufejte, jiní vědci už vyvinuli nanočástice, které se po vstřebání UV světla přemění na oxidační činidlo, tudíž ničí organické nečistoty i bakterie, s nimiž se dostanou do konaktu. Novým materiálem by bylo možné pokrývat například sklo nebo třeba obkladačky na stěnách koupelen.

 

Dáváte si pozor ve veřejné dopravě, čeho se chytáte? Máte komplex ze sezení v MHD?


Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Blahodárný rakytník 
Jak pečovat o vánoční stromek, aby vydržel? 
Kompost u vás doma 
Stévia - rostlina 300x sladší než cukr 
Vypěstujte si zázračné aloe 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny