Články

 

15.12.2009 - Iva Veselá

Rama s náma ... jedná se jen o chemii?

1820YTB.jpg

 

Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny.

 

Článek o margarínu Rama si stáhněte ZDE

 

Co si o tom myslíte, můžete napsat do diskusního fóra!

 

Komentář z výživové poradny

Poslední dobou se mi na mail dostaly zprávy o Rama s náma, které popisují její umělotinu. Abych uvedla informace na pravou míru - margaríny nejsou z umělé hmoty. To, že se molekuly másla liší jen o nepatrnou část od molekuly platu neznamená, že je máslo plast!!! Jako výživový poradce mám povinnost tuto situaci objasnit a uvést na pravou míru.

 

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v mase a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém. Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného.

 

Je sice pravdou, že jsou trans mastné kyseliny součástí tuku v mase a mléčných výrobcích, ale že by se jednalo o přirozené látky, které nepředstavují žádný problém, s tím si dovoluji nesouhlasit. Trans mastné kyseliny vznikají nepřiměřenou tepelnou úpravou (např. přepalováním tuků) nebo technologickou úpravou (např. trans tuky v náplních sušenek či čokoládových polevách). Tyto átky jsou pro náš organismus dle mnoha studií neprospěšné.

 

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

 

Margarín byl původně vyroben na rozkaz císaře Napoleona III., který potřeboval pro svou armádu dostatek energetické hmoty, která je levná a přitom chutná s vyhovující konzistencí. Stejnou funkci plnil margarín i za války, což ví jistě většina z nás. Současné výrobky však nelze s jejich předchůdci starými více než 60 let vůbec srovnávat. Vědecké poznatky nabízejí stále nové možnosti výroby a technologické zpracování je nyní na daleko vyspělejší úrovni, jenž je kontrolováno z důvodu škodlivých účinků na organismus.

 

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

 

Margarín je žlutý díky přídavkku beta-karotenu, což je barvivo, které se zcela běžně vyskytuje ve žlutých či oranžových druzích ovoce a zeleniny (je to zároveň provitamin vitaminu A a pro tělo je více než příznivý).

 

Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.

 

To je opravdu divná věta, ale budiž. Vstřebávání živin není pouze v režii másla samotného, ale všech tuků. Tuky vytváří prostředí, které je ideální pro rozpouštění vitamínů rozpustných tuků (A, D, E, K).

 

Každopádně dle mého názoru není třeba mít z margarínu strach. Sice netvrdím, že ho ve výživové poradně doporučuji do přední linie potravin, ale nemám nic proti, když je ve snídani s celozrnným pečivem, sýrem a zeleninou obsaženo 5-10g margarínu. Proč ne? :)

 

Převzato z WM magazínu: http://www.mwm.cz 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 2 bodů z pěti


Čtěte také:

Inspekce zakázala prodej švestkových povidel z Polska 
Jinové a jangové nemoci 
TEST: Levné belgické máslo může mít za sebou až dva roky v mrazáku 
Závadné belgické vepřové 
Zkyslé mléko v Kauflandu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny