Články

 

22.11.2010 - Iva Veselá

Podezřelý pangasius

1979OTU.jpg

 

Vietnamská ryba hodně rychle obsadila regály supermarketů, ale radost z ní mohou mít jen její prodejci. Dříve nikdo neměl rád mražené kostky rybího masa nejasného původu, dnes je kupují všichni - vládne pangasius. Bílé hezky vypadající maso je hitem nejen u nás, ale v celé Evropě.

 

Bez chuti a bez zápachu

Tato ryba je bez kostí a rybího zápachu, chutí se vzdáleně podobá tresce nebo platýzovi a především je podezřele levná. Proto se prosadila na talíře ve školních jídelnách i na talíři dětí svědomitých matek. Vše v dobré víře, že je maso plné jódu, minerálů a bílkovin.

 

Když vybíráme maso, vybírat bychom měli bílé či lehce narůžovělé filety. Žlutý odstín masa svědčí o nižší kvalitě. Kilogram mražených filet stojí v českých obchodech od 100 do 150 korun, proto se kolem pangasia za pár desítek korun roztočilo mnoho debat o kvalitě, závadnosti a podivných podmínkách, za jakých vietnamští farmáři ryky chovají. Obrázky z chovů, kde se tísní tuny ryb ve špinavé vodě, jsou k vidění na YouTube (nevábně špinavá voda je zřejmá na první pohled).

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Ryba ze splašků

Sumeček žraločí alias pangasius je sladkovodní ryba. Kromě sádek v USA (k nám odtud nedovážejí), se veškerá produkce pangasia rodí v deltě Mekongu. Už samo o sobě to není žádná výhra. Kdo kdy viděl tento veletok, tak ví, o čem je řeč. Právě do této řeky totiž vedou odpadní vody většiny vietnamských továren. Tady v posledních deseti letech vyrostly stovky sádek, umělých jezírek, napájených vodou z řeky, kde se pangasius chová. Je to přitom ryba určená výhradně na vývoz, na místním vietnamském stole se nikdy neobjeví.

 

Pro zdraví našich dětí?

Před pěti lety podle webu Strategie.cz zachytily kontrolní orgány v EU v mase pangasia stopy malachitové zeleně, což je velice účinný, bohužel však stejně velice karcinogenní prostředek k hubení plísní a parazitů na tělech ryb. Ve Vietnamu, kde informovanost o vlastnostech malachitové zeleně nebyla tak velká, zato zkušenost s dobytím evropských trhů příjemná, se od té doby snaží tuto chemickou látku nepoužívat a evropské testy už skutečně žádné stopy po malachitové zeleni neobjevily.

 

V jiném skandalizujícím článku se objevily informace, že samičkám pangasia vietnamští farmáři podávají injekce s hormonem, extrahovaným z lidské moči, aby se rybka rychleji množila. Žádný odborný článek se touto zprávou už nezabýval, není však tajemstvím, že pangasius v mekongských sádkách roste do jateční velikosti čtyřnásobně rychleji. Česká Státní veterinární správa nad kvalitou dováženého pangasia dohlíží, a tak by se k nám vyloženě jedovatá, zdraví ohrožující ryba dostat neměla.

 

 

Spousta vody, žádný jód

Nakonec tedy nemusí být pangasius škodlivý. Za zamyšlení však stojí, k čemu je vůbec dobrý. Jako sladkovodní ryba v sobě obsahuje mnohem méně jódu a jen zanedbatelně omega-3 nenasycených mastných kyselin oproti rybě mořské. Do Česka doputuje pangasius výhradně mražený, a tedy bohatě nasycený vodou a stabilizátory, které vodu v rybí tkáni udrží. Kdo tvrdí, že prodává pangasia čerstvého, je to dosti nepravděpodobné.

Fileta pangasia z modrého balení od Nowaca prodávaná v Tesku v sobě podle uvedeného složení obsahuje jen 70 % masa, zbytek tvoří voda, sůl a právě stabilizátor.

 

Zároveň je třeba vzít v úvahu ekologickou brázdu, kterou za sebou jeho produkce a transport zanechávají. Platí zde, že za málo peněz, málo muziky. Mnoho lidí nakupuje tyto velmi levné vietnamské ryby krmené granulemi, ale bohužel našemu zdravé mnohé nenabízí.

 

Článek inspirován webem Strategie.cz

Image: vitasamb2001 / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 4.47 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak se žije bio? Od dojení k papírování 
Riziko rakoviny asi zvyšují i bazény s chlorovanou vodou 
Se sushi ke zdraví 
SPAR Veggie - nová značka bezmasých pokrmů 
Tipy na prodej lahůdek v Praze 


Diskuze

Tom

Pangass uz ne

Pred pár lety jsme kupovali pangase taky a dal se jist, ale nyni uz ne, protoze jeho kvalita sla rapidne dolu. Bylo to predevsim znat na chuti-takove jakoby moc mastne maso.Presli jsme na drazsi rybu, ale chutove je uplne jinde.A za 160,- kg taky neni draha. Skoda, ze nejde u nas koupit cerstvou rybu bez kosti.

14.05.2012 13:01
Jirka

Hloupé kuchařky

Pomlouvat Pangase je hloupost. Jestli je nějaká ryba opravdu hnusná, tak je to náš domácí kapr. Dřív jsme s oblibou kapra kupovali. Teď už bych ho nechtěl ani zadarmo. Ty ryby, co se tady prodávají, mají hnusné blátivé, sádelnaté maso, na kterém si nikdo nemůže pochutnat. Mají to vyhnané granulemi, kapr normální přirozenou potravu už vůbec nevidí, jen samé granule. Honba za co největšími zisky udělala z dříve s oblibou připravované tradiční vánoční pochoutky odporný blaf. Už nikdy kapra!

29.01.2012 13:56
pavel

pokud chcete kupovat jakoukoliv rybu,

vyhýbejte se zboží,které je označené E 452,E451,atd.To znamená,že maso je sycené polyfosfáty,které mají za účel zadržovat vodu,kterou tam výrobce přidal.Obecně platí,že přidáním vody dovnitř rybího masa ho definitivně znehodnotíte,bude blátivé a bude se rozpadat.

02.04.2011 08:10
Martina

radši nejíst

Koupila jsem si pangase a po nějaké čase jsem chtěla udělat filety k obědu,tak ráno po rozmražení na filetách byly takové zelené fleky..vypadalo to spíš jako plíseň,že by ta zeleň?

19.03.2011 11:19
BarrBarr

Pangasiuse nekupuji,ryba opravdu nemá žádnou chuť

kdybyste uměla vařit, nebudete tu kázat bludy paní Klásková :-)

10.03.2011 11:46
Václav Kurek

Hnus! Nežrat!

Tohle svinstvo bych vážně nežral - je to humus! To si radši dám po půlce a pořádně se naperu. Nebo vepřové koleno stojí za to než tahle hajzlová ryba.

24.11.2010 18:24
Mirka

Něco jsem o této rybě slyšela už dříve,obecně se mi nelíbí, když se k nám zboží dováží přes půl země. Taky mi nepřijde úžasná, je taková bez chuti, a když si dám rybu, tak očekávám, že bude jako ryba chutnat! To radši nic...

07.02.2011 20:14
iva klásková

Pangasiuse nekupuji,ryba opravdu nemá žádnou chuť,po přípravě je to cosi blátivého a chuť žádná,rybu jsem vyhodila se slovy,že větší humus jsem nejedla.Kupuji ryby čerstvé,mražené též,ale už vím,která ryba je dobrá a které se mám vyhnout.Pravdou je,že za chutnou rybu zaplatíte více,ale stojí to za to!Přísloví za málo peněz málo muziky,u pangasiuse je toto přísloví 100% pravdivé.

22.11.2010 09:39
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny