Články

 

14.01.2009 - Iva Veselá

Power jóga

 

Taky si pod pojmem jóga představíte nenáročné a nudné sezení v tureckém sedu? Bohužel jste na omylu a raději si připravte ručníky, protože se pěkně zapotíte! Až budete muset při cviku vydržet v jedné poloze několik vteřin, zapojí se hned několik svalových partií - a to už je pořádná makačka.

 

Co je to powerjóga

Powerjóga vychází ze starého indického cvičení - Jógy. S klasickou jógou má mnoho společného, ale zároveň zde existují obrovské rozdíly. Od klasické jógy si vypůjčila určité asány (pozice), které se za sebou dynamicky střídají. Obměna pozic je založena na souměrném posilování a protahování celého těla. Proč souměrného? Pozice na sebe navazují tak, abyste při posílení jednoho svalu zároveň protahovali druhý. Cvičení je tak zaměřeno na celé tělo a to myšleno nejen fyzicky, ale i psychicky.

 

Cvičení fyzické nebo psychické?

Záleží na tom, co hledáte. Můžete ji považovat za dobré fitness cvičení. Power znamená síla, proto si nemyslete, že jde pouze o příjemné protažení, z hodiny power jógy půjdete domů zpocení jako po půlhodinovém běhu. V jednotlivých pozicích Vás bude držet jedna, či více svalových skupin, což zajista ucítíte. Po první hodině Vás pravděpodobně bude bolet celé tělo, a to i svaly, o kterých jste ani nevěděli že máte.

 

 

Jak hodina power jógy probíhá?

Na hodinu power jógy nepotřebujete téměř nic, kromě pohodlného oblečení které vás nikde neškrtí, a podložky, kterou Vám ale ve většině fitness center zapůjčí. Cvičí se bez bot, nejlépe na boso. Není se čeho bát instruktor, nebo chcete-li předcvičující, Vás povede za zvuku příjemné hudby. Prvních 10-15 minut probíhá ve znamení relaxace a aktivování svalů celého těla, instruktor vás dovede ke stavu soustředěnosti, zklidní a prodlouží Váš dech a připraví Vás na následující cvičení. Poté se rozhýbete sérií pohybů zvaných Pozdrav slunci, a postupně již začnete zaujímat jednotlivé asány. Pozice= asány jsou různě těžké, proto se ze začátku nepřetěžujte a dělejte jen to, co Vám Vaše tělo dovolí. (Stejně jako při první návštěvě posilovny pravděpodobně hned nezvedáte nejtěžší činky, tak i v józe je třeba dělat vše postupně). Po pár minutách zjistíte že se potíte i přes to, že jste neudělali jediný rychlý pohyb. Ke konci hodiny Vás instruktor opět zklidní pomalým uvolňováním celého těla. Po celé cvičební hodině byste se měli cítit příjemně uvolnění a odpočatí. Nenechte se ale zmást, hned druhý den, budete cítit svaly, o kterých jste ani nevěděli. Ale to jen po prvních hodinách, tělo si postupně bude na zátěže zvykat.

 

 

Ješte chvíli tréninku a tento cvik také zvládnete

 

 

Pojďme si shrnout, proč cvičit power jógu?
- zpevňuje svalový krunýř celého těla, zároveň ale svaly protahuje
- zaměřuje se nejen na velké svalové skupiny, ale i na ty nejmenší svaly, uložené hluboko v našem těle.
- zlepšuje držení rovnováhy
- podporuje činnost vnitřních orgánu (žaludek, střeva, játra atd.)
- zlepšuje krevní oběh a dýchání
- zlepšuje držení těla
- naučí Vás relaxovat a odpočívat
- je vhodná i pro naprosté začátečníky, obtížnost se dá volit postupně


Na co na kurzu nezapomenout: Nebojte se instruktorovi na své první hodině říci, že je to vaše premiéra. Nejen poradí, ale zároveň vám doporučí, jakým pozicím byste se neměl/a věnovat, jak správně dýchat a na co si dát v hodině pozor.


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

5 tibeťanů 
Hubneme cvičením při každé příležitosti 
Jak zdravě přibírat na váze 
Test na vaši postavu 
Zpevněte figuru do plavek 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny