Články

 

11.01.2013 - Iva Veselá

FPH - fyziologicky prospěšné hladovění

2180ZDJ.jpg

 

Za tento článek děkujeme Liborovi Divišovi, Musculus.cz.

 

Krátce úvodem

Říká se, že v jednoduchosti je genialita. V případě FPH to platí rozhodně. Lékařská věda v posledním století až neuvěřitelně pokročila. Dokážeme transplantovat orgány, provádět chirurgické zákroky na mozku, vyrábět syntetické hormony, nahrazovat opotřebované či jinak zničené klouby a další úžasné věci. Lékařství se posunulo z oblasti bylinek do oblasti alopatické medicíny. Alopatie = léčba příznaků. Již se ani příliš nesnažíme léčit příčinu nemocí a problémů, soustřeďujeme se na odstranění jejich příznaků. Bolí Vás hlava, záda, břicho? Proč? To je jedno - máme přece analgetika (prášky proti bolesti). Tímto stylem se v současnosti řeší většina problémů. Je mi z toho trochu smutno. V ostrém protikladu k tomu stojí ten nejjednodnodušší, nejlacinější a ve většině případů i nejefektivnější způsob léčby - fyziologicky prospěšné hladovění.

 

Co je fyziologicky prospěšné hladovění (FPH)

FPH je jednoduše řečeno hladovka (půst). Jedná se o dobrovolné naprosté zřeknutí se jídla. Je to něco zcela jiného než hladovka vynucená okolnostmi. Pokud se ocitnete bez přísunu jídla a bez vyhlídky na změnu, budete prožívat obrovský stres, strach ze smrti hladem a to vše Vám skutečně dokáže ublížit, dokonce Vás i zabít. Pokud se však dobrovolně zřeknete jídla (s možností kdykoliv s hladověním přestat), dáte tělu šanci, aby se samo vypořádalo s množstvím neduhů, nadbytečnými kilogramy, jedy uloženými v tkáních apod.

 

Jak správně dodržovat FPH

Při FPH se pouze pije čistá voda. Tělo bez újmy vydrží i FPH v délce několika týdnů (např. 6 týdnů). Nedoporučoval bych Vám však vrhnout se ihned po přečtení následujících řádek do dlouhodobého FPH. Moje doporučení je: "Začněte s 1 denním FPH, pokud vše proběhne bez větších problémů, zkuste 3 denní. Pokud nebudete mít potíže ani při něm, můžete zkusit FPH o délce 1 týden. Později můžete zkusit i déletrvalejší FPH, např. 2-3 týdny. Při FPH by ztráta hmotnosti neměla překročit 20-30%!!! Během 25-30 dnů trvajícího hladovění představuje ztráta hmotnosti obvykle 12-18%, což je mnohem méně než bezpečná norma. Moje doporučení je, aby Vaše hmotnost neklesla pod dolní doporučenou hodnotu, spočítanou pro Vaši osobu pomocí indexu tělesné hmoty - BMI (BODY MASS INDEX). Pro výpočet můžete použít i článek "Jak zhubnout?", který najdete v sekci "Ostatní". Stejně důležité jako samotné FPH (ba ještě důležitější) je jeho zakončení a tzv. návratová fáze, tedy návrat k "normálnímu" příjmu potravy. O zásadách provádění se dočtete dále!

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

FPH je opravdu účinnou a lety vyzkoušenou metodou autolýzy a zahájení vlastního léčené organismu. Pro všechny nadšence po přečtení tohoto článku chci zdůraznit, že v případech jakýkoliv rozvíjejících se zdravotních potíží doporučuji okamžitě přestat a pomocí návratové diety (viz. níže) se vrátit do standardního režimu. Tuto metodu především doporučuji těm, kteří umí umí poslouchat své tělo.

 

 

Co se děje s tělem během diety?

Nyní bych se chtěl zmínit o tom, co se s tělem během FPH děje. Když přestanete jíst, tělo bude ještě nějakou dobu pracovat naprosto normálně. Jako zdroj energie pro spalování tuků se nebudou využívat uhlohydráty (normálně dodávané potravou), ale zásoby glykogenu ve svalech a v játrech. Tyto zásoby však nejsou nikterak velké a budou vyčerpány (v závislosti na Vašem výdeji energie) během 1-2 dnů. Jakmile dojdou zásoby glykogenu, začnou se v krvi hromadit produkty nedokonalého spalování tuků (kyselina mléčná, aceton). To může způsobit bolest hlavy, únavu a slabost. V tomto případě pomůže procházka na čerstvém vzduchu, hluboké dýchání a sprcha. Příznaky autointoxikace mohou narůstat do 6.-10. dne hladovění, potom rychle zmizí a budete se cítit dobře. Tělo se jakoby přepne do režimu autolýzy. Jako by pochopilo, že další příjem potravy je v nedohlednu, a začne skutečně šetřit a spalovat samo sebe. Spalují se zásoby podkožního tuku, ale samozřejmě i bílkoviny z různých tělesných tkání. Spalování tělesných bílkovin není rovnoměrně rozložené mezi všechny tělesné orgány, tělo bílkoviny čerpá z tkání pro něj méně důležitých. A nyní se dostáváme k jednomu úžasnému účinku FPH. Tělo v době hladovění používá jako zdroj potřebných bílkovin převážně tkáně, které jsou oslabené, nemocné, a také nádory, srůsty apod. Zvláště po odeznění acidózy (oněch nepříjemných příznaků autointoxikace) se začnou silně projevovat sebeobranné a samoléčitelské schopnosti organismu. Normalizují se biochemické procesy a sekrece žláz, vylučují se jedy a odpadní látky, zlepšuje se látková výměna, asimilace potravin se normalizuje, dochází k omlazování tkání, zlepšuje se trávení, krevní oběh atd. Těchto skvělých účinků může využít "každý" (o kontraindikacích bude řeč později). U lidí s chronicky nedostatečnou hmotností (nehledě na množství přijímané stravy) se často jejich hmotnost po FPH zvyšuje na normální úroveň. U lidí, kteří využívají FPH jako prostředek k zbavení se přebytečných kilogramů, dochází k optimalizaci hmotnosti (pokud se opět nezačnou nesprávně stravovat). Prostě dochází v každém případě k normalizaci asimilace (přeměny a využití živin).

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Průběh FPH - doporučení, provádění, upozornění

Na tomto místě bych Vás rád seznámil s prováděním a případnými záludnostmi FPH. Je lepší, když tělo na půst trochu připravíte. Doporučuji Vám např. 3 dny před zamýšleným FPH upravit životosprávu. Úplně vypusťte uzeniny, omezte maso, snižte celkový příjem potravy, přejděte na přirozenou stravu - ovoce, zelenina, ořechy, mléko. Obzvláště na začátku hladovění dochází k intenzivnímu vylučování toxinů (jedů) a tato příprava Vám pomůže trochu zmírnit počáteční "šok". FPH začněte klystýrem (výplachem střev). Tuto procedůru provádějte prvních 3-5 dnů denně, později např. každé 3 dny. Během celého FPH pijte pouze čistou vodu, nepřijímejte ani minimální množství potravy!!! Pokud tělu nebudete dodávat žádné jídlo, nedojde během celého postu k avitaminóze ani k žádným jiným problémům (spojených např. s nedostatkem bílkovin apod.). Jakmile by jste však přijímali i malé množství jídla, došlo by k problémům. Tělo by se nepřeorientovalo na autolýzu (samotrávení), ale Vaše počínání by vyhodnotilo jako nedostatečný příjem základních složek potravy včetně minerálů a vitamínů, s odpovídajícími následky.

 

Doporučený pohyb v průběhu FPH

Během FPH se denně sprchujte, choďte na procházky, zhluboka dýchejte! Pomůžete tím tělu zbavit se toxinů a zmírníte následky lehké autointoxikace. Denně pijte dostatek vody! Hlad téměř (někdy i úplně) zmizí během prvních 3 dnů, chuť na něco "dobrého" Vás však nejspíš za celou dobu nepřejde (osobně téměř vždy během FPH přečtu všechny kuchařky, které najdu). Dbejte na hygienu dutiny ústní! Bohužel se však musíte smířit s tím, že Vás bude provázet nečistý dech a povlak na jazyku. Další skutečností, která Vás zaskočí, je chlad. Tělo bude mít problémy s termoregulací - udržením tělesné teploty. Hodně se oblékejte! Do překonání acidotické krize můžete pociťovat únavu, slabost, nevolnost, bolest hlavy. Váš dech bude zrychlený a povrchní (mělký), trochu zrychlený bude i tep. Nevstávejte příliš rychle, jinak budete pociťovat lehkou závrať. Pokud si např. dáte nohu přes nohu, začne Vás během chvíle "brnět". Po překonání acidotické krize (6-10 dnů) se Vám zlepší nálada a prakticky zmizí pocit únavy. Nejspíš budete najednou cítit tolik energie a chuti do nějaké aktivity, jako již dávno ne. Je to až neuvěřitelné. Představte si, že já (libuji si v nepořádku) jsem se s chutí pustil do uklízení a dalších pro mne téměř neznámých činností. Od této doby se již většinou žádné komplikace nepřidávají, spíše naopak. Nemoci, bolesti a jiné problémy ustupují, nálada je většinou dobrá. Signálem pro ukončení FPH je nejčastěji (pokud se neobjeví významné problémy) hladu. Pokud se objeví silný hlad, je to signál, kterým nám tělo říká, abychom ukončili hladovění! Dál již nepokračujte, ale začněte z návratovou dietou!

 

Zakončení FPH

Zakončení FPH (návratová dieta) je minimálně stejně důležitá jako samotné hladovění. Pokud se nebudete držet následujících rad, můžete si vážně ublížit! Návratová dieta by měla trvat stejně dlouho jako samotné hladovění. Jako první věc si vezměte ředěné šťávy, později neředěné. Postupně se ve Vašem jídelníčku může objevovat ovoce, zelenina, později pak např. kaše apod. Spočátku Vám k nasycení budou stačit skutečně miniaturní porce jídla. Sníte jablko a budete přeplnění. Sníte banán a půl dne si na nic dalšího nevzpomenete. Stolice se objeví většinou po 2-3 dnech příjmu potravy. Opatrně začněte s příjmem mléčných výrobků. Do poloviny návratové diety se vyhýbejte slaným jídlům a nesolte! V této době nejezte ani maso, masové výrobky, houby, vajíčka! Rozhodně se vyhněte alkoholu a kouření!!! Jednou jsem si po 17 denním FPH dal jako jedno z prvních jídel omeletu s feferonkami ze 4 vajec. Myslel jsem, že zemřu, že mne to roztrhá - prostě strašné!!! Když jsem se vzpamatoval, myslel jsem si, že si již tělo zvyklo. A tak jsem si dal větší množství horkých palačinek. Situace se do puntíku opakovala. Ukrutné bolesti, později průjem. Tělo po ukončení FPH není připravené trávit živočišné bílkoviny! Nechte si poradit, zvláště po dlouhodobém hladovění jde doslova o život!!!

 

Kontraindikace

Situace, kdy se s FPH začínat nesmí (nemělo by se):

- akutní tuberkulóza

- Basedova choroba (zvětšení štítné žlázy)

- leukémie

- cirhóza jater

- cysty

- novotvary vnitřních orgánů

- stav hlubokého vyčerpání

 

Účinky FPH

Již jsem nastínil účinky dávkovaného hladovění, nyní bych se chtěl zaměřit na konkrétní zkušenosti s léčbou různých nemocí a problémů. Nebudu se zde zmiňovat o blahodárném vlivu na pacienty s psychickými poruchami, zaměřím se na "časté" fyzické problémy a účinnost FPH.

  • Vysoký či nízký krevní tlak: oba extrémy velice dobře reagují na FPH, při nízkém vstupním TK dochází k jeho zvýšení, při vysokém TK dochází ke snížení téměř na optimální hodnotu. Obvyklá doba hladovění je 10-15 dnů.
  • Snižování hladiny cholesterolu
  • Stavy po infarktu myokardu: FPH podstatně zlepšuje situaci, zlepšení je viditelné i na EKG - zlepšení prokrvení srdečního svalu
  • Žaludeční vředy, vředy na dvanáctníku: bolesti většinou mizí po 3-5 dnech, obvyklá doba FPH je 15-25 dnů
  • Jaterní a žlučníkové problémy: pokud se jedná o problémy se žlučníkem, kdy jsou diagnostikovány "kameny", dochází při FPH poměrně často k bolestivým záchvatům - když kameny "odcházejí"
  • Kožní nemoci: při FPH dochází k zlepšení, pro úplné vyléčení je potřeba většinou 2-3 opakování v průběhu 1-2 let
  • Alergie(astma, senná rýma, kopřivka, ekzémy): při astmatických záchvatech je potřeba podávat léky, jakmile záchvaty skončí (obvykle cca. po 5 dnech), s podáváním léků přestat
  • Polyartritida: dobré výsledky; obvyklá doba FPH 18-25 dnů; zlepšení se pozoruje hlavně v 2. a 3. stádiu hladovění
  • Dna: výborné výsledky, rychlé zlepšení
  • Revmatismus: zlepšení
  • Pankreatitida: výborné výsledky
  • Oční problémy: Při FPH se zlepšuje zrak, léčí se šedý zákal, zánět spojivek, glaukom (zelený zákal)
  • Diabetes (cukrovka): výrazné zlepšení, v časných stádiích úplné vyléčení

 

Co by jste ještě měli vědět

Pro tělo je pomocí i FPH, který trvá jen 1-3 dny! Důležitá je návratová dieta, nezapomeňte na ni ani v případě takto krátkých půstů!

 

Nyní bych se rád zmínil o efektu využití FPH coby prostředku k léčbě nejrůznějších nemocí a problémů. Mám k dispozici výsledky pozorování 3 lékařů. Množství osob, kteří se díky FPH zcela nebo částečně vyléčili, se pohybuje mezi 88-95%. Nejpodrobnější přehled podal zřejmě Dr. Viliam de Ester. Jeho sledování se týkalo zkušeností s léčbou 31 různých nemocí. Délka FPH se pohybovala mezi 5-55 dny. Výsledek:

 

úplné vyléčení: 71%

částečné vyléčení: 20%

bez zlepšení: 9%

 

To jsou vynikající výsledky, zvláště když si uvědomíte, že k dlouhodobému FPH se uchylují většinou lidé, kterým z hlediska klasické medicíny není pomoci!

 

Tento článek píši na popud zájemců o kulturistiku, měl bych se tedy zaměřit i na použitelnost FPH v ní. Dlouhodobé FPH je vhodným řešením při velké nadváze. Kromě ztráty cca. 10-20 kg (převážně tukové tkáně) dojde i k úpravě metabolismu, resp. asimilace živin. Po návratové dietě je mnohem snazší udržet si optimální hmotnost. Kratší FPH je účinným řešením i v případě problémů s přibíráním. Organismus po správně provedeném postu a návratové dietě brzy získá zpět ztracené kilogramy a ještě něco navíc. Tento způsob se nechá použít i v případě stagnací u kulturistů, k podpoře dalšího růstu - ale nedoporučuji to. Ztráta svalové hmoty během prvních dnů je velká. Berte to tedy téměř jako poslední možnost v případě nepřekonatelné stagnace.

 

Upozornění: Podle názoru odborníků by se FPH mělo provádět pod lékařským dohledem!

Použitá literatura: Liečenie hladovkou (studijní materiál): J.S. Nikolajev - E.I. Nikov


40 denní půst (zkušenosti)

Nedávno (25.8.2003 - 4.4.2003) jsem si dal 40 denní půst. Nebylo to kvůli sportu, ale hlavně z duchovních důvodů. Vedlejším důvodem byla i zdravotní situace. Přestože jsem po celou dobu chodil normálně do práce a pracoval jsem poměrně těžce i doma a na chalupě, přežil jsem celkem bez problémů. Během celého postu jsem pouze pil vodu a slabý neslazený čaj. Rád bych Vám popsal alespoň hlavní fyzické změny, které mi tento poměrně dlouhodobý půst přinesl. Během postu mi téměř zmizely veškeré příznaky paradentózy, srovnal se mi krevní tlak (teprve po 21 dnech), hmotnost se mi snížila o 19,4 kg , pas se mi "zdrcnul" o 23cm, obvod svalových partií se zmenšil o 3 - 13 cm. Pro kulturisty tento postup tedy vřele nedoporučuji!!! Komukoliv téměř s jakýmikoliv zdravotními problémy (kontraindikace najdete výše v textu) však FPH vřele doporučuji!!!

 

Pro Bio-Life.cz: Musculus.cz/kulturistika

Image: winnond / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Akupunktura a baňkování 
Dietetika z pohledu západní a čínské medicíny 
Duševní poruchy 
Podzim - na co si dávat pozor 
Pohyby s nádechem Asie 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny