Výživová poradna

17.01.2009 - Iva Veselá

Látky PAU

Dobrý den slečno Thielová, slyšela jsem o látkách PAU, které se můžou dostat do potravin, povíte mi o tom něco?

Dobrý den,

PAU neboli PAH jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, které vznikají při silném ohřevu a při spalování organických sloučenin. Vyskytují se ve výfukových splodinách, v kouři který vychází z elektráren a tepláren. Z ovduší jsou pak kontaminovány rostlinné potraviny. Kromě toho se PAU vytvářejí a ukládají v potravinách při jejich přípravě, např. při pečení, smažení, grilování. Dalším zdrojem je i kouř z cigaret. Největším zdrojem jsou potraviny s vyšším obsahem tuku. Např. při grilování masa na dřevěném uhlí vznikají PAU při spalování odkapávajícího tuku. Látky jsou neseny kouřem a ulpívají na povrchu potraviny. Jiank tyto látky jsou rakovinotvorné.

 

Doporučuji Vám: omezit grilování na dřevěném uhlí (lepší elektrický gril), omezení kouření, konzumace uzených potravin. Pokud grilujute, tak k masu pijte ovocné šťávy bohaté na vitamín C a konzumujte saláty se zalivkou s citronu.

 

Tereza Thielová

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

BIO skleničky 
Kde koupit obilí? A je lepší v biokvalite? 
Může být teflon škodlivý? 
Rozdíl mezi klasickým octem a jablečným 
Vhodné nápoje pro děti 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny