Čtenářský koutek

10.06.2009 - Iva Veselá

Dietní recepty při onemocnění mononukleózou

Od: Kloa

 

Uvádím zde pár receptů z brožurky „Diety při onemocnění mononukleózou“ od sdružení MAC. Možná se někomu budou hodit, když už nebude vědět co vařit, protože omezení je spousta. Osobně jsem při jaterní dietě jedla pokrmy „vařené na vodě“, dušenou zeleninu, těstoviny, rýži, byla jsem na starších (z předchozího dne) rohlících, protože jak si vzpomínám, chleba byl zakázanou potravinou, stejně tak čerstvé pečivo. Co vím, nesměly se pít ani minerálky. Tato dieta mi nepřipadala nijak strašná, i když člověk občas dostal myšlenky na „tuk“ a to zakázané. V té době nebylo příliš potravin „zdravé výživy“, nemám s nimi proto v tomto ohledu zkušenosti, ne vše ale bude při dietě vhodné.


Základní pravidla:

Potraviny zakázané

Absolutní zákaz požívání všech druhů alkoholických nápojů!

 

Potraviny nevhodné

Všechny potraviny a potravinářské výrobky obsahující konzervační činidla (průmyslově konzervované výrobky - např. hořčice, kečupy, nakládané zeleniny, masové konzervy, paštiky, pomazánky),

uzeniny a uzenářské výrobky,

uzené ryby,

kořenící směsi,

ostré koření,

potraviny a pokrmy s vysokým obsahem tuků (tučná masa, krémy, šlehačka, sladkosti),

pokrmy nadýmavé a těžko stravitelné.

 

Nevhodné úpravy pokrmů

Úpravy, při nichž dochází k přepalování tuků (smažení a pečení).

 

Důležité doporučení

Je důležité konzumovat stravu často a také v malých dávkách.

 

 

Recepty - polévky

Drůbeží s krupicovými nočky

40 g drůbežího masa, 80 g kořenové zeleniny, 1 bílek, 20 g krupice, petrželová nať, sůl

 

Kostičky omytého masa dáme vařit do osolené vody spolu s očištěnou kořenovou zeleninou, již po uvaření vyjmeme a prolisujeme nebo pokrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky. Do rozšlehaného bílku (vidličkou) postupně vmícháme krupici, až vznikne hustší hmota. Z té pak vykrajujeme lžičkou malé nočky, které zavaříme do polévky. Hotový pokrm okořeníme nasekanou petrželkou.

 

Zeleninová s krupicí

40 g mrkve, 20 g petržele, 20 g celeru, 40 g krupice, sůl, olej

 

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo hrubě nastrouháme a dáme vařit do osolené vody. Do polévky pak přidáme lehce opečenou (na sucho) krupici.

 

Rýžová

30g rýže, 40g mrkve, 40g petržele, 20g celeru, sůl, petrželová nať

 

Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.

 

Drůbeží bujon

120 g drůbežího masa, sůl

 

Drůbeží maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do studené vody a osolíme. Vaříme zvolna až do změknutí. Z hotové polévky vyjmeme maso, vývar necháme vychladnout a odstraníme z něj ztuhlý tuk. Před podáváním bujon přivedeme k varu a na stůl jej neseme s plátkem veky opečeným na sucho.

 

 

Recepty - hlavní jídla

Brambory plněné masem

80g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600g brambor, kmín, sůl, petrželová nať, olej

 

Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme kmínem a narovnáme do zapékací misky vymazané olejem. Podlijeme malým množstvím vody a udusíme.

 

Telecí závitek

200 g telecího masa, 20 g mrkve, 10 g petržele, sůl, 10 g hladké mouky, 10 g oleje

 

Telecí rozdělíme na plátky (v případě potřeby lehce naklepeme), očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Na každý řízek masa položíme nudličky mrkve a petržele, zavineme, sepneme párátkem nebo spínacím drátkem a krátce opečeme na rozpáleném oleji. Podlijeme horkou vodou a pokrm dusíme do měkka. Hladkou mouku opečeme na sucho a rozmícháme v malém množství studené vody. Měkké závitky vyjmeme a odstraníme párátka (drátky). Šťávu zahustíme rozmíchanou moukou, povaříme a těsně před dokončením v ní necháme závitky prohřát.

 

Kapr na modro

600 g kapra, 80 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, ocet, citrónová šťáva

 

Očištěnou zeleninu nakrájenou na kousky vložíme do osolené studené vody a po chvíli přidáme porce očištěného kapra. Vaříme deset minut a pak necháme několik minut dojít. Poté ryby opatrně vyjmeme a podáváme kapané citrónem

 

Kuře pečené

1 malé kuře, sůl

 

Očištěné a osolené kuře upečeme do měkka a pak odstraníme tučné části kůže. Vypečenou kůžičku nepodáváme. Šťávu necháme vychladnout a pak odstraníme ztuhlý tuk z jejího povrchu.

 

Kuře na zelenině

1 malé kuře, 60 g kořenové zeleniny, 40 g brokolice, sůl

 

Očištěné kuře zbavíme kůže i podkožního tuku, naporcujeme a podlijeme studenou vodou. Osolíme a krátce podusíme. Přidáme kořenovou zeleninu a dále dusíme. Když je vše poloměkké, doplníme brokolicí a pokrm dokončíme.

 

Rizoto se sýrem

200 g libového masa, 20 g oleje, 300 g rýže, 20 g mrkve, 20 g mraženého hrášku, 20 g kukuřičných zrn, 80 g eidamu (30 %), sůl

 

Omyté libové maso nakrájíme na malé kousky, opečeme na sucho, podlijeme horkou vodou, osolíme, přidáme olej a dusíme. Když je maso skoro měkké, doplníme spařenou rýži, nudličky očištěné mrkve, hrášek, dolijeme vodu, solíme a dusíme. Těsně před dokončením pokrmu přidáme kukuřici a promícháme. Porce sypeme nastrouhaným sýrem.

 

Špagety se sýrem

400 g špaget, 200 g nízkotučného eidamu, sůl, 4 rajčata, olej

 

Špagety uvaříme v osolené vodě se lžící oleje, rajčata nakrájíme a podusíme. Rozdušená rajská jablka propasírujeme (rozmixujeme). Hotové špagety slijeme, propláchneme studenou vodou, prohřejeme, přidáme lžíci oleje, promícháme a přelijeme prolisovanými rajčaty. Pokrm posypeme nastrouhaným sýrem.

 

Švýcarské brambory se sýrem

600 g brambor, sůl, 300 g tvrdého sýra, petrželka

 

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nakrájíme na kostičky. Kolečka brambor pak položíme na dezertní talířek, posypeme sýrem a necháme zprudka zapéci (aby se sýr roztavil). Hotový pokrm ozdobíme petrželkou.

 

Recepty - sladká jídla

Tvarohový knedlík

400g měkkého tvarohu, 80g krupice, 40g strouhanky, 1 vejce, 80g mléka (1 procento tuku), sůl

 

Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10-20 minut. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou.

 

Žemlovka s jablky

200 g obyčejné vánočky, 150 nízkotučného mléka, 300 g jablek, 150 g moučkového cukru, 10 g oleje, a olej na formu

 

Ohnivzdornou mísu vymažeme olejem. Plátky vánočky pokapeme mlékem, aby byly vlhké, ale ne rozbředlé. Oloupaná jablka vykrájíme a hrubě nastrouháme. Do nádoby klademe střídavě vrstvu zvlhčené vánočky a nastrouhaných jablek - poslední musí tvořit plátky vánočky. Povrch pokapeme olejem i zbylým mlékem a zvolna pečeme. V případě potřeby během pečení ještě pokapeme mlékem. Hotovou žemlovku posypeme cukrem.


Hodnocení článku

Hodnotilo 41 čtenářů průměrem 4.1 bodů z pěti


Čtěte také:

ČEZ a jeho finty, hrůza! 
Láska místo radaru 
Má maličkost 
Pozitivní myšlení 
Život na koleji 


Diskuze

marie
Web: http://jsem nemocná

jsem nemocná mam mononukleozu je mi deset let.

Je mi deset.a dostala jsem mononukleozu. Před prázdninami. No smůla. Zatím bylo nejhorší dvě věci dieta a prášky ty ale už nemusím konzumovat haha.

28.06.2014 20:18
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny