Články

 

10.07.2009 - Iva Veselá

Bio výroba v Čechách

1710ZDM.jpg

 

Jak to u nás vypadá s výrobou a konzumací biopotravin? Narovinu můžeme přiznat, že opravdu nic moc. Ale nikdo neříká, že se situace nelepší. Naopak, biopotraviny dosahují v dnešní době svého rozmachu. Proč tedy nepodpořit přírodní stravu? Vlastně není nad čím váhat, biopotravinami podporujeme kromě přírody vlastní zdraví!

 

Situace v Čecháh aneb vodníci jsou na tom lépe?

Dnes se už i u nás běžně setkáváme s produkty z ekologického zemědělství a bio produkty, bohužel trh s bio potravinami je u nás málo rozvinutý a povědomí spotřebitelů o tom, co značka BIO znamená, je poměrně malé. V evropském měřítku jsou biopotraviny mnohem oblíbenější, a tím pádem rozšířenější. Proto se značná část našich bio produktů vyváží. Zejména se jedná o ovoce a zeleninu, které je u nás možno pořídit mnohem levněji než v okolních evropských státech.

 

 

Proč se to děje?

Bohužel u nás stále převládá cena nad kvalitou. Sice jsou bio výrobky jsou obecně dražší, ale měli bychom si uvědomit, že pro získání značky BIO musel onen farmář hodně udělat. V rostlinné výrobě to znamená přestat používat chemická hnojiva a postřiky proti škůdcům, což obnáší mnohem vyšší ztráty na výnosech. Pokud se k tomuto kroku přeci jen rozhodnete, jsou vaše produkty dlouhodobě sledovány a před udělením značky BIO musíte prokázat že váš produkt odpovídá přísným normám stanoveným EU.

 

V živočišné výrobě je nutné poskytnout zvířatům odpovídající podmínky, často náročné na prostor - výběhy, pastvu, krmivo bez premedikace. Největším problémem živočišné produkce je však ve splnění nároků na porážku a potom na zpracování masa. Pro zpracování bio masné produkce je opravdu rozhodující otázkou vzdálenost a vybavenost jatek, která u nás bio standardu odpovídají jen málokdy. Pro produkci biomasa je důležité, aby se zvíře před porážkou nestresovalo, a proto se nedoporučuje ho převážet na dlouhé vzdálenosti. Jatka musí mít speciálně upravenou linku s chladírnou i samotné ošetření a následný rozvoz biomasa podléhá speciálním podmínkám. Navíc masné bio výrobky u nás nemají skoro žádnou tradici - u rostlinné výroby přeci jen existuje určité povědomí ale u masa je produkce v počátcích a odbyt je proto jen nízký. Možná je to dáno i tím, že většina vyznavačů biostylu života je mezi vegetariány.

 

Abychom ale nebyli skeptičtí, biopotraviny zažívají boom nejen co se týče konzumace, ale nechybí ani kvalitní propagace. Konzumentů biopotravin stále a stále přibývá. Celkově se dá říci, produkty v bio kvalitě u nás zatím stojí na startu. Tak se už odražme!

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

5. díl - Ptáte se na biopotraviny 
BIO tuřín a topinambur 
GABA zelený čaj 
Nová značka na trhu - BIOstyle 
Zdravý Vegetburger pro děti! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny