Články

 

04.04.2009 - Iva Veselá

Lymfatický systém - kanalizace těla!

 

O lymfatickém (mízním) systému se mluví málo, přitom je tak důležitý! Lymfa odpovídá za kvalitu našeho imunitního systému, jelikož čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva (vznikající při trávení nebo které se dostanou do těla stravou a dýcháním) a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky. Shrnutě řečeno, lymfatický systém je společně s imunitním hlavním detoxikačním systémem.

 

Lymfa omývá prakticky každou buňku těla a kromě funkce odvodného systému pro toxiny slouží také jako přívod živin pro buňky. Za den se v organismu vytvoří 2 - 3 litry mízy (lymfy).

 

Jak lymfatický systém funguje

Lymfatický systém (LS) je samostatný systém kanálků, jimiž proudí tekutina - lymfa. LS začíná mezi buňkou a tkání. Každá buňka obsahuje tzv. fagocity, díky nimž je schopna likvidovat nepřátale. Vše nakonec stéká jako řeka do lymfatických cév, žil a krve a tyto poničené (fagocytované) buňky jsou vylučovány přes žilní systém střevem, stolicí, močí, plícemi.

Součástí toho to systému jsou uzliny, které jsou zásadní pro čistící schopnost těla, jelikož zachycují tyto nečistoty. Uzliny uzavírají vždy uzavírají určitý region - krk, hlavu, nohy. V těle jich je několik desítek a např. v břiše jsou uzliny kolem každého orgánu.

 

 

Každý zásah do těla oslabí lymfu

Mandle - hlídejte si je jako oko v hlavě! Mandle se nachází v krční oblasti a zachycují nečistoty ze vzduchu a jídla. Při přetíženém lymfatickém systému a sleziny otečou. V případě odoperování mandlí je tělo oslabeno, neboť funkci filtru přebírá jiný orgán při své původní práci. Problém tak není řešen v jeho příčině, pouze je přesunut jinam. Toto platí obecně u každé operace.

Angíny - lymfa odvádí z těla chemické látky, které naše tělo přijímá, filtruje např. i bílou barvu potravin. Pokud často trpíte na angíny, vězte, že nemáte v pořádku vaši lymfu.

 

Co když je lymfa v nepořádku?

Dojde-li v některém místě lymfatického sytému k nahromadění toxinů (jedovatých látek), pohyb mízy se zpomalí a začne docházet k otokům. Pokud v lymfatickém systému vzniknou ložiska, toxiny z nich ho poškozují a navíc se často proti němu obrací imunitní systém (vznik zánětů a vážných problémů).

Chronicky nemocný člověk má v LS právě tato ložiska. V těchto případech míza s nachytanými toxiny nemůže projít uzlinou, která sama chrlí do okolí toxiny. Odtud se potom tyto jedy rozšiřují do celého těla. Ucpané lymfatické uzliny kolem střeva jsou příčinou bolestí a poruch bederní páteře.

 

Specifickým problémem blokády lymfy je místo na přední a zadní straně krku, kde je hluboký lymfatický systém hlavy. Při kumulaci toxinů v těchto místech (např. použití většího množství kovu k opravě zubů) dochází k zánětům řady nervů. Potíže se projevují točením hlavy, ztrátou rovnováhy, špatnou orientací v prostoru nebo bolestmi krční páteře. Mechanické poškození lymfatických cest znamená opět hromadění toxických látek, otoky, záněty, zhoršené dýchání a únavu.

 

 

Lymfu poškozuje:

- stres a napětí
- přemíra ovoce, cukru a mléčných výrobků
- přemíra živočišné a pečené stravy
- špatný stav ledvin
- dlouhodobé působení strachu a stresu!
- nedoléčená (nevyležená) chřipka

 

Lymfu posiluje:

- jóga s obrácenými polohami
- pohyb, poskoky na trampolíně
- péče o střevo

- ryby a mořské řasy
- zeleninové a ovocné šťávy (červená řepa + mrkev)
- čaje na čištění krve (kopřiva, přeslička, lípa, šalvěj, smetanka, dubová kůra)
- reflexní masáže
- manuální lymfatické masáže

 

Nápoj pro pročištění organismu:
Do 1 litru vody vymačkejte 1 - 2 citrony a do této šťávy nastrouhejte zázvorový kořen. Vypijte naráz půl litru, za půl hodiny opět naráz půl litru. Tyto šťávy popíjejte několikrát týdně, ale už není třeba naráz.

 

LS je třeba si dobře udržovat. Kvalitní proudění lymfy nám pomáhá v rovině duchovní zbavovat se zloby, nešvarů, neodpuštění, křivd a bolestí, pomáhá nám čistit myšlení, pomáhá nám zbytečně neulpívat na zbytečnostech a zbytečně se v nich nepitvat, pomáhá nám zachovat si čistou hlavu, radost v životě a chuť jít dál.

 

Foto: Larawellness.cz

Hodnocení článku

Hodnotilo 87 čtenářů průměrem 4.39 bodů z pěti


Čtěte také:

A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. část 
Blahodárné antioxidanty 
Jak předejít zubnímu kazu 
Jak se toxiny dostanou do těla? - 1. část 
Vy ještě kouříte? 


Diskuze

Petra

Himaláje

Já si nemůžu vynachválit Himalájské čaje, pravidelně si vařím tento a asi na něm něco bude :) citím se po něm líp http://www.cajeabylinky.cz/www-cajeabylinky-cz/eshop/1-1-Lecive-caje/0/5/20-Cistici-caj

29.09.2012 21:36
Monika

A prosím vás, do té šťávy s citronem je třeba nastrouhat kořen zázvoru, ale kolik. Jako celý tak, jak se prodává v obchodě? Není to moc? Aby to čištění nešlo vrchem :-)

23.08.2012 11:27
Mira Hanáček

Jsem dvaadvacet let po úraze na invalidním vozíku. Bohužel se po těch letech projevují bolesti hlavně zad a nohou. Chodí ke mně masérka a asi před třemi týdny mi vlastně poprvé udělala lymfatickou masáž pomocí těch tlakových kalhot. Jenže v podstatě mám od té doby obrovské bolesti levé nohy. Mám i neuropatické bolesti, změny na páteři a tak jsem zprvu myslel, že jsou bolesti způsobeny tímto. Jenže měl jsem klasické masáže, neuroložka mi zvýšila dávky léků a bolesti levé nohy neustávají. Projevuje se to hlavně kolem kotníků, podél holení kosti a lýtka až ke kolenu a přes stehno do třísla. Masérka mi při masáži tvrdí, že to může být problém lymf. systému, ale asi tomu až tak nerozumí. Je možné, že příčinou bolestí byla masáž lymfokalhotami? A jak by se daly bolesti odstranit, když masáž nepomáhá. Hlavně v noci mám sto chutí si nohu odřezat. Občas se mi ale stane, že mám velké bolesti, ale snažím se v rámci možností mého postižení hýbat na posteli a najednou během patnácti minut jakoby bolesti odplynuly. Ale třeba za půl dne je mám opět. Co se týká vylučování, nemám s močením sebemenší problém.

30.06.2012 16:59
veronika hozová

mě moc pomohla lymfatická masáž

byla jsem pořád v napětí ve stresu a celulitidu , kamarádka měla po kurzu masáží tak mi ji udělala . moc se mi ulevilo a došli jsme společně při masáži na další problémy a to i psachycké. masáž je dost emoční vše odešloven starosti , steach napětí jen si ji potom udržovat počištovat se je hodně důležité.Moc se mi líbí tento članék popisuje to úplně přesně a krásně.

25.10.2011 09:47
Nada

Není vhodné podstupovat čistení lymfy masažemi- udajně ...

27.03.2011 18:36
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny