Články

 

09.05.2012 - Iva Veselá

Biologické hodiny aneb co se s námi děje přes den

(zdroj)

 

Existuje jeden důležitý aspekt, o kterém když slyšíme, tak ho v praxi totálně ignorujeme. Člověk by se měl naučit poslouchat své tělo. Když nás něco bolí, je to známka poškození. Jako když se spálíme, cítíme bolest a tělo dává znamení, že mu je něco nepříjemné. Nebo když nás bolí záda, cítíme bolest v bedrech. Tělo neumí mluvit, ale bolestí říká "STOP!" a značí, že něco není v pořádku.

 

Uvědomujte si sebe samé!

Tělo s námi komunikuje - ne řečí, ale třeba pocity a bolestí. Proto je velmi důležité spojit svoje myšlení se svým tělem. Ptáte se, proč máme poslouchat své tělo? Mnoho z nás považují za samozřejmost, že srdce tluče, dýcháme, fungují všechny smysly tak, jak mají apod. Jsou všichni tak sobečtí k sobě samým, že své tělo považují automaticky za fungující? Většina ano, ale měli bychom se o něj více starat a soustředit se na své tělo jako na objekt, který dává našemu životu smysl. Abychom mu lépe porozuměli, měli bychom znát, jak pracuje.

Jednotlivé tělesné orgány mají svůj rytmus práce v závislosti na denní či noční době a tomuto rytmu říkáme biologické hodiny.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Pokud člověk přizpůsobí denní návyky svým biologickým rytmům, brzy dojde u každého k nárůstu energie, případně hubnutí.

 

 

 

Biologické hodiny

Biologické hodiny ukazují dobu, ve které je v činnosti nebo naopak „odpočívá“ ten, který orgán našeho těla. Je důležité znát tyto hodiny, abychom orgán, který má právě odpočívat zbytečně nezatěžovali.

Věřte, že tělo se Vám za tuto ohleduplnost bohatě odmění. Považuji za nezbytné dodat, že biologické hodiny uvedené v následujících případech platí pro lidi s „normálním“ denním režimem, tj. ty, kteří chodí spát před půlnocí a vstávají kolem 7 hod. ranní.

 

Pro ostatní je nutno udělat korekturu posunutím buď dopředu nebo dozadu. Myslí se samo sebou, že jen u lidí, kteří mají denní režim posunutý dlouhodobě, ne pro člověka, který jednou za čas přijde z flámu až nad ránem.

 

 

01 – 03 hodina: Aktivují se játra, dochází k útlumu mozku. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány.

 

03 – 05 hodina: V činnosti jsou plíce, proto se v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, s rýmou a se záněty cest dýchacích. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost.

 

05 – 07 hodina: V nejvyšší činnosti je tlusté střevo. Doporučuje se navyknout si v tuto dobu na vyprazdňování, vyhýbat se stresu, spěchu, je vhodné hodně pít.

 

07 – 09 hodina: Dostává se do činnosti žaludek. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitamíny. Tělo potřebuje být v teple, proto není vhodná studená sprcha nebo koupel.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

09 – 11 hodina: V činnosti je slinivka a slezina, nedoporučuje se požívat alkohol! Vhodné je ovoce, med (jedině v této době je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti, avšak můžeme podávat vysoké duševní výkony (kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol).

 

11 – 13 hodina: Doba aktivní činnosti srdce. Není dobré je zatěžovat velkým množstvím potravy. Nastává mírný útlum, pozor na úrazy! Vhodná je procházka nebo krátký spánek.

 

13 – 15 hodina: V nejvyšší činnosti je tenké střevo. V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba k návštěvě zubaře). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

 

15 – 17 hodina: Nejvíce pracuje močový měchýř. Dobré je pít hodně tekutin, sportovat. Trávící systém je připraven přijmout vydatné jídlo, aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního stupně.

 

17 – 19 hodina: V činnosti jsou ledviny. Velmi potřebné je vyhýbat se všemu, co jim škodí (tuky, cukry, soli, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stres)

 

19 – 21 hodina: Do činnosti se dostává obal srdce a krevní oběh. V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to čas vhodný pro poslech hudby a divadelních her, ale také nejúčinnější pro působení antibiotik nebo pro aplikaci krému na bolestivá místa.

 

21 – 23 hodina: Tělo se připravuje na spánek, proto bychom neměli činit nic pro jeho aktivaci - nekouříme a vynecháme jídlo!

 

23 – 01 hodina: Začíná pracovat žlučník. Ti, kteří mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budí nebo nemohou spát.

 

e. Člověk by se měl naučit poslouchat své tělo. Když nás něco bolí, je to známka poškození. Jako k

Hodnocení článku

Hodnotilo 39 čtenářů průměrem 4.77 bodů z pěti


Čtěte také:

11 rad, které ochrání váš zrak 
A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. část 
Potraviny vhodné pro kuřáky 
Víte, jak si procvičit paměť? 
Ženy kuřačky ztrácí 14,5 roku života 


Diskuze

anonym

www.anit/vir/nno..1223554558888889/kdjggvxgd-dfgkjji.com

07.12.2014 16:31
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny