Články

 

22.06.2010 - Iva Veselá

Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi


(Foto)

Slzovka obecná (japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usu­šení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

 

V r. 41 n. l. vyslal chanský císař generála jménem Má Yuan potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde šířila často nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž velice pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohl zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho na výpravě stal boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si přivezl domů vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrnka pojmenovali YiYi, „konec jedné dobré vůle". Jméno léčiva YIYIREN vlastně znamená „zrnko pro dobrotu – na žebrotu".

 

Slzovka je chuti sladké a mdlé. Její povaha je chladná. Její enrgie vstupuje do meridiánu sleziny, plic, ledvin, ale má vliv i na játra, žaludek a tlusté střevo. Tonizuje plíce, ledviny a posiluje slezinu.



V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Hlavní účinky

1. Odvádí vlhkost a posiluje slezinu

Indikace: vodná té otoky; vykapávání moči, vlhce teplé nemoci, beri-beri.

Výklad: Yiyiren tím, že odvádí z těla nadměrnou vlhkost, posiluje slezinu, jež je vlhkostí oslabovaná mezi orgány Zang primárně. Proto při onemocně­ních, jako jsou otoky končetin a po těle nebo beri-beri, léčí současně kořen nemoci i její vrcholek. Vzhledem ke své mírně chladné povaze má yiren též schopnost pročišťovat horkost. Ta, spolu s účinkem odvádět vodu, umožňuje aplikovat léči­vo při syndromu horkého vykapávání moči, a rov­něž pokud je spojený s přítomností písku či kamenů v močovém měchýři. Dále se využívá v počátečním stadiu epidemických vlhce teplých nemocí, kdy ještě vlhká škodlivost převažuje nad horkou a objevují se tíseň na hrudi, nepociťování hladu, kalný mastný povlak na jazyku.

2. Odvádí vlhkost a odstraňuje blokády

Indikace: syndrom blokád.

Výklad: Blokády jsou v čínské medicíně onemocně­ní, která se projevují především bolestmi, například ve svalech, kloubech nebo kůži, anebo zhoršením hybnosti kloubů vyvolaným zahrazením toku Qi a krve vlhkostí, chladem, horkostí apod. Yiyiren lze použít v případě vlhkých i vlhce horkých blokád, protože odfiltrovává vlhkost i pročišťuje horkost. Často se podává kaše uvařená jenom ze samotného yiyirenu . Jestliže při napadení povrchu vnější škodlivostí jsou blokády a bolesti v celém vrchu těla, kombinuje se s léčivy otevírajícími povrch a tišícími bolesti.

3. Pročišťuje horkost a vytlačuje

Indikace: plicní absces, střevní absces.

Výklad: Hnis je projevem zmnožení se vlhké případně i horké škodlivosti. Yiyiren odvádí vlhkost a pročišťuje horkost, proto jej lze použít při vzniku abscesů. V minulosti se k jejich léčení používala kaše jenom z yiyirenu.

Další účinky

* Prospívá žlučníku

* Účin jest detoxifikační a diuretický

* Otoky, průjmy, poruchy trávení, žloutenka, dysurie, tumory

* Konzumace s vařenou mrkví u dětí - posiluje obranyschopnost

* Bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem

* Odstraňuje znaménka a bradavice /50g denně +/- s rýží

* Zpomaluje růst rakovinových buněk

* Odstraňuje hlen

* Léčba zánětů močového měchýře

* Akné

* Střevních parazitech

* Při kašovité stolici

* Při průjmu

 



Způsob užití
Denní dávka je 10-30 g v odvaru, prášku či pilulkách. Často se vaří na kaši. Jelikož je potravinou a má vyrovnaný účinek, může se použít vyšších dávek a dlouhodobě.

 

Citace z klasiků: „Yiyirenu se dostalo suché Qi země a současně se rodí obdařen podzimní Qi nebes, proto je sladce mdlý, mírně chladný a nejedovatý; je Yin v Yangu a klesá dolů“

 

Formy

FORMA CHAO (PRAŽENÍ) - Chaoyiren

* zpevňuje Slezinu (Jian Pi) = Nechutenství, kašovitá stolice či průjem, otoky, zakalená moč – (Gao Lin). Zrnka se opraží v rozpálené nádobě do žluta, pří­padně až do spálené žluté barvy; tehdy se nazývají zpraženým Yirenem, Jiaoyiren

FORMA FUCHAO Yiyiren - s plevami pražený Yiyiren. Do rozpáleného kotlíku se nasypou plevy, a když se z nich začne kouřit, při­dá se yiyiren (100:15) a směs se rychle promíchává, dokud zrnka nezežloutnou. Pak se vyjmou a prošijí.

* posiluje slezinu a zastavuje průjem. Úprava se používá při průjmech z prázdnoty Sleziny

FORMA SHENG (NEUPRAVENÝ) - Shengyiren

* vypudit revmatizmus, bolestivou obstrukci (Chu Bi) = Bolesti svalů a kloubů z přítomnosti vlhkosti, větru (popřípadě horka)

* pročistit horko, vytahuje hnis (Qing Re + Pai Nong) = Pro vykašlávání nažloutlých sladkých hlenů (Fei Yong) či např. Crohnova nemoc (Chang Yong). Rovněž pro léčbu akné.

 

FORMA Zhengyiyiren - pařený Yiyiren. Semena se naloží na 24 hodin do vody, pak se 3-4 hodiny vaří v páře a nakonec usuší na slunci. Někdy se syrový a pražený Yiyiren smíchají v po­měru 1:1, pak se droga nazývá Sheng-shu yiren

* Podpořením sleziny a od­váděním vlhkosti pomáhá při průjmech z prázdno­ty sleziny s nárůstem vnitřní vlhkosti

 

RECEPTY

Odvar ze slzovky se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. U dětí oceníme její vliv při léčbě bradavic.

Čaj ze slzovky

Jednu lžíci zrn slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Čaj je výborný na čištění organismu.

Zeleninová polévka

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlijeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou, třeba červenou řepou s křenem.

Slzovka se zeleninou a řasou

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např. Kombu - urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Čínská polévka se slzovkou

1 čerstvé kuře, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké.

* Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

 

Mrkev se slzovkou

500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.

* Doporučujeme užívat misku denně (250ml).

* Účinek:Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu, zvyšuje imunitu. Dále můžeme používat denně po 60dní proti šedému zákalu (velmi účinné u začínajícího zákalu).

 

TIP

Když vařenou slzovku rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo moc dobré smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborný je s houbami připravený jako „kuba“. Také se dá udělat slzovkové rizoto.

 

Zdroj informací:

přednášky Dr. Luckého, web (recepty) a kniha "Farmakologie klasické čínské medicíny"

Pro Bio-Life.cz: Petr Novák, Mostkezdravi.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pěti


Čtěte také:

Bulgur - recepty na známé Tabouli a Pilaf 
Meruňková jádra proti rakovině 
Rýže Basmati - královna vůní 
Uzená rostlinná lahůdka v novém obalu 
Zelí jako lék 


Diskuze

Iveta

nutričné hodnoty

Dobrý deň,viete mi prosím poskytnúť informáciu či sú nutričné hodnoty, ktoré sa uvádzajú za 100g surovej, alebo uvarenej slzovky? Ďakujem

14.06.2015 22:08
Vimmer František Ing.

Nutriční hodnoty slzovky

Prosím o zaslání nutričních hodnot slzovky. Předem děkuji. Vimmer

28.01.2013 12:30
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny