Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Tempeh - jako maso nebo sýr

 

 

Tempeh pochází z Indonésie a je to oblíbená potravina, která se zde prodává zabalená do banánových listů na tamních tržištích. Vypadá jako bělavý balíček nebo může mít tvar obdélníku jako ukrojený sýr. Základní surovinou pro jeho přípravu jsou sójové boby, avšak způsob přípravy nemá se sýrem téměř nic společného. Tempeh je prorostlý bílou plísní a ta se podílí na přeměně uvařených a oloupaných sójových bobů na pochoutku. V přírodě tuto plíseň objevíme na banánovnících.

 

 

Chcete si připravit tempeh doma?

Na přípravu je potřeba 500 g BIO sójových bobů a ocet. Večer namočíme boby do vody a přilijeme trochu octa.

1)      Ráno boby vaříme asi 20 minut též ve vodě s octem. Necháme vychladit a sloupneme z bobů slupky. Poté boby ještě dovaříme. Musíte si dávat pozor, aby se boby nerozvařily (to by nám pak nenarostla žádná kultura), ale i tak by měly být trochu tvrdší než kdybychom je měli jíst. Boby necháme okapat, smícháme v míse trochu kultury s moukou nebo škrobem a promícháme s vychladlými boby.

2)      Tuto směs za tepla nasypeme do mikrotenových sáčků, zauzlujeme a vytvarujeme z nich 2 cm placky ve tvaru obdélníku. Vidličkou sáčky propíchneme, aby ke kultuře mohl vnikat vzduch. Sáčky uchováme nejlépe v termotašce a umístíme teplé místo s teplotou kolem 30 °C. Jestliže teplota bude příliš vysoká, probudí se k životu jiné nevábně vonící organismy a můžete se se svým dílem rozloučit.

3)      Po 22 - 24h by se měl vytvořit ze směsi v balíčku bělavá kostka, která by se při pohnutí neměla rozpadnout. Jestliže necháte tempeh odpočívat déle, mohou se objevit černé fleky. Sice to nevadí, ale příště si dávejte pozor. Jestliže tempeh nepříjemně voní, raději ho nepoužívejte, za zkažení žaludku to nestojí.

4)   Tempeh po vybalení z termotašky uložte hned do chladu, aby kultura nerostla dál.

 

 

Tak, vyrobili jste si plesnivou kostku, která vám nemusí hned padnout do oka. Tak proč ji teda jíst??

Zaprvé tato plíseň blahodárně působí na člověka a co se týče výživy, je nezávadná. Tempeh obsahuje vysoké množství bílkovin, železa, zinku a vitamínu B6. Vzhledem k jeho hutné konzistenci se podobá masu a oblíbí si ho i ti, kteří si den bez masa neumí představit. Tempeh je daleko zdravější náhrada masa sojovým masem než průmyslová sójová masa, granuláty apod. Ke všemu vás tempeh hodně zasytí, takže si nebudete stěžovat, že byste po zdravé stravě měli hlad.

 

Příprava

Tempeh můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete ho nakrájet na kostičky a osmažit na sucho nebo na troše oleje. Můžete ho podusit se zeleninou, přidat do rýže, těstovin, polévek, gulášů atd. Můžete si koupit tempeh buď přírodní, uzený nebo marinovaný.

 

 

Tempeh s rýží a zeleninou

olivový olej

zázvorový kořen

Shoyu omáčka

rýže natural (nebo jáhly)

čerstvá zelenina

 

Nejprve dáme vařit rýži. Nakrájený tempeh na kostky osmahneme na trošce oleje dozlatova (nebo grilujeme) a odložíme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečné mastnoty. Nastrouháme zázvorový kořen a vymačkáme šťávu, kterou smícháme s větším množstvím sójové omáčky. Jestliže se vám bude zdát směs moc slaná, přidejte vodu. Krátce uvaříme v páře listovou zeleninu a osolíme. Kostky tempehu namáčíme v omáčce a spolu se zeleninou podáváme s rýží.

 

Nutriční hodnoty - 100 g uvařeného tempehu

Kalorie: 157

Bílkoviny: 18,2 g

Sacharidy: 9,3 g

Tuky: 11,4 g

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.63 bodů z pěti


Čtěte také:

Garcinia cambogia 
Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády 
Kvásek a kváskový chléb 
Lněné semínko pod lupou 
Sladké fíky 


Diskuze

marky
Web: http://https://e-sunfood.cz/vyhledej?term=tempeh

Ráda bych Tempeh vyzkoušela, ale nevím, jaký vybrat. V nabídce e-shopu mají čerstvý, smažený nebo uzený. Poradíte, který je nejlepší pro někoho, kdo ho bude jíst poprvé?

04.02.2019 14:22
Jan Moravec

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat kolik asi vody a toho octu ... Je nutné používat kulturu Tempeh starter nebo to opravdu stačí takhle ? Děkuji

28.12.2014 01:53
Tempeh

Tempeh

dá se objednat buď velmi levně ve velkém z Malajsije http://www.freewebstore.org/buytempehonline/Tempeh_Starter/cat500674_423386.aspx ale trvá to tak měsíc než dorazí nebo u nás v ČR na http://www.ekokoza.cz/eshop/Potreby,pro,vyrobu,syru/Syridla,a,kultury/Syrarske,kultury/Tempeh,starter.html tento obchod mám vyzkoušený a dodají tempeh bez problému hned. http://www.ekokoza.cz/eshop/Potreby,pro,vyrobu,syru/Syridla,a,kultury/Syrarske,kultury/Tempeh,starter.html

11.05.2012 18:39
Jana

tempeh

Mohu prosím vědět, kde se dá sehnat kultura na tempeh? děkuji Jana

03.03.2012 14:44
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny