Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Snídaně a ovoce

 

Od nynějška bude již vaše snídaně lehká jako čerstvý ranní vánek. Do oběda můžete jíst tolik čerstvého ovoce a pít tolik čerstvě vytlačených ovocných šťáv, kolik jen chcete.

 

Proč ovoce?

Tím zajistíte, že se vaše tělo může během vylučovací fáze plně věnovat vylučování a nebude se muset zabývat trávením těžké snídaně! Můžete se najíst ovoce do sytosti, záleží to jen na vás. Důležité je ho jíst na lačný žaludek. Pokuste se začít den čerstvým ovocem nebo čerstvě vytlačenou ovocnou šťávou (z melounu, pomeranče, jablka, ananas...cokoliv máte po ruce). Myslete na to, že budete nejlépe obslouženi, připravíte-li se šťávu sami doma. Nikdo vám na ni sahat nebude, žádné chemikálie, éčka. Víte přesně, z čeho si jí připravujete. Jestliže si na tento způsob navyknete, do budoucna by se vám mohl hodit i odšťavňovač. Přinejmenším jednoduché tlačítko na citrusové plody.

 

 

Rozdělení porcí

Šťavnaté ovoce si rozdělte na celé dopoledne. V časovém rozmezí dvou až čtyř hodin vám doporučujeme jíst ovoce několikrát. Po každé porci se budete cítit nasyceni. Může to být pomeranč, jablko, pokrájená broskev posypaná rozinkami, polovina cukrového melounu, červeného melounu, jeden nebo dva banány apod. Konzumování ovoce je umění, které můžete individuálně rozvíjet. Důležité je být nasycen. Někdo rád ovoce, někdo šťávy. Není úmysl nutit vás k nějakým pravidlům. Naopak, jde o to, abyste si sami stanovili takový způsob, který spojíte s normálním životem.

 

Naučte se poslouchat své tělo. Dávejte mu jídlo opravdu jen tehdy, kdy to potřebuje. Nejezte ani příliš mnoho, ani příliš málo. Ráno byste se neměli přejídat, abyste unikli pocitu prázdného žaludku.

 

Ovoce potřebujete!

Obstará vám pohonnou látku a tekutinu k detoxikaci. Jestliže máte dopoledne hlad a toužíte po vydatném jídle, snězte několik banánů. Zůstanou v žaludku o něco déle než čerstvé šťavnaté ovoce a zasytí vás.

 

Pozor na zrádné ovoce

Jestliže se pokoušíte zhubnout, měli byste vynechat pojídání datlí a ostatního sušeného ovoce. Jsou sice výbornými přírodními dárci energie, ale obsahují tolik koncentrovaného cukru, že by mohly hubnutí zpomalit. A protože se jich snadno sní mnoho, vynechejte je raději úplně, při nejmenším na tak dlouho, než ztratíte alespoň část váhy, kterou jste si předsevzali. V ostatních případech je sušené ovoce vynikající finta, jak nahradit sladkosti, když vás honí mlsná.

 

Doba ovoce

Důležité je dbát na to, abyste šťavnaté ovoce jedli naposledy 20-30 minut před obědem. Banány potřebují asi 45 minut na to, aby prošly žaludkem.

 

Děti a ovoce

Jestliže vaše děti nejsou doposud zvyklé snídat ovoce, je dobrým nápadem je to naučit. Zlepší se jim zdravotní stav a nebudou jíst hutné snídaně a s chemickými přísadami zatížené jídlo. Možná to potrvá několik měsíců, možná i rok, než dítě naučíte jíst ke snídani kousek ovoce nebo trochu ovocného salátu. Jestliže po ovoci mají děti stále hlad, dejte jim krajíc celozrnného chleba s máslem nebo kaši s ovocem. Jakmile děti přechod k rannímu ovoci zvládnou, ujasní si samy, jak byly dříve dopoledne díky těžké snídani unavené.

 

Žádný nátlak!

U dětí nesmíme nikdy používat nátlaku! Ostatně to platí i pro dospělé, které chcete ovlivnit. Nátlak vzbuzuje napětí. Jde-li o jídlo, musíme se napětí naopak vyvarovat. Je jedno, jaké jídlo máme. Jestliže ale jíme pod nátlakem, zkazí se v zažívacím traktu, kterému chybí klid k trávení. Jděte dětem dobrým příkladem a snídejte s nimi také ovoce. Vyprávějte dítěti o pozitivních zkušenostech s tímto jídlem. Dělá to radost. Nabídněte dítěti třeba i dušenou zeleninu nebo krajíc žitného chleba s máslem. Takto jedí alespoň pravé potraviny. Kousek po kousku bude následovat přechod.

 

 

SHRNUTÍ

1)     Začněte den čerstvým ovocem nebo čerstvě vytlačenou ovocnou šťávou (25 ml - 375 ml).

2)     V průběhu dopoledne jezte čerstvé ovoce tak často, jak často máte hlad.

3)     Každé tři hodiny nejméně dvě porce ovoce.

4)     Množství ovoce byste měli určit podle vlastních potřeba. Nejezte příliš mnoho a ani příliš málo.

5)     Melouny jezte před ostatním ovocem.

6)     Banány jezte tehdy, jste-li zvláště hladoví nebo budete mít chuť na něco hutného.


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Glykemická zátěž 
Konzumace klíčků snižuje poškození DNA u leukocytů 
Pozitivní účinky zeleného čaje 
Složení potravin - přehled 
Sušení ryb a sushi 2. díl 


Diskuze

Maxxx

naprosto špatně napsaný článek

Také jsem ze článku pochopil, že ráno se má jíst pouze ovoce. Veškeré informace co tady jsou, mi připadají zavádějící a jaksi \"pozbírané odevšad\".... :-(

16.08.2011 22:14
ivča klásková

Děkuji za vysvětlení, už tomu rozumím:)

02.09.2009 11:28
fittka

snídaně a ovoce

Zdravím :) Snídaně by měla tvořit až 30% denního energetického příjmu, nikoliv objemového...to jen malé slovíčkaření, aby nedošlo k záměně. V článku je psáno o pozitivních účincích na organismus při konzumaci ovoce na lačný žaludek, tak abyste si to nespletla se snídání pouhého ovoce nebo šťávy. Důvod je takový, že ovoce na lačný žaludek podpoří trávení a celkový efekt jeho působení je větší. Lépe působí na celý organismus než když se jí až po jídle, konkrétně po snídani. Zkrátka ovoce před snídaní a dopoledními jídly je vhodným startem. Poté si dát normální jídlo, ale s ohledem na to, že už jste část snídaně snědla (část tvořená ovocem), tak abyste se necítila přejedná. Snad jsem to takto správně vysvětlila :-)

01.09.2009 09:59
majda

Tady se ale nepíše, že se má jíst na snídani pouze ovoce. CHápu to tak, že na lačný žaludek vzít ovoce a pak si dát klasickou snídani. A v průběhu dopoledne jíst také ovoce, ale společně s jinými věcmi.

01.09.2009 09:48
ivča klásková

Píše se, že je dobré, aby snídaně tvořila 30% denního objemu stravy.Jak tomu mám rozumět,když budu snídat ovoce nebo ovocné šťávy?Děkuji za odpověď.

01.09.2009 07:55
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny