Články

 

23.03.2009 - Iva Veselá

Semínka jak je neznáte

 

Stále častěji zjišťujeme, že spousta lidí si zdravou výživu či racionální výživu představují tak, že se musí jíst jen samá semínka, klíčky či kořínky a obiloviny. To je pouhá fáma. Z tohoto důvodu se na zdravou výživu nebo na člověka, který se tak stravuje, mnoho lidí dívá jako na něco nepochopitelného. Znáte to? - Ten, kdo jí zdravě, je z legrace nazýván králíkem, ale netuší, že by tím králíkem měl být v zájmu svého zdraví také.

Racionální zdravá výživa totiž nespočívá jen v konzumování "extra zdravých" potravin, ale ve vyváženém poměru vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a živin jako bílkoviny, tuky a sacharidy. A protože jsou tuky důležité, povíme si o semínkách, která by měla být na vašem stolu denně.

 

Semínka z blízka

Každé semínko obsahuje vysoké množství tuku. Jedná se o tuk, ve formě oleje, který je téměř u všech semínek za studena lisován ke kulinářskému či kosmetickému zpracováni. Olej ze semínek je tělu velmi prospěšný. Obsahuje velmi ceněné omega-3 nebo omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Jistně je podle názvu znáte.

 

 

Jejich účinek se projevuje tím, že mají vliv na snížení hladiny cholesterolu. To znamená, že ochraňují cévy a jsou prevencí především proti ateroskleróze. Ale mimo toho, semínka obsahují i nezanedbatelné množství minerálních látek, které působí blahodárně zejména na naši kůži a pleť. Ani o vitaminy nejsou tato „zdravá semínka" ochuzena. Obsahují především vitaminy skupiny B, které se podílejí na naší duševní pohodě. Jejich pravidelná konzumace potlačuje stres a přináší dobrou náladu. Z dalších významných látek je zde významná vláknina. Vláknina slouží proti zácpě, ale i jako prevence proti vážnějším nemocem jako může být rakovina tlustého střeva. Další důležitou složkou semínek jsou tzv. fytonutrienty (antioxidanty, flavonoidy a fytoestrogeny), které pomáhají v boji proti vážným onemocněním jako rakovina prsu ale i při nemocech ledvin.


"Nadupaná" slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou nejen velmi chutná, ale jsou přímo „nadupané" antioxidanty jako je vitamin E a selen. Neutralizují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí. Obsahují velké množství hořčíku, který pomáhá například při migrénách a astmatu. Konzumace slunečnicových semínek zklidňuje nervy, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, příznivě působí na pokožku, sliznice a nervový systém. V semínkách jsou vitamíny skupiny B a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny, které jsou právě jedny z těch, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

 

Dýňová semínka pro muže

Dýňová semínka jsou dobře známá pro svůj blahodárný účinek na činnost prostaty. S dýňovými semínky a také s jejich olejem je spojena také prevence proti zánětům močových cest. Největší efekty přinášejí před vypuknutím potíží nebo na jejich počátku. Dýňová semínka i olej z nich lisovaný jsou bohaté na zinek a vitamín E. Jsou v nich také přírodní hormonálně účinné látky a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Díky vysokému zastoupení vitamínů (A, D, B1, B2, B6) a minerálních látek (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo) působí zejména pozitivně na stav vlasů a kvalitu nehtů. Dále obsahují také cenné nenasycené mastné kyseliny o jejichž účincích už byla řeč. Semínka pomáhají stabilizovat krevní cukry při diabetu.


Sezamová semínka pro naše kosti a oči


Se sezamovými semínky se často setkáváme na nejrůznějších druzích pečiva a také v oblíbené sezamové pochoutce „sezamky". Vyrábí se z nich i sezamová pasta, která se nazývá Tahini. Semínka jsou známá svou hnědou nebo zlatavou barvou, ale ve světě existují i v barvě hnědé a černé, která jsou pak velmi podobná semínkům lněným. Sezamová semínka jsou považována za jedny z nejzdravějších semínek vůbec. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná k prevenci a léčbě osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů.

Vysoký obsah vitamínů B, hořčíku, fosforu a vápníku je hodně prospěšné na nervy. Sezamová semínka jsou tedy výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Jsou prospěšná především sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Zvyšují imunitu a výrazně zlepšují látkovou přeměnu. Stejně jako mák, je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být stejně jako jiná semena dobrou náhradou masa.

 

Lněná semínka proti nejhorším nemocem


Lněná semínka jsou nejbohatším rostlinným zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-3 polynenasycených mastných kyselin. Díky látkám, které obsahují, podstatně přispívají lidskému zdraví (především svými protizánětlivými účinky) a ke správnému vývoji mozku u dětí.

Dalším důležitým zdravotním přínosem lněného semínka jsou fytoestrogeny. To je trošku nový pojem, ale pro náš organismus důležitá látka. Lněné semeno je nejbohatším rostlinným zdrojem těchto fytoestrogenů, kterých obsahuje 75 - 750× více než ostatní rostlinné zdroje. Díky nim se lněné semínko uplatňuje v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, některých typů rakoviny, diabetu a onemocnění jater. Jako pravidelnou součást denní stravy přispívají lněná semínka ke zdraví kostí a posilují imunitní systém, napomáhají prevenci obezity a zmírňují menstruační bolesti. Lněné semínko využívá také jako ideální prostředek proti zácpě. To díky vysokému obsahu vlákniny v těchto semínkách. Dokonce má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli - do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek.

 

Použití semínek:

Loupaná semínka můžeme chroupat samotné jako oříšky, můžeme je konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů a můžeme si jimi vylepšit müsli. Pražená semínka dodají skvělou chuť obilným kaším.

 

Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky.

 

Doporučení:

I když jsou všechna zmíněná semínka velmi zdraví prospěšná, neměli bychom to s jejich konzumací moc přehánět. Je to především proto, že jsou velmi energeticky bohatá díky vysokému obsahu tuku. Ale jejich pravidelná konzumace v umírněném množství (v celozrnném nebo vícezrnném pečivu), je naprosto ideální.

 

Solené či nesolené?

Také bychom měli dávat jednoznačně přednost semínkům nesoleným, abychom nekonzumovali nadbytečné množství soli. Je vhodnější upřednostnit bio semínka. Budete mít tak jistotu, že jim byla věnována dostatečná péče, kterou si zaslouží.

 

Semínka jako zlo

Poslední a důležitá věc - dnes jsou velmi oblíbenou prodávanou pochoutkou obalovaná semínka nebo i oříšky v čokoládě, karamelu nebo jogurtu. Jejich konzumací sice prospějete vaším chuťovým buňkám, ale spácháte vůči svému tělu více zla než užitku. V tomto „chutném kabátku" je totiž ukryto mnoho nasyceným mastných kyselin a i transmastných kyselin. Mimo tyto velmi škodlivé látky je v něm obsaženo i dost cukru, a za to nám tělo moc nepoděkuje. Naší radou tedy je: "Konzumujte semínka v jejich přírodním nesoleném a nepraženém stavu a uvidíte, že i tak jsou výborné a vaše zdraví vás za to odmění zdravým tělem a zářivou pletí".

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 29 čtenářů průměrem 4.62 bodů z pěti


Čtěte také:

Co si uvařit na podzim 
Ganoderma/Lesklokorka/Reishi - další zázrak přírody 
Nezapomínáte i na ostatní přílohy? 
Špetka soli a špetka rozumu 
Víte, co jíte? 


Diskuze

Vladimír Novotný

Lněná semínka proti nejhorším nemocem

Ano, ale jen za předpokladu že se jedná o potřebnou kvalitu. Kde je však vzít ? Dnes se vyrojilo množství poradců a prodejců zdravé výživy, kteří ale nejsou schopni říci co prodávají. Uvádějí popisy které opisují jeden od druhého, zaštiťují se účinností omega 3 a 6, někteří léčebnými postupy německé lékařky Brudwigové a podobně. Drtivá většina prodejců ví maximálně to, že existuje len přadný na výrobu textilu a len olejný. Len se semeny žlutými nebo hnědými, s květy bleděmodrými až modrofialovými. Důležité však je, že existuje mnoho odrůd s různou skladbou oleje. Pro zdraví je důležitý obsah omega 3, který léčí. Omega 6 není z hlediska zdraví zajímavý protože ho máme ve stravě veliký nadbytek a další cílené dodávání spíše škodí. Dále platí že čím více omega 3 olej obsahuje, tím dříve oxiduje a žlukne. Dostáváme se k tomu proč si v minulých letech československý průmysl vynutil pěstování a šlechtění lnu s co nejmenším obsahem nenasycených mastných kyselin ve prospěch kyseliny olejové. Na výrobu napouštěcích barev nebo posypu pečiva nikdo semena s tendencí žluknout nepotřeboval.My však chceme léčit naše střeva,cévy, záněty, imunitu,onkoproblémy a další. Na to potřebujeme len s poměrem omega3 :omega 6 ideálně 3:1. Tento poměr měly staré původní krajové odrůdy, dnešní moderní schválené odrůdyLIBRA,FLANDERS a některé další pěstované spíše okrajově. Další odrůdy mají poměr měně výhodný až pro zdraví ůplně nevhodný (1:12) dnes pěstované odrůdy AMON,JANTAR,LOLA. Požíváním oleje nebo semen posledně jmenovaných si určitě neprospějeme, zlášť když jsou pěstovány za použití chemie na vysoký výnos, neboť jejich použití jako potraviny nebo ke krmení zvířat se nepředpokládá. Co s tím spotřebitel který chce racionální a zdravou výživu může dělat, aby měl jistotu že si s právě koupeným olejem nebo semeny prospívá a neškodí ? Domnívám se že je opravdu nezbytné, aby každý prodejce i dovozce věděl co prodává,kým a v jakém režimu (bio-nebio) bylo vypěstováno a k jakému účelu z pohledu zdravé výživy. Jméno odrůdy, u dovozu laboratorní rozbor. Převzato a zpracováno ze zdrojů internetu. Vladimír.

10.06.2017 20:04
Terka

Máš recht, citím vůni pražených semínek a už mi tečou sliny...

24.03.2009 17:02
fittka

jo a zkuste si je taky opražit...budete chrochtat blahem :-)

24.03.2009 07:40
fittka

zobání

Semínka používám snad opravdu každý den. Navážím si 50 g semínkové směsi, smíchám s trochou rozinek a mám přes den co zobat. A když peču domácí chléb, tak semínka nikdy nevynechávám. Když to s nimy nepřeháníte, tak jsou velice prospěšné - \\\"vytlačují\\\" špatné tuky z těla a mám po nich daleko hezčí pleť a vlásky :))

24.03.2009 07:40
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny