Články

 

27.11.2009 - Iva Veselá

Probiotické bakterie

 

Evropský trh s probiotiky se v posledních deseti letech se rychle rozvíjel zároveň s rostoucím zájmem spotřebitelů o potraviny, které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Jaké jsou tedy současné znalosti o probiotikách?

 

Probiotika jsou živé mikroorganismy přítomné v některých potravinářských výrobcích nebo doplňcích, které, pokud se konzumují v dostatečném množství, mohou mít příznivé účinky na naše zdraví. Pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií přítomných v zažívacím traktu.

 

Tyto bakterie potřebujeme!

Každý z nás má v trávicím traktu asi kilo a půl bakterií. Těžko by se nám bez nich žilo. Pomáhají nám trávit potravu, vyrábějí pro nás životně důležité látky a rozkládají toxiny, jež se nám dostaly do těla. Člověk ale žije ve stále sterilnějším prostředí, konzumuje stále čistší potraviny a přísun bakterií vázne. Podle některých odborníků vděčí lidé za některé zdravotní potíže právě tomu, že nemají v útrobách dostatečně početnou a pestrou „mikrobiální zoo“.

Lékem na „mikrobiální manko“ by mohly být bakterie, které pravidelně konzumujeme s některými mléčnými výrobky, např. s jogurtem nebo kefírem. Ti, kdo nechtějí nic ponechat náhodě, vsázejí na tzv. probiotika, což jsou kultury živých bakterií připravené speciálně pro nápravu nerovnováhy mezi bakteriemi v našich útrobách.

 

 

Běžným typem probiotických bakterií jsou kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium, někdy v kombinaci se Streptococus thermophilus2 Probiotika se většinou konzumují prostřednictvím fermentovaných mléčných výrobků nebo jako potravinový doplněk ve formě tablet a tobolek.

 

Studie zaměřené na zdravotní účinky probiotik

Ačkoliv bylo vědecky prokázáno, že požívání probiotik může mít příznivý vliv na zdraví, tento poznatek se vztahuje pouze na specifické kmeny, které byly testovány a nelze jej všeobecně vztahovat na všechna probiotika. Proto v posledních letech se vědecký výzkum zaměřil na schopnost specifických probiotických kmenů chránit organismus před některými nemocemi.

 

Potenciální zdravotní účinky probiotik na lidi jsou následující:

  • Snížení výskytu nebo vážnosti infekce zažívacího traktu
  • Zlepšení tělesné odolnosti
  • Zlepšení funkce střev
  • Snižují účinek některých karcinogenních mikroorganismů
  • Zvyšují odolnost proti infekcím

 

Probiotické bakterie mohou příznivě působit různým způsobem. Některé mohou produkovat látky s antimikrobiálními účinky, jiné soutěží s patogeny o živiny nebo o vazební místa na střevní stěně, nebo ovlivňují imunitní systém. Bez ohledu na tyto mechanismy je pro zajištění optimálního a trvalého účinku je nutný pravidelný přísun živých probiotických bakterií, neboť tyto bakterie pouze zažívacím traktem procházejí a nejsou součástí střevní mikroflory.

 

ČTĚTE TAKÉ: Ono se řekne..jogurt..

 

Probiotika v potravinách

Účinek probiotik se může měnit podle toho, jakou formou jsou do potravinářských výrobků přidávány a jak jsou následně zpracovány v trávicím traktu (samostatně nebo společně s jinými mikroorganismy, v jídle, v lécích, v různých přísadách, potravních doplňcích...). Málokdo totiž tuší, že sice jogurty obsahují probiotika (živé kultury), ale nefungují tak dobře jako když jsou společně s prebiotiky. Prebiotika jsou obsaženy ve vláknině (žitné, ovesné, pšeničné klíčky a otruby) a jsou živinou pro probiotika. Samotný jogurt bez vlákniny je téměř "bezcenný".

 

Pro EU Health

Evropská unie založila již v roce 2001 pracovní skupinu s názvem Proeuhealth s cílem vědeckého ověřování role některých probiotických bakterií při zajišťování naší zdravotní pohody. Tato skupina během 4 let své činnosti získala řadu významných výsledků a poznatků vztahujících se k příznivému vlivu některých probiotických kmenů na lidské zdraví.

 

Zánětlivá onemocnění střevního traktu

Tato onemocnění se projevují těžkými průjmy, zvracením a bolestmi břicha. Jsou vyvolávány reakcí imunitního systému na některé bakterie v zažívacím traktu. V rámci Proeuhealth bylo prokázáno, že některá probiotika, v tomto případě specifické kmeny Lactococcus a Lactobacillus, mohou chránit před záněty střev a v současné době se sleduje, které specifické kmeny Lactococcus mohou být užity s optimálními účinky.

 

Gastritidy a průjmy

Bakterie Helicobacter pylori mohou u lidí vyvolávat gastritidy, žaludeční vředy a v nejhorších případech i rakovinu žaludku, zatímco Escherichia coli a Salmonela typhimurium jsou příčinou infekčních průjmů. V rámci studií Proeuhealth bylo zjištěno, že specifické kmeny Lactobacilli snižují u myší množství bakterií Helicobacter pylori a Salmonela typhimurium. V současné době jsou plánované další testy specifických kmenů Lactobacilli na lidech, které mohou přispět k vypracování nové metody, které umožní chránit před gastritidami

a průjmy.


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Časté dotazy kolem mléčných výrobků 
Obilná mléka - doplní tělu vitamíny a minerály 
Pufované chleby neboli 'polystyrény' 
Víte, co jíte? 
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého 


Diskuze

Olina

Upřímně pořád úplně nerozumím tomu, že existují nějaké „prospěšné“ bakterie, které nám pomáhají a které teda asi někdo má nebo nemá, netuším. Každopádně absolutně sobecky můžu prohlásit, že ať už fungují jakkoli, hlavně, že fungují :D Užívám probiotika už několik let, samozřejmě ne souvisle po celou dobu, ale třeba na podzim si kupuji vždycky biopron forte probiotika kvůli imunitě a domů zas ty s přídavnými trávicími enzymy, které začnu brát, když mám nějaké větší problémy s trávením nebo se zažíváním.

21.06.2014 13:14
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny