Články

 

20.03.2012 - Iva Veselá

Jak na výrobu rostlinného hnojiva?

1792M2V.jpg

 

Také jste už někdy sháněli návod na rostlinné hnojivo? Protože spousta z vás jsou pěstiteli květin a zeleniny, mnozí z vás návod na výrobu svého hnojiva určitě využijí.

Rostlinné výtažky se jako hnojivo používali už velmi dávno. Na pár let jejich výhody zastínila umělá hnojiva, ale dnes se k nim opět pomalu vracíme.

 

Co je organické hnojivo?

Organické látky pocházejí z živých organismů, živočichů či rostlin. Pěstování plodin na organickém základě se drží zásady, že esenciální prvky získají rostliny disociací z rozkládajícího se organického materiálu. Tento proces probíhá v přírodě, kdy se z rostlin vylučují nebo odpadávají tkáně, které jsou následně zpracovávány organismy a vnějšími podmínkami. Mezi ně patří abraze, rozpouštění, hoření, chemická redukce a konzumace živočichy a člověkem. Když je organický materiál zkonzumován a stráven mikroorganismy ( hlavně bakteriemi), rozpadají se a uvolňují se jako enzymy proteinů, škrobu, vitamínu, hormonů a dalších metabolitů.

 

 

Jak na vlastní hnojivo?

Jako nádoby můžeme použít dřevěné sudy, kameninové hrnce nebo plastové kbelíky nebo sudy. Rostliny nahrubo nasekáme a nasypeme asi tak do 3/4. Zalijeme nejlépe dešťovou vodou, aby byly ponořené. Nádobu zakryjeme víkem, které podložíme např. polínkem, aby se k výluhu dostal vzduch. Za 3 dny začne směs kvasit. Několikrát za den jí promícháme. Po 2-3 týdnech přestane pěnit, rostliny klesnou ke dnu a výtažek je hotový. Většina výtažků výrazně páchne, proto je třeba nádoby umístit dál od domu. Také je možné přidat do nádoby mletý vápenec, který zápach tlumí.

 

Ředění a použití

Před použitím je nutné výtažky vhodně naředit, jinak bychom spálili u rostlin kořeny i listy. Na mladé rostlinky ředíme více, asi v poměru 1:20. Je vhodné hnojit před deštěm, nikdy ne za prudkého slunce, a nepoléváme rostliny, nýbrž půdu kolem nich. Pokud potřísníme listy rostlin, je dobré další konví s vodou je opláchnout.

 

Čím hnojit

Kostival, kopřiva, pampeliška, křen a heřmánek - to jsou byliny, které můžeme využít k přípravě rostlinných výtažků na hnojení a ochranu rostlin.

 

Víte, že...?

Chemická hnojiva mají zcela nezaslouženě špatnou reputaci, protože jsou spojována s rozsáhlým nadužíváním, což vedlo ke kontaminaci půd a vodních zdrojů. To ale není chyba chemikálií, ale pouze špatného používání. Další nesprávná asociace je spojování umělých hnojiv s pesticidy, fungicidy, herbicidy, očkováním, konzervačními látkami atd., s kterými nemají hnojiva nic společného. Chemické sloučeniny by neměly být nežádoucí jen proto, že byly vytvořeny člověkem.


Image: Arvind Balaraman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Bonsaj a vše o ní 
Ginkgo biloba, žijící fosílie 
Která místa doma jsou ta nejšpinavější? 
Mini kiwi 
Vypěstujte si zázračné aloe 


Diskuze

k@:l.com

j

29.09.2013 10:39
paleolit

d

p

28.02.2013 13:33
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny